Ana SayfaPiyasaBoyner Perakende ve İş GYO sorusu---

Boyner Perakende ve İş GYO sorusu

2 / 2
Boyner Perakende ve İş GYO sorusu
06 Nisan 2017 - 08:53 www.borsagundem.com

UZUN VADEDE YÜKSELEN TRENDİNİ KORUYOR

SORU-İŞGYO’nun temettü dağıttığı bir sırada bu şekilde bir düşüş nasıl açıklanabilir? Geçmiş dönemleri kontrol ettiğimizde bu şekilde bir işlem görünmüyor. Alınan kağıtlarda alınan birimde düşmüş olarak gözüküyor. 

Burak Elmas 

CEVAP-İş GYO, uzun vadede yükselen bir kanal içinde hareket ediyor. Hisse, düzeltilmiş verilere göre 15 Temmuz 2016 günü en yüksek 1,71 TL’ye kadar çıktı ve ardından geriledi. Düşüş geçtiğimiz aralık ayına kadar devam etti. 2 Aralık 2016 günü 1,35 TL’ye kadar indi sonrasında da piyasayla birlikte yükselen bir ivme sergiledi. Geçtiğimiz şubat ayının ikinci haftasından bu yana ise daha ziyade yatay bir seyir söz konusu. 

Hissenin fiyat hareketi takip edildiğinde, kâr payı dağıtımının pek de fiyat üzerinde etkili olmadığını söyleyebiliriz. Firmanın 28 Mart 2017 günü dağıttığı yüzde 7,5 oranındaki nakit kâr payı yatay seyir üzerinde kayda değer bir etkiye sebep olmadığı gibi sonlanan beklenti ile daha da aşağıya kaymasına neden oldu. 

Bir şirketin bedelsiz sermaye artırımına gitmesi ya da nakit kâr payı dağıtması yatırımcılar nezdinde ağırlıklı olarak olumlu bir gelişme şeklinde nitelendirilir. Bundan kaynaklı hisseye ilgi artabilirken fiyatı da yükselir. Ancak her zaman benzer bir hareketin gerçekleşeceğini düşünmek yanlış olur. Bu anlamıyla şirket temettü dağıtımı ya da bedelsiz sermaye artırımına gittiği halde hisseye ilgi olmayabileceği gibi aksine satışın gelmesi de söz konusu olabildiği durumlar gözlenebilmektedir. Öte yandan çıkış yaşandığı durumlarda da beklentilerin realize edildiği noktada satışlar artabilmektedir. İş GYO’nun temettü dağıtacağına dair açıklamadan sonra hissede kayda değer bir artış gelmediği gibi temettü dağıtım günü de satışların ağırlık kazandığı gözlenmekte. Bunun neticesinde de hisse geriledi. Sonrasında ise bir miktar toparlanma görülürken 5 Nisan 2017 günü kapanışını 1,47 TL’den gerçekleştirdi. 

Şirketle ilgili yeni gelişme ise sermaye artırımına ilişkin bulunuyor. Firma 31 Mart 2017 günü yaptığı açıklama ile yüzde 7,5 oranında bedelsiz sermaye artırımına gideceğini duyurdu. Firma son açıkladığı 2016 yıl sonu bilançosunda kârını yüzde 24,36 oranında düşürürken fiyat kazanç oranı sektör ortalamasının altında bulunuyor. Söz konusu durum hissenin uzun vadede yükselen kanal içindeki hareketini sürdürmesine imkan tanımakta.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mercan dede06 Nisan 2017 09:05

    boyner tam bir mahmutpaşa oldu..yıllar evvel söylemiştim bir şube müdürüne dikkate almadılar..batağa gidiyorlar..bir kere reyon stilleri değişmeli...ama mudo gibi değil..mudo yaptı daha kötü yaptı..işgyo ya gelincede işfinansa bakın şirket el altından borsadan beleşe **el değiştiriyor..**işgyo yu inceleyin...