Ana SayfaHisse Öneri ListesiBilanço beklentisi yüksek 21 hisse---

Bilanço beklentisi yüksek 21 hisse

2 / 8
Bilanço beklentisi yüksek 21 hisse
02 Mayıs 2016 - 12:55 www.borsagundem.com

"KARLILIK, LİKİDİTE, BORÇLULUK"

Şirketlerin içinde bulundukları yıl için verdikleri hedeflerin neresinde olduklarının çeyrek bilançolara bakılarak da takip edilmesi gerektiğini söyleyen Meksa Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, "Üç aylık bilançolar bu nedenle önemli" diyor. Yalçın, bilançolarda şunlara dikkat edilmesini öneriyor: "Yatırımcılar, bu bilançolarda öncelikle;

1) Şirketlerin özellikle karlılık durumuna bakmalılar. Bu, şirketin içinde bulunduğu pazarın gidişatıyla ilgili bilgi sahibi olmak, şirketin elindeki kaynaklarını verimli kullanıp kullanmadığını incelemek açısından faydalıdır.

2)Likidite durumuna bakmalılar. Bu, şirketin satış faaliyetlerini gerçekleştirirken gerekli olan işletme sermayesi ihtiyacım karşılayıp karşılayamamasının anlaşılması bakımından önemlidir.

3)Borçluluk durumuna bakmalılar. Bu da şirketin bütün bu işlemleri kendi öz kaynaklarından mı yoksa borçla mı karşıladığını görmek açısından önemlidir. Yatırımcılar bilançolarda öncelikle bunları incelemeliler."

Barkın Yalçın yılın ilk çeyreğinde bankaların fonlama maliyetleri arttığı için net faiz marjlarında hafif gerileme, şüpheli alacaklarda artış görüleceğini düşünüyor. Öte yandan swap maliyetlerinin azalmasının bankaların alım-satım karlarını olumlu etkileyeceğini tahmin eden Yalçın'a göre, sanayi şirketlerinde ise emtia fiyatlarının azalması beyaz eşya sektörünü olumlu etkileyecek. Bu grupta Arçelik, Vestel'in önemli olduğunu söyleyen Yalçın, ihracat talebinin artmasının ise ihracatçı (Ford Otomotiv ve beyaz eşya şirketleri) şirketlere olumlu yansıyacağını düşünüyor. Yalçın, "Telekomlarda (Türk Telekom, Turkcell) 4.5G geçişi, şirketlerin yatırım ve pazarlama maliyetlerini artıracağı için bu şirketlerin operasyonel giderlerini artıracağını düşünürken, "Zayıf seyreden turizm ve düşen yolcu başına getiriler ise THY'de marjları olumsuz etkileyebilir" uyarısında bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)