Ana SayfaYatırımcı KöşesiÇelebi ve Akfen GYO sorusu---

Çelebi ve Akfen GYO sorusu

1 / 2
Çelebi ve Akfen GYO sorusu
17 Mart 2021 - 09:04 www.borsagundem.com

ZARARIN KAYNAĞI FİNANSMAN GİDERİ

SORU- Pandemi nedeniyle havayolu şirketleri ve yer hizmetleri çok etkilendi. Lakin CELEBİ bu süreçte borsada değeri yükselenlerden. Ama temettü endeksinden çıkartıldı. Hisseyi bundan sonraki dönemde neler bekliyor? Endeksten çıkan hisseleri yatırımcı olarak nasıl değerlendirmemiz gerek?

Türker Türk

CEVAP- Temettü endeksine ancak nakit temettü ödeyen firmalar dahil olabilir. Eğer bir şirket Yıldız Pazar, Ana Pazar ya da Alt Pazar’da işlem görüyor ve son üç yılda da nakit temettü dağıtmışsa o zaman Temettü Endeksinde yer alma hakkına sahip olacaktır. Çelebi düzenli temettü ödeyen firmalar arasında yer alıyor. Fakat 2020 yılında havayolu sektöründe ciddi bir daralma yaşandı. Bir önceki yıl 195,5 milyon TL kâr eden şirket 2020 yılındaysa yaklaşık 150 milyon TL zarara döndü. Şirketin zarar nedeniyle 2020 faaliyetlerinden ötürü nakit temettü ödemesi söz konusu değil. Her ne kadar Temettü Endeksinde yer alma koşulunu yitirmiş olsa da bunun geçici bir durum olduğunu göz ardı etmemeli. Sektörün normalleşmesiyle birlikte gelirindeki artışın da yaşanması mümkün olabilecektir. Böylesi bir durumda tekrar endeks kapsamına dahil olması gündeme gelecektir. Firmanın 2020 yıl sonu bilançosu yakından takip edildiğinde gelirlerinde yüzde 17,91 oranında bir gerileme yaşandığı gözleniyor. Gider ve maliyetlerinin daha az gerilemesi esas faaliyet kârının hızlı şekilde eritti. Bununla birlikte zarara dönmesine yol açan asıl sebep ise finansman giderleri. Çelebi’nin sektördeki daralmaya rağmen esas faaliyetlerinden ötürü kârını koruması önemli. Diğer taraftan sektörün normalleşmesine ilave olarak döviz kurlarındaki artışın durması önümüzdeki dönemde bilançosunu toparlamasına olanak verecektir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • EKRİST17 Mart 2021 22:05

    yakında hak ettikleri yerleri yine geleceklerdir.kimse merak etmeyin.büyük oyunlar dönmüştür.

  • Mehmet Yıldız17 Mart 2021 12:43

    Desenize bir önceki yılın karıda gitmiş ama şirketin hisse degeri %2000 artmış düşünmek lazım biraz çok çok düşünmek lazım bu nasıl oluyor.