Ana SayfaPiyasaEndekste yeni yukarı sinyali---

Endekste yeni yukarı sinyali

2 / 4
Endekste yeni yukarı sinyali
13 Ağustos 2017 - 12:16 www.borsagundem.com

FED YETKİLİLERİ PİYASAYA KULAK VERCEK Mİ?

EDA ÖNDER ÖZTÜRK - ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz hafta global piyasalarda makro gündem geri planda kalırken, ABD ve Kuzey Kore arasında tırmanan gerginlik jeopolitik risk fiyatlamalarını beraberinde getirdi. Global piyasalardaki fiyatlamalara baktığımızda riskli varlıklardan kaçış eğilimi ile birlikte hisse senetleri piyasalarında değer kaybı görüldü. Bununla birlikte altın ve Japon Yeni gibi güvenli liman niteliğindeki yatırım enstrümanlarında değer kazançları dikkat çekti. Yeni haftada da ABD ve Kuzey Kore arasında tırmanan gerginlik sürecinde yaşanacak gelişmelerin global piyasalarda fiyatlamalarda baskın karakter olacak görüşündeyiz. 

Haftanın son işlem gününde ABD’de zayıf bir görünüm sergileyen ve Fed’in %2’lik hedefi altında kalacağına işaret eden Temmuz ayı enflasyon verisinin ardından yeni haftada Fed’in en son gerçekleştirmiş olduğu toplantının tutanakları takip edilecek. Mevcut durumda Fed’in yıl sonuna ilişkin faiz artırım olasılığı %33 seviyesinde olup söz konusu tutanakların global piyasalarda sert fiyat hareketi yaratmasını beklememekteyiz. Ancak zayıf ekonomik görünüme rağmen faiz artırımı konusunda ısrarcı olan Fed yetkililerin gerçekleştirdikleri toplantının satır aralarına da dikkat etmekte fayda var. Son dönemde ABD tarafından gelen veri akışı ve global piyasalardaki fiyatlamalar Fed’in para politikasındaki sıkı duruşunu desteklememekte. Global piyasalardaki fiyatlamaların yanı sıra dünya genelinde ABD ekonomisine ilişkin büyüme ve enflasyon beklentileri zayıflamaya devam ediyor. Dünya genelinde Fed’in para politikasına yönelik yapılan eleştiriler ve global piyasalardaki fiyatlamalara rağmen, Fed söylemleri ile piyasadan ayrışmaya devam etmekte. Enflasyon baskılarını kontrol altında tutmak için faiz artışını gerekli görüyor. Ancak ABD ekonomisinde büyüme tarafında vasat bir denge tutturulduğunu, enflasyon endişelerinin devam ettiğini ve ücret artışı beklentilerinin halen temelsiz olduğunu hatırlatmak gerekir. Bu durumda faiz artışı konusunda direnmenin enflasyon ve büyüme tarafındaki görünümü daha da bozabileceği ve ABD ekonomisindeki resesyonu beraberinde getirebileceği söz konusu olabilir. Fed’in geçmişte gerçekleştirdiği üst üste faiz artışlarının ABD ekonomisini resesyona götürdüğünü hatırlayacak olursak, Fed geçmişteki hatasını yineliyor olabilir. Özetle söz konusu toplantı tutanaklarında Fed yetkililerinin piyasaya kulak verip vermediklerinin yanıtı aranacak. 

Avrupa’nın gündeminde ise 2.çeyrek dönemine ilişkin büyüme verileri ile birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın da en son gerçekleştirmiş olduğu toplantının tutanakları takip edilecek. Söz konusu toplantıda Avrupa Merkez Bankası para politikası duruşunda herhangi bir değişikliğe gitmese de toplantı sonrasında Başkan Draghi’nin söylemleri global piyasalarda oldukça ses getirmişti. Yakın zaman diliminde euro tarafında görülen fiyatlamalar ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin söylemlerinden yola çıkarak bankanın piyasaları Almanya’da Eylül ayında yapılacak seçimler sonrasında para politikasında sıkılaşmaya hazırladıklarını düşünmekteyiz. Bu sebeple söz konusu tutanaklarda Eylül ayına kadar geçecek olan zaman diliminde para politikasında sıkılaşmanın yol haritasını öğrenmeye çalışacağız.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BIST10013 Ağustos 2017 16:53

    Endeks 75 binden 110a geldi ve duzeltme yapmadan. Su an duzeltme yapmazsa, balon sisiyor.

  • ali ak13 Ağustos 2017 13:16

    YIL SONU BİST 100 ENDEXİ : 125 BİN (YAZIN Bİ KENARA )

  • İsmail13 Ağustos 2017 12:59

    Hani dolar 3,30 düşecekdi neoldu ünlü ekonomisler artık sizlerede incımız kalmadı ne söylerseniz tam tersi oluyor nedense altıp tutup yüksek maaşlarla yasamk ne güzel bene söylüyor dolar 2 tl olcak banda yülsek maaş verrilermiki yada ekonomis olara Tv kanalında konusdurlarmı

  • kerm13 Ağustos 2017 12:29

    ..BORÇ AL TÜKET BÜYÜ FAİZLERİ KİM ÖDEYECEKS