Ana SayfaHisse Öneri Listesi10 koalisyon hissesi---

10 koalisyon hissesi

11 / 11
10 koalisyon hissesi
22 Haziran 2015 - 11:23 www.borsagundem.com

"DÜŞÜŞLERDE BORSADA POZİSYON ARTIRMAKTA YARAR VAR”
Erhan Topaç/Gedik Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı


Uzun süredir tek parti dönemine alışmış olan piyasaların hükümet kurulmasına yönelik haberlere reaksiyon vermesi, teknik ve norma bir gelişme. Öte yandan geçmiş deneyimler hükümet
oluşumu ve belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla piyasaların olumlu tepki verdiğini gösteriyor. Dolayısıyla endeksin trendi açısından dış faktördeki gelişmeler bir yana en azından belli bir dönem kalıcı bir koalisyon üzerinde anlaşma ihtimali oluşursa, bu durum piyasaya olumlu yansır. Bu da Borsa İstanbul'da seçim öncesi düzeylerin yeniden denenmesine neden olabilir.
Her türlü belirsizliğe karşın birçok dünya borsasının yeni zirveler yaptığı bu dönemde BIST dolar bazında neredeyse yarı fiyatta. Bu bakımdan mevcut seviyeler ve düşüşlerde borsada pozisyon artırmakta yarar görüyoruz. Ancak bu dönemde hisse alımı uzun vadeli düşünülmeli. Nitekim tüm belirsizliklere karşın genel olarak piyasalar hükümet oluşumlarına olumlu tepki veriyor. Eğer bu şekilde hükümet kurulacağına inanılıyorsa mevcut seviyeler alım için uygun değer yaratacak fiyat düzeyleri olabilir. 
BİST-100 halen gelişen ülke piyasalarına göre yüzde 20 iskontolu. Bu durum borsada uzun vadeli değer yaratma ihtimalini güçlendiriyor. Burada önemli olan yatırımcının siyasi beklentisi. Koalisyon görüşmelerinin yürütüleceği önümüzdeki dönemde borsada zaman zaman gelecek haberlerle dalgalanmalar yaşanabilir. Eğer yatırımcılar erken ya da yeniden seçim olasılığını olası görüyorlarsa, yeni pozisyon açmak için 75 bin seviyelerini bekleyebilirler. Yeniden seçim olması bekleniyorsa likiditesi ve temettü verimi yüksek olan defansif şirketler (telekom, gıda, perakende vs.) portföylerde çekirdeği oluşturabilir. Öte yandan hükümetin kurulacağı bekleniyorsa hisse oranını kademeli artırmak daha doğru olur. Bu kapsamda da son düşüşte fazla gerileyerek cazip hale gelen bankalar başta olmak üzere portföylerde "yüksek betalı" hisseler bulunmalı. Bu arada mevcut hisse senedi pozisyonları korunarak gerekirse üçer aylık bilançolar değerlendirilerek hisse değişimi yapılabilir. Hatta aşırı dalgalanmadan çok rahatsız olanlar VIOP piyasasında endeks-30 kontratlarında ters pozisyon alarak portföylerini "nötr" hale getirebilir. Yükselişlerde ise bu pozisyonlar azaltılabilir. Tabii şu dönemde hisse seçiminde [kısa vade için) değer yaklaşımından çok, yüksek likidite, temettü verimi yüksek, kur ve faiz dalgalanmalarına az duyarlı bir portföy oluşturmak önemli. Bu tür portföyler dalgalanmalara karşı daha İstikrarlı bir getiri sağlayabilir.

(İDİL TARAKLI/PARA DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)