Ana SayfaHisse Öneri ListesiBrexit ve FED’e rağmen “al” veren hisseler---

Brexit ve FED’e rağmen “al” veren hisseler

2 / 11
Brexit ve FED’e rağmen “al” veren hisseler
20 Haziran 2016 - 13:20 www.borsagundem.com

"İNGİLTERE'NİN KARARI ÖNEMLİ"

BIST'te yükseliş görmemiz için İngiltere'nin AB'de kalması gerektiğini ifade eden Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, İngiltere'nin AB'de kalması halinde güvercin FED ile birlikte hisse senedi piyasalarında toparlanma sağlanacağı kanısında, İngiltere'nin AB'de kalmaması durumunda ise Avrupa borsalarında ciddi değer kayıpları olacağını belirten Nalbantlı'ya göre, bu du­rumda altın ons fiyatla­rı geçen ay denediği 1.380 seviyesinin üzeri­ne çıkabilir.

Bu olasılığın gerçek­leşmesi durumunda Türkiye'de endeks ta­rafında satış, kurda ise yükselişle Brexit'ten nasibimizi alacağımı­zı söyleyen Nalbandı, İngiltere'nin Avrupa'da kalmasının ise piyasaları bir miktar rahatlatacağım düşünüyor. Nalbantlı'nın bunun gerçekleşmesi durumundaki beklentileri ve yatırımcılara önerileri ise şöyle:

"Bu durumda sterlin başta olmak üzere hisse senedi piyasala­rında toparlanma görürüz. Bu dönemde orta ve uzun vadeli portföy oluşturmak isteyen yatırımcılar temettü verimi yüksek, düzenli büyüyen ve yatırım yapan şirketlerden seçimler ya­pabilir. İç talebin güçlü olduğu ilk çeyrekteki performansın devam etmesi ile birlikte perakende, inşaat, kimya ve em­tia fiyatlarındaki yükselişle birlikte enerji ve ma­dencilik sektörü iyi performans gösterebilir. Borsadaki geri çekilmelerde ise Enka İnşaat, Bolu Çimento, Migros, BİM, Bizim Toptan, Yataş, Alkim Kimya, Katmerciler, Lokman Hekim, Klimasan hisselerinde pozisyon alı­nabilir."


BREXIT, FED KARARLARINI DA ETKİLER"

FED'in son dönemde başta Brexit ve Çin olmak üzere küresel risklere odaklandığını belirten Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan da, bu ne­denle oradan gelen açıklamaların güvercin tonda olduğuna dikkat çekiyor. Tufan'a göre var olan risklere rağmen BIST-100 endeksinde yükselişlerin devamı için tek­nik olarak 80 bin seviyesi aşılmalı. Piyasaların son zamanlardaki odak noktasının İngiltere'nin 23 Haziran'da gerçekleştireceği referandum olduğunu kaydeden Tufan, "Burada ana senaryo İngilte­re'nin Avrupa Bölgesinde kalması yönünde" diyor. Ancak, İngil­tere bölgede kalsa bile önümüzdeki dönemde Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin de bölgeden ayrılma isteğinin artmasından endişe edildiğini ifade eden Tufan, "Beklentilerimiz dahilinde bir senaryo gerçekleşirse piyasalarda risk iştahı yeniden yüksele­bilir ve sterlin değer kazanır. Aksi durumda ise piyasalarda kaos ortamı yaşanabilir. Piyasaların tahvil piyasası başta olmak üzere güvenli varlıklara yönelimi artabilir. Borsalarda ise sert geri çe­kilmeler yaşayabiliriz. Brexit'in gerçekleşmesi halinde BIST-100 endeksinde 72 bin-70 bin seviyelerine doğru geri çekilmeler ola­bilir" diyor.

Tufan'a göre, olumlu senaryoda eylül ayında veya daha sonra eğer borsa geleneksel çıkışma geçecekse holding, bankacılık, otomotiv, cam, sanayi ve inşaat-yapı sektörüne bakılarak her sektörden (sektörü temsil edecek yapıda büyük firmalardan ve endeksin çıkışına ön ayak ola­cak senetlerden bir tane­si) seçim yapılarak bir hisse senedi portföy oluşturulabilir.

Kötü senaryoda ise İngiltere'nin AB'den ayrılmasının yarata­cağı ekonomik çalkantı ve kaos ortamı içinde FED'in faiz artışı­na gitmesinin zorlaşacağını kaydeden Tufan, ancak buna rağmen BIST'te tatmin edici bir yükselişin gerçekleşemeyeceğini düşü­nüyor.

Borsadaki geri çekilmelerde ise yatırımcılara orta-uzun vade­li olmak koşuluyla Koç Holding, Sabancı Holding, Akbank, Ya­pı Kredi, İş Bankası, Garanti Bankası, T. Şişecam, Trakya Cam, Ford, Tofaş, Arçelik, Aselsan, Çimsa, Ülker, İş GYO hisselerin­de pozisyon almalarını öneriyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)