Ana SayfaPiyasaEgeli&Co Yatırım Holding ve Seyitler Kimya sorusu---

Egeli&Co Yatırım Holding ve Seyitler Kimya sorusu

1 / 2
Egeli&Co Yatırım Holding ve Seyitler Kimya sorusu
10 Ağustos 2017 - 09:32 www.borsagundem.com

VAR OLAN TEK İŞTİRAKİNİ SATIYOR

SORU (1) - EGCYH'yi geçen senede aynı hareketi yaptı. Kağıdı 0.39'a kadar çıkarıp gömdüler. Acaba bu sene de aynı senaryo mu olur? 

Cengiz Ünal

CEVAP - Borsada işlem yaparken hisseyle ilgili gerçekleşecek olası spekülatif beklentilerle hareket etmeyin. Neticede böylesi bir beklentiye hakim olabilme ve önceden öngörebilme imkanı hayli zayıf olduğundan gereksiz bir risk üstlenilmiş olunur. Spekülatif beklentiler yerine maddi temeli olan göstergelere göre hareket etmek daha doğru ve yerinde bir yaklaşım olacaktır. Bu nedenledir ki gerçekleştirilecek işlemlerde öncelikle firmanın mali yapısının göz önünde bulundurulması ardından fiyat seviyesinin uygunluğu açısından teknik göstergelerin takip edilmesinde fayda var. 

Egeli&Co Yatırım Holding, mali sorunları olan bir firma. Hisse, Yakın İzleme Pazarı’nda bulunuyor ve mali yapısındaki belirsizlik nedeniyle fiyatı nominal değerinin altında işlem görüyor. Hisse, 20 Temmuz 2017 tarihinden bu yana yaklaşık yüzde 43 değer kazanmasına rağmen borsada fiyatı en düşük hisselerden birisi. Bunun asıl nedeni özsermayesinin ciddi şekilde erimiş olması. Borsa Yönetimi ise 19 Şubat 2016 tarihli yazı ile şirketin sermayesini güçlendirmesi yönünde uyarıda bulundu. Şirket ise genel giderleri kısarak ve aktif varlıkları satma yoluna giderek sorunu aşmaya çalışıyor. Buna karşın sermayesini tamamlama ya da güçlendirme yönünde bir girişimi bulunmuyor. Firma gerçekleştirdiği son genel kurulunda kalan sermayeyle yola devam etme yönünde karar aldı.

Şirket mali yapısını güçlendirmediği gibi sahip olduğu tek iştirakini de satarak nakit kaynağı yaratmak istiyor. Bu amaçla 4 Ağustos 2017 günü gerçekleştirilen genel kurulda sermayesinin yüzde 82,78’ine sahip olduğu Egeli&Co Girişim Sermayesi’ndeki paylarını satma kararı aldı. Esasen bu iştirak de kâr yaratmıyor. Ancak özermayesini koruyor. Bununla birlikte iştirakin satışıyla birlikte Egeli&Co Yatırım Holding’in gelir kaynağı daha da belirsiz hal alacak. Genel kurula katılıp iştirak satışına muhalefet şerhini tutanağa geçirenlerin ayrılma hakkı gündeme gelecekti. Fakat kararın katılanların oy birliği ile alındığı görülüyor. Öte yandan firmanın elinde bulundurduğu iştirakin satışından elde edebileceği tutar satış günündeki değere göre farklılık gösterecek olmakla birlikte şimdilerde 9 milyon TL civarında. Böylesi bir gelir elde edilse dahi sermayesinin tamamlanma imkanı olmayacak. 

Mevcut veriler karşısında gereksiz risklere atılmamak daha yerinde bir karar olacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)