Ana SayfaPiyasaPPK kararından BİST-100 etkilenir mi?---

PPK kararından BİST-100 etkilenir mi?

1 / 4
PPK kararından BİST-100 etkilenir mi?
20 Haziran 2016 - 07:27 www.borsagundem.com

Yarın Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Bu haftanın içerideki finansal göstergesi bu toplantıdan çıkacak karar olacak. Dışarıda Perşembe günü yapılacak Brexit oylaması kürenin kaderini belirleyecek.

Ben dahil piyasanın beklentisi politika faizinde değilse de bankalara borç verme faizinde 50 baz puanlık indirime gidilmesi yönünde. Politikacıların tercihlerine kademeli; biraz da finansal piyasaları hazırlama adına başkanın 50 baz puanlık indirim ile yanıt vereceği konusunda genel mutabakat var. 

Alman 10 yıllık devlet tahvili getirilerinin geçtiğimiz hafta eksi yüzde 0.04’e gerilediği, ABD 5 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 1.03’e indiği bir ortamda Türkiye’deki politika faizlerini indirmenin önünde büyük engeller yok. 

Ortodoks yaklaşımı destekleyenler enflasyonun düşmesi için yüksek politika faizlerinin gerektiğini düşünse de yabancı yatırımcıların içinde bulundukları faiz ortamını göz önüne aldığımızda içerideki faizlerin düşmesi için kabul edilebilir bir ortam var. Bu ortamın bizden kaynaklandığını düşünmemiz hata olur. 

Zira enflasyona baktığımızda, faiz indirimini haklı çıkaracak herhangi bir yapısal reform veya bu yolda atılmış bir adım yok. Ülke adına atılması gereken adımları henüz atmış değiliz. Evet, geçtiğimiz hafta açıklanmış olan program var. Ancak bu programın, daha önce açıklanmış olan programların akametine uğramayacağına dair elimizde yeterli kanıt yok.


İki farklı senaryo

Merkez Bankası’nın (TCMB) PPK toplantısından gecelik borç verme faizinin üst bandında 50 baz puanlık bir indirim gelirse ne olur, indirim 25 baz puanda kalırsa ne olur?


Normalde TCMB’nin faizleri indirmesi için politik baskılar hariç yeterli veri yok. 

Ne enflasyonun kendisi, ne de beklentiler henüz enflasyonunun düşeceği yönünde değil. Son aylardaki enflasyon verileri düşüş yönündeydi ancak baz etkisini göz önüne aldığımızda bu sürecin sonuna gelindi. TCMB elindeki veri setine göre (Her hafta pazara giden biri olarak TCMB’den iyi veri topladığımı iddia etsem de birkaç haftadır gitmediğimden dolayı kararsızım) daha sağlıklı bir yorum yapabilir. Diğer yandan Merkez’in sadece enflasyona bakarak karar vermediğini biliyoruz. 


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)