Ana SayfaPiyasa10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?---

10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?

7 / 11
10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?
08 Ağustos 2014 - 08:42 www.borsagundem.com

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. Vadeli İşlemler Müdürü Ozan Şulha

BİRİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilirse;

Ozan Şulha: 1. turda Erdoğan seçilirse, gücünü korur,  halk tarafından seçilmiş  bir Cumhurbaşkanı olarak tüm yetkileri toplamak ve fiili başkanlık sistemine doğru yol almak isteyecektir.

Zayıf bir başbakan atayarak, hükümet ve partiyi Köşk’ten idare etmek isteyebilir.
Tabii burada alınan oy oranı önemli; yüksek bir oy oranı alması durumunda erken genel seçim kararı alabilir.
Seçime kadar geçici başbakan Mehmet Ali Şahin, Binali Yıldırım veya Ali Babacan olabilir.  Seçim sonunda başbakan Abdullah Gül olursa 3 dönem kuralı fiili olarak bozulmuş olur.
Borsa birinci senaryoyu satın alarak, seçim öncesinde güçlü konumunu sürdürdü ve 84.000 seviyelerine geldi.
Borsa oy oranına göre seyir izler. Piyasalar hangi parti olursa olsun, tek parti iktidarını sever. Koalisyonları, belirsizliği sevmez. Yüksek bir oy oranı; tek parti iktidarı ve siyasi istikrarın devamı anlamına gelir. Bu durum da ekonomi ve piyasalar için olumlu olacaktır. Borsa yukarı hareketine kısa bir süre daha devam edebilir, hedef önceki zirve seviyelerine yakın olacaktır; 84.000 – 86.000 aralığı makul olabilir, fakat bu seviyeler görülmeden de realizasyon olasılığı yüksektir.
Mart ayından bu yana gerçekleşen % 38’lik yükselişi dikkate aldığımızda, kısa vade için beklenti bitmiş oluyor ve zirve denemelerinin hemen ardından kar satışları kaçınılmazdır. Satışların yoğunluğuna göre 72.000 – 76.000 aralığı güvenli alım noktaları olabilir.  
Dolar 2,06 seviyelerine geri gelebilir. Bu seviyelerin mevcut koşullarda makul olduğunu düşünüyorum.
Faizler 7,5 – 8 aralığına oturabilir. Daha alt seviyeler ancak yıl sonuna doğru mümkün olabilir.
Piyasalar siyasi ve ekonomik istikrara odaklandığı için, yeni Başbakan’ın kim olacağı konusu ikinci planda kalabilir. Piyasalar belirsizlik yerine; istikrar devam ettiği sürece, isme odaklanmayacaktır. Fiili Başkanlık sistemi ve / veya yönetilen bir başbakan olması piyasalar açısından çok önemli olmayabilir.
Yabancı yatırımcı siyasi ve ekonomik istikrarı izleyecektir. Orta vadeli belirsizlik ve istikrarsızlık, savaş halleri dışında temel pozisyonları korumaya devam edeceklerdir. Siyasi istikrar not düşürülmesi olasılığını azaltacaktır. 60.000 – 70.000 aralığından alım yapan fonlar satışa geçtikten ve kar realizasyonları yaşandıktan sonra yeni fonlar giriş yapabilirler.

İKİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan ilk turda seçilemez, seçim ikinci turu kalırsa;

Ozan Şulha: Seçimin ikinci tura kalması durumunda oy oranları önemli olacaktır. 2. tur için hesaplamalara bağlı olarak piyasalar yön izleyebilir. Erdoğan’ın oy oranındaki ciddi bir düşüş; siyasi istikrarsızlık ve genel seçimler öncesi belirsizlikleri de beraberinde getirecektir. Erken genel seçim gündeme gelebilir.

Piyasalar belirsizlik nedeniyle; oy oranlarına bağlı olarak sert satışlarla karşılaşabilir. 2.tur sonucunun ne olacağı ve Başbakan’ın kim olacağı tartışmaları daha sert şekilde gündeme gelebilir. Erdoğan’ın oy oranındaki düşüş otorite ve güven kaybı yaratacağı için ve borsanın primli olması, beklentilerin gerçekleşmemesi nedeniyle 2.tur öncesinde dalgalı bir seyir izlenerek 72.000 – 76.000 aralığı gündeme gelebilir.
Dolar 2,15 -2,25 aralığını deneyebilir.
Borçlanma maliyetlerinin artması nedeniyle faizler 9 – 10 aralığını görebilir.
Yabancı yatırımcılar 2.tur sonuçlarından sonra orta vade için siyasi istikrarsızlık riski görürlerse kar realizasyonu için yerli yatırımcılardan daha hızlı davranabilirler. 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kazım10 Ağustos 2014 09:45

    moody'sin notumuzu indirdiği yetkili ağızlarla dolaylı dillendirilmişti.belli ki seçimi bekliyecekler.üstüne üstlük seçimler ikinci tura kalırsa piyasada gergin günler yaşanacağa benziyor.

  • aha buraya yazıyorum10 Ağustos 2014 08:45

    Turgut özal seçilince demirel seçilince partiye ne olduysa buna da o olacak. yeni daha beter bir parti gelecek biz adı halk olanlar daha fakir ve kendimizle daha fazla kavga eder halde süratle yeni yapılan kaymak gibi otoyol ve hızlı trenlerle karanlığa yolculuğa devam edeceğiz.

  • misafir09 Ağustos 2014 16:16

    ağustosta bi ceksın hole bakalım ,ardından ekimdeki son 15 milyarlık kesintiyide görelim sonra mevzuyu konuşuruz bi mevzu kalırsa

  • dan le mond09 Ağustos 2014 16:11

    mudis not indermez ve tek seferde cb seçilirse borsa 81-82 zorlayabilir jeksın hol toplantısında yellen olumlu mesajlar verirse daha yukarı da gidebilir tersi gelişmeler de ise 72-73 e kadar aşamalılı iner ytd

  • dlbyz08 Ağustos 2014 23:51

    modys RTE seçilirse piyasayla oynamaz 1 ay sonra yeni başbakan seçiminde gerginlik olursa notu düşürür borsa bu RTE cumhur başkanlığına 7000 puan artış arkasından çöküş gelir. RTE BAŞBAKAN KALIRSA modys korkudan değişim yapmaz RTE fırçalar diye susar

  • Mehmet08 Ağustos 2014 15:25

    85.000 lerden bahsediliyor.Sanırım araştırma önce yapılmış (borsa 80.000 ler de iken) Modys ve seçim sonrası olumlu olursa maksium 80.500 ler olur. Sonra yine satış gelir.

  • muhammet canoglu08 Ağustos 2014 12:46

    seçim den sonra ne olur brsa piyasası

  • Yener08 Ağustos 2014 10:47

    Borsa için 80.000 ler bahsediliyor. Şu anda 78.000 lerdeyiz.