Ana SayfaPiyasa10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?---

10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?

4 / 11
10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?
08 Ağustos 2014 - 08:42 www.borsagundem.com

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Eren Can Ümüt

BİRİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilirse;

Eren Can Ümüt: İlk defa kendi Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandığa giden bir Türkiye görmekteyiz. İlk senaryo olarak baktığımızda, Cumhurbaşkanı adayı olarak Sayın Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta yaşanacak ilk seçimde ipi göğüsleyeceği ihtimali bulunmakta. Seçim kampanyaları ve yapılan anket çalışmaları neticesinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın %50 oy oranının üzerinde oy toplayacağı alternatif senaryolardan daha baskın bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu durumun gerçekleşmesi, risk algısını ve belirsizlik ortamını sevmeyen piyasalar üzerinde rahatlatıcı bir etki görülecektir. Yurt içi piyasada yakın siyasi gerginlik, belirsizlik ve anlaşmazlıklara sert tepkiler veren piyasalar, mevcut istikrarın devam niteliğinde olmasını güven unsuru olarak algılayacaktır. İlk sürecin yaşanacağı 10 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı seçiminin tamamlanması, piyasalar üzerinde çabuk atlatılan bir gerginlik ortamını geride bırakılacağı anlamına gelir. Piyasalar için önemli olan politik istikrar kurulması ve korunması durumunda fiyatlara olumlu yansımalar yaşanacaktır. Şimdiden piyasa oyuncuları muhtemel olan birinci senaryoyu fiyatladığı yönünde izlenimler olsa da, olası diğer durumların risk algısını sevmeyen piyasalarda tedirginlik yarattığını söyleyebiliriz. Başbakan’ın seçilmesi durumunda piyasalar olumlu yönde hareketlerine devam etmesi düşünülürken, ikinci tura kalınması durumunda piyasalarda sert volatil hareketler görülebilir.  

Seçim döneminden sonra 85.000 – 79.000 bandı arasında hareketlerine devam etmesi beklenmektedir. Merkez Bankasının Ağustos ayı toplantısında faiz indirimle duraksamaya gitmesi, borsa üzerindeki yükseliş algısının bir miktar törpülenmesine neden olabilir. Enflasyon oranının Ağustos ayında da beklentilerden yüksek seyretmesi, TCMB’nin politika faiz oranında indirim sürecine devam etmesi zayıflayabilir. Seçim dönemini oluşturan birinci turda Başbakan’ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi kur tarafında pozitif algının oluşmasına sebebiyet verebileceği gibi, USD/TL paritesi üzerinde baskıları azaltacaktır. Son zamanlarda dolarda yaşanan değer kazanımı, gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına yol açmakta. Türk Lirası siyasi kararlarla hassas konuma gelirken, Başbakan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte güven duygusu yaratılarak piyasada psikolojik hareketlilikler alım yönünde olabilir. Başbakanın Cumhurbaşkanı olmasından sonra mevcut hükümetin başına geçilen ismin önemi artarken, siyasi istikrar bakımından da cumhurbaşkanı seçimi sonrası gözler Hükümete ve dolayısıyla iktidar partisine kayacak. Önemli konu Başbakan ve dolayısıyla yeni kabinenin kimlerden oluşacağı piyasa üzerinde önemle takip edilecektir.

İKİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan ilk turda seçilemez, seçim ikinci turu kalırsa…

İkinci senaryo da ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dışında Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan Sayın Ekmelettin İhsanoğlu ve Sayın Selahattin Demirtaş’ın oy paylaşımında öne geçme olasılığı zayıf bir ihtimal olarak görülmekte. Piyasalar da tedirginlik yaşansa da birinci senaryo dışındaki olası senaryolar, piyasa fiyatlarına yansımamış durumda. 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kazım10 Ağustos 2014 09:45

    moody'sin notumuzu indirdiği yetkili ağızlarla dolaylı dillendirilmişti.belli ki seçimi bekliyecekler.üstüne üstlük seçimler ikinci tura kalırsa piyasada gergin günler yaşanacağa benziyor.

  • aha buraya yazıyorum10 Ağustos 2014 08:45

    Turgut özal seçilince demirel seçilince partiye ne olduysa buna da o olacak. yeni daha beter bir parti gelecek biz adı halk olanlar daha fakir ve kendimizle daha fazla kavga eder halde süratle yeni yapılan kaymak gibi otoyol ve hızlı trenlerle karanlığa yolculuğa devam edeceğiz.

  • misafir09 Ağustos 2014 16:16

    ağustosta bi ceksın hole bakalım ,ardından ekimdeki son 15 milyarlık kesintiyide görelim sonra mevzuyu konuşuruz bi mevzu kalırsa

  • dan le mond09 Ağustos 2014 16:11

    mudis not indermez ve tek seferde cb seçilirse borsa 81-82 zorlayabilir jeksın hol toplantısında yellen olumlu mesajlar verirse daha yukarı da gidebilir tersi gelişmeler de ise 72-73 e kadar aşamalılı iner ytd

  • dlbyz08 Ağustos 2014 23:51

    modys RTE seçilirse piyasayla oynamaz 1 ay sonra yeni başbakan seçiminde gerginlik olursa notu düşürür borsa bu RTE cumhur başkanlığına 7000 puan artış arkasından çöküş gelir. RTE BAŞBAKAN KALIRSA modys korkudan değişim yapmaz RTE fırçalar diye susar

  • Mehmet08 Ağustos 2014 15:25

    85.000 lerden bahsediliyor.Sanırım araştırma önce yapılmış (borsa 80.000 ler de iken) Modys ve seçim sonrası olumlu olursa maksium 80.500 ler olur. Sonra yine satış gelir.

  • muhammet canoglu08 Ağustos 2014 12:46

    seçim den sonra ne olur brsa piyasası

  • Yener08 Ağustos 2014 10:47

    Borsa için 80.000 ler bahsediliyor. Şu anda 78.000 lerdeyiz.