Ana SayfaPiyasa10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?---

10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?

6 / 11
10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?
08 Ağustos 2014 - 08:42 www.borsagundem.com

A1 Capital Araştırma Direktörü Belgin Maviş

BİRİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilirse;

Belgin Maviş: İç gündemin siyaset ağırlık olduğu bir aya giriyoruz. Ana konumuz Cumhurbaşkanlığı seçimi..

Türkiye tarihinde bir ilk gerçekleşiyor ve halk sandık başına giderek Cumhurbaşkanını seçiyor. Sürece baktığımızda iki kademeli bir seçim bu. Adayları hatırlayacak olursak ..

AKP adayı: Recep Tayyib Erdoğan

CHP ve MHP’nin çatı adayı: Ekmeleddin İhsanoğlu

HDP adayı: Selahattin Demirtaş

Bu durum finans piyasaları tarafından da yakın takip ediliyor ve secim fiyatlamalara katılmaya devam ediyor. Ancak akıllarda iki senaryo ve sonuçlarına göre cevap arayan sorular…

Birinci Senaryo: Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda geçerli oyların çoğunluğunu alarak Cumhurbaşkanı seçilmesi ki bu durum iki farklı süreci daha başlatacaktır. Bunlardan ilki AKP’nin yeni başkanı kim olacak sorusu? Ve ikincisi de mevcut ekonomik programlar ve kabinede yaşanacak gelişmeler. Özellikle de Babacan’ın 3 dönem kuralı gereği yeni kabinede yer almayacak olması ve bunun hem içerde hem de dışardaki yansımaları önemli..

İkinci Senaryo ise  Recep Tayyip. Erdoğan’ın ilk turda geçerli oyların çoğunluğunu diğer iki adaydan biri ile bölüşmesi ve seçimin ikinci tura sarkması durumunda ilk turda elenen aday ve partisinin ikinci turda kimi desteleyeceği ve buna istinaden yeni oluşacak kabine ve açılım sürecine etkileri sorusu…

Birinci ve ikinci senaryoya göre piyasa dinamikleri farklı etkilenecektir.

İlk senaryonun gerçekleşmesi durumunda piyasa bunu siyasi istikrarın devam şeklinde algılayacak ve 2015’ten itibaren sürekli gündemde tartışılan ‘Başkanlık Sistemi’ne geçiş süreci başlayabilecektir. Faiz ve dolarda gerilemeler buna karşılık Hisse Senedi piyasasında dalga boyu yüksek olmakla birlikte risk ve getiri düzeyi yüksek seanslar olacaktır artan beklentilere paralel. Ancak bu durum dış etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Seçim öncesinde dış piyasalardaki gelişme ve olumsuz haberler, özellikle jeopolitik risklerde yükselecek tansiyon bu olumlu senaryonun da kısa soluklu olmasına neden olabilir…

İKİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan ilk turda seçilemez, seçim ikinci turu kalırsa;

Belgin Maviş: İkinci senaryoda ise adayın belli olmasının gecikmesi siyasi tansiyonda zaman zaman yükselmeler ve elenen adayın partisi ve seçmenlerinin kimi desteleyeceği konusu belirsizliğini koruyacaktır. Bu durum belirsizliği sevmeyen finansal piyasalar için ara satışlara sahne olabilir. Faizde agresif hareketler olabilir yukarı aşağı yönlü, dolar ve hisse senedi tarafında da gelen haberlere göre dalgalı seanslar… Buna hazır olmalıyız.

FX işlemler için avantajlı günler olabilir mi?

Bu süreç bana göre en çok Viob ve FX Kaldıraçlı İşlemler için fırsatların yoğun olacağı zaman dilimi… Sonuç ve beklentilere göre hızlı hareket edebilmek ya da hisse senedi yatırımcısı içinde alternatif olarak öne çıkacaktır.

Jeopolitik riskler artıkça ALTIN yükselecektir..

1270-1320 dolar onsa band hareketini yapan altında risklerin gölgesinde güvenli liman olma özelliğine devam edecek gibi gözükmekte..

MODDYS DEĞERLEME SONUÇLARINA DİKKAT!

Belgin Maviş: Ağustos ayı sadece seçim değil aynı zamanda 8 Ağustos’ta Moody’s’inde Türkiye Kredi Değerlemesi yapacağı ve görüşünü açıklayacağı önemli bir ay… Her ne kadar daha önce bir çok kredi değerleme şirketi görüşlerini 2013 sonu 2014 yılı başında seçimler öncesi süreçte yaşanan siyasi tansiyonda yükselmeler ve buna bağlı olarak kur ve faiz cephesindeki yukarı yönlü hareketlere dikkat çekerek uyarıda bulunarak geçirdilerse de bu kez not artışı olmasa dahi görünüm değişiklikleri yada yatırım yapılabilir notu hariç diğer notlarımızda indirime gidebilir. Bu olumsuz olasılığı da gözden kaçırmamalıyız secimler öncesinde. 2014 Nisanı’nda devlet tahvili ve  bono notumuzu durağandan negatife çektiğini hatırlayalım. Son iki gündür enflasyon datasının beklenenden yüksek gelmesi sonrasında gösterge tahvilin faizi ile politika faizinin arasındaki makasın hızla açılması ve 10 yıllık tahvil faizlerinin 9,45 ve iki yıllıklarında zaman zaman 10 yıllıkları geçmesine neden oldu. Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığması haberi sonrasında hisse senedi piyasalarına sert satışlar gelirken dolar ve faiz içerde hızla yükselerek dirençlerini geçti.

Dolardaki 2,1550 direnci an itibariyle kırılmış gibi gözükmekle birlikte henüz bunu net söylemek zor. Ancak gelişmelere baktığımızda içerde seçimlere çok az kala sakın bir seçim atmosferi olmasına rağmen yurt dışı kaynaklı olumsuz gelişmeler ve buna paralel içerde yaşanan dalgalanma ve 8 Ağustos’ta Moody’s değerlemesinden negatif sonuçlar beklediği açıklaması yapan Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin açıklamaları sonrasında gelen sert satışlar. Tüm bunlar normalde bütün piyasalarda sıkı bir düzeltme hareketi bekleyen yatırımcıyı oldukça tedirgin ediyor. Kimileri bu hareketleri olası satışların ilk adımları olarak yorumlarken kimileri 21 Ağustos’ta gerçekleşecek olan Jackson Hill Merkez Bankası Başkanları toplantısını bekliyor temkinlice…

İçerde merkezin son iki günde hazine ihaleleri dahil yükselen faizler karşısında faiz koridoru üst bandında tuttuğu %12 seviyesini devreye sokması zayıf bir ihtimal seçim öncesi ancak, buna benzer atacağı adım piyasalardaki olumsuzluğu bir hayli azaltacaktır faiz bazında… Faizlerin yükselmesiyle birlikte BİST’te Bankacılık Andeksi’ne gelen satışlar da aslında bankaların artan fonlama maliyetlerinin olumsuz yansıma ihtimali bilançolarına.  Şu unutulmamalıdır ki bankacılık sektörünün desteklemediği hiçbir yükseliş BİST’te kalıcı olmaz.

Son gelen gerek enflasyon gerekse cari açık olumlu olsa bile dış ticaret verisinin beklentilerden yüksek geldiğini unutmayalım. FED ve AMB rüzgarını arkasına alan gelişen piyasalardaki olumlu hava Eylül ayından itibaren değişebilir. Her ne kadar piyasalar FED’in faiz artırımına gidebilme ihtimalinin en erken 2015 ikinci yarısı gibi olabileceği ihtimalini satın alıyor olsa da jeopolitik risklerinde birkaç cephede olduğunu unutmayalım.

Halihazırda fon girişinin özelliklede son günlerde Rusya’ya yaptırımların ağırlaştırılması ve en son AB’nin sermaye piyasası hareketleri konusunda Rusya’ya yeni yaptırımlara yapabileceği haberleri sonrası Türkiye’ye giren fonlardaki artışa dikkat diyorum. Olumlu değil mi derseniz evet para girişi her zaman olumludur ancak….

Sıcak para sessizce gelir hızlı yol alır ancak çıkışı oldukça gürültülü olur. Bu nedenle TCMB’nin TL üzerindeki değerini koruma duruşu olumlu ancak bunun mevduat ayağındaki zayıflamasına dikkat diyorum. Her ne kadar faizlerdeki düşüşün sürmesi nedeniyle mevduatlar azalmakla birlikte bunun kredi iştahını  artırabilme olasılığına da dikkat çekmek isterim..

Ağustos ayı gündemi:

7 Ağustos 2014 AMB Faiz Toplantısı

8 Ağustos 2014 Moody’s Türkiye Değerlemesi

10 Ağustos 2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi

21 Ağustos Jackson Hill Toplantısı- Fed toplantısı yok bu ay

Ve 27 Ağustos TCMB PPK Toplantısı

Özetlersek hemen herkes bu seçimin ilk turda sonuçlanacağı ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olma ihtimalinin yüksek olduğu konusunda hemfikir gibi… Genel oyların %50 ve üzerini alacak adayın seçileceği bu seçimde Erdoğan’ın %52-56 oy alabileceği de yazıyı hazırlarken çevremdeki insanlarla yaptığım mini anketlerden çıkan yüzdeler. Anketime katılan 15 farklı görüşe sahip seçmen adayının ortak olduğu yüzdeler “%54 alır” diyen 4 kişi ve “ %56 alır” diyen dört kişi.. Ve ilginç olan %52’nin altında beklenti yok. Diğer oylarda %52-56 arasında dağılıyor. Sonuçları hep birlikte yaşayarak göreceğiz.. Yeni bir sisteme ve seçime giden ülkeme hayırlı olması dileğiyle..

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kazım10 Ağustos 2014 09:45

    moody'sin notumuzu indirdiği yetkili ağızlarla dolaylı dillendirilmişti.belli ki seçimi bekliyecekler.üstüne üstlük seçimler ikinci tura kalırsa piyasada gergin günler yaşanacağa benziyor.

  • aha buraya yazıyorum10 Ağustos 2014 08:45

    Turgut özal seçilince demirel seçilince partiye ne olduysa buna da o olacak. yeni daha beter bir parti gelecek biz adı halk olanlar daha fakir ve kendimizle daha fazla kavga eder halde süratle yeni yapılan kaymak gibi otoyol ve hızlı trenlerle karanlığa yolculuğa devam edeceğiz.

  • misafir09 Ağustos 2014 16:16

    ağustosta bi ceksın hole bakalım ,ardından ekimdeki son 15 milyarlık kesintiyide görelim sonra mevzuyu konuşuruz bi mevzu kalırsa

  • dan le mond09 Ağustos 2014 16:11

    mudis not indermez ve tek seferde cb seçilirse borsa 81-82 zorlayabilir jeksın hol toplantısında yellen olumlu mesajlar verirse daha yukarı da gidebilir tersi gelişmeler de ise 72-73 e kadar aşamalılı iner ytd

  • dlbyz08 Ağustos 2014 23:51

    modys RTE seçilirse piyasayla oynamaz 1 ay sonra yeni başbakan seçiminde gerginlik olursa notu düşürür borsa bu RTE cumhur başkanlığına 7000 puan artış arkasından çöküş gelir. RTE BAŞBAKAN KALIRSA modys korkudan değişim yapmaz RTE fırçalar diye susar

  • Mehmet08 Ağustos 2014 15:25

    85.000 lerden bahsediliyor.Sanırım araştırma önce yapılmış (borsa 80.000 ler de iken) Modys ve seçim sonrası olumlu olursa maksium 80.500 ler olur. Sonra yine satış gelir.

  • muhammet canoglu08 Ağustos 2014 12:46

    seçim den sonra ne olur brsa piyasası

  • Yener08 Ağustos 2014 10:47

    Borsa için 80.000 ler bahsediliyor. Şu anda 78.000 lerdeyiz.