Ana SayfaPiyasaİki hisse için önemli uyarı---

İki hisse için önemli uyarı

2 / 2
İki hisse için önemli uyarı
08 Mart 2017 - 08:59 www.borsagundem.com

HEM GELİRİ HEM KÂRI AZALDI

SORU- Akiş GYO, yüksek kar açıklamasına rağmen neden hala yatay seyrediyor. Hisseyi tutmak mı satmak mı daha mantıklı şu durumda? 

Yunus Kuştaş 

CEVAP- Bir şirketin gelir ve kârlılığı, hissenin uzun vadede fiyatını etkileyen en önemli unsurdur. Gelir ve kârlılıktaki istikrarlı artış, hissenin uzun vadede yükselme potansiyelini olumlu yönde etkiler. Ancak hemen hatırlatmak isteriz ki firmanın elde ettiği kârın yüksek görünmesi tek başına olumlu bir gösterge olarak değerlendirilmemeli. Oluşan kârlılığın önceki yıllarla kıyaslanması ve buna bağlı olarak rakamın artıp artmadığı takip edilmelidir. Neticede gerçekleşen kâr rakamı tek başına yüksek görünse de bu rakam süreç içinde artmıyorsa hissenin fiyatına uzun vadede olumlu yansıması da zayıf kalacaktır. 

Akiş GYO’nun açıklanan 2016 yıl sonu bilançosu değerlendirilirken bu husus göz ardı edilmemeli. Yıl sonu bilançosuna göre kimi yatırımcılar kârı yüksek kabul edebilir. Neticede yaklaşık 76 milyon TL tutarındaki gelire karşılık elde edilen yıl sonu kârı 170 milyon TL’ye ulaşmış bulunuyor. Buna sebep olan neden ise şirketin yatırım faaliyetleri kaleminden elde ettiği gelir. Ancak elde edilen dönem sonu kârı, 2015 yıl sonu kârının gerisinde kaldığı dikkatlerden kaçmamalı. Aynı şekilde şirketin gelirini düşürmesi de bir sorun olarak değerlendirilmeli. Söz konusu olumsuzluklar hisseye temkinli yaklaşılmasına neden olmakta. Mevcut durum karşısında yatırımcı mesafeli bir duruş sergilerken hissenin fiyatı da son bir yıldır arada yukarı atakları olsa da yatay bir seyir sergilemekte. Hissenin fiyat seyri takip edildiğinde en yüksek seviyesini 1 Haziran 2016 günü 3,17 TL ile test ettiği gözleniyor. 7 Mart 2017 tarihli kapanış fiyatı ise 2,65 TL. 

Kazanç olasılığını yükseltebilmek için kârını artıran firmaların takip edilmesinde fayda var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)