Ana SayfaPiyasa10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?---

10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?

11 / 11
10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?
08 Ağustos 2014 - 08:42 www.borsagundem.com

ATIG Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölümü

BİRİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilirse;

ATIG: Başbakan Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta yapılacak ilk turda salt çoğunluğun oyunu alarak galip çıkması piyasalar tarafından beklenilen bir durum. Aslında bu noktada piyasalarda merak konusu Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olup olmayacağı değil de Erdoğan’ın yerine Başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı. Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı’ndan istifa edecek ve bir AK Parti milletvekili hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

Temmuz 2015’de yapılacak genel seçimlere kadar Başbakanlık koltuğu için birçok adayın ismi geçiyor. Başbakanlık için AK Parti’nin en önemli isimlerinden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ismi öne çıksa da Gül’ün hükümet kurma görevini üstlenebilmesi için öncelikle milletvekili olması gerek. Bu sebeple Abdullah Gül’ün 2015 genel seçimlerinde Başbakanlık koltuğuna oturması yüksek olasılık olarak karşımıza çıkmakta.

Bununla birlikte Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Mehmet Ali Şahin de konuşulan isimler arasında.

Esasında piyasaları en fazla etkileyecek olan gelişme; piyasa beklentisi doğrultusunda gelecek olan bir birinci veya ikinci tur neticesinde Ekonomi yönetiminin başında kimlerin olacağı. Özellikle yurt dışı katılımcılara gerek güven gerek saygınlık aşılamış olan Babacan ve Şimşek ikilisinin kararları seçim sonrasında en azından genel seçime kadar açıklanmayacak olsa dahi ön varsayımlar yapılabilir. 

Piyasalara yansımasına baktığımızda; Erdoğan’ın 1. turda Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin sürpriz olmayacağı ve bu durumun piyasalar üzerinde herhangi bir volatiliteye yol açmayacağını düşünmekteyiz. Zaten Erdoğan’ın Köşk’e çıkma olasılığı oldukça yüksek görülüyor. Üç dönem kuralının düzenlenmesiyle Babacan’ın kabinede kalması ise yabancı yatırımcı tarafından oldukça olumlu karşılanacağı görüşündeyiz.

Mevcut senaryonun gerçekleşmesi halinde Borsa İstanbul’da yılsonu hedefimiz ise 84.500 seviyesinde, Dolar/TL’nin ise 2.08-2.14 bandında denge bulacağını öngörmekteyiz. Faiz tarafına baktığımızda; faizlerde sonuç sadece Cumhurbaşkanlığı seçimine bağlı değil. BIST üzerinde de risk teşkil eden ABD Merkez Bankası FED’in faizler üzerindeki tasarrufu da bu yolda son derece belirleyici olacaktır.

Düşmemekte ısrarcı olan enflasyonda faizler üzerinde aşağı yönlü hareketi sınırlamakta.  Herşeyden önce beklentilerin oldukça üzerinde gelen Temmuz TÜFE rakamı ile beraber kısa vadede 2 yıllık gösterge kağıtta yüzde 8 bileşiklerin altını görmek zor. Yüzde 9 ise sağlam bir destek oluşturmakta.  Olumsuz enflasyon beklentileri kısa vadede yoğunlaşıyor, bu da 2-10 yıllık faiz farkının 10 yıllıklar lehine gelişebileceğine işaret etmekte.  Aylık konut kredisi faizlerinin de bu enflasyon görünümü ile aylıkta 0,80% (% 10,05 bileşik) altına düşme ihtimali kuvvetli değil. 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hedefleri riske atacak unsurlara baktığımızda; FED’in beklenenden önce faiz artışına gitmesi Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde satış dalgasına yol açabilir. Zaten ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte beklentilerin oldukça üzerinde %4 büyüme kaydetmesi ve işsizlik oranının %6.1’e gerilemesi ekonomik toparlanmanın hızlandığı görüşünü güçlendirmekte.

Bununla birlikte bölgedeki jeopolitik risklerin tekrar nüksetmesi risk algısını artırabilir; ancak burada dünya genelinin jeopolitik gelişmelere göstermiş olduğu duyarsızlık ise bu riskin etkilerini azaltan bir unsur. 

İKİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan ilk turda seçilemez, seçim ikinci turu kalırsa;

ATIG: Başbakan Erdoğan’ın ilk turda salt çoğunluğu elde edemeyip ikinci tura (24 Ağustos)  kalması çok mümkün görülmeyen bir senaryo olsa da bu ihtimali de değerlendirmeliyiz. Bu durumun gerçekleşmesinin piyasalar ve pek tabi bizim için sürpriz olacağını söylemek yanlış olmaz. Her ne kadar yerel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimi kıyaslanmasa da AK Parti’nin yerel seçimlerde halkın %45’nin oyunu alması bu noktada Köşk adayı Erdoğan’ın elini kuvvetlendirmekte.

Piyasalardaki etkileri değerlendirdiğimizde ise; Erdoğan’ın ilk turda salt çoğunluğu elde edemeyerek ikinci, tura kalması piyasalarda bir miktar olumsuz fiyatlamalara yol açabilir. Borsa İstanbul’da 80-82 bin bandına doğru bir geri çekilme görülebileceği gibi, Dolar/TL 2.15 seviyesinin üzerini tekrar test edebilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kazım10 Ağustos 2014 09:45

    moody'sin notumuzu indirdiği yetkili ağızlarla dolaylı dillendirilmişti.belli ki seçimi bekliyecekler.üstüne üstlük seçimler ikinci tura kalırsa piyasada gergin günler yaşanacağa benziyor.

  • aha buraya yazıyorum10 Ağustos 2014 08:45

    Turgut özal seçilince demirel seçilince partiye ne olduysa buna da o olacak. yeni daha beter bir parti gelecek biz adı halk olanlar daha fakir ve kendimizle daha fazla kavga eder halde süratle yeni yapılan kaymak gibi otoyol ve hızlı trenlerle karanlığa yolculuğa devam edeceğiz.

  • misafir09 Ağustos 2014 16:16

    ağustosta bi ceksın hole bakalım ,ardından ekimdeki son 15 milyarlık kesintiyide görelim sonra mevzuyu konuşuruz bi mevzu kalırsa

  • dan le mond09 Ağustos 2014 16:11

    mudis not indermez ve tek seferde cb seçilirse borsa 81-82 zorlayabilir jeksın hol toplantısında yellen olumlu mesajlar verirse daha yukarı da gidebilir tersi gelişmeler de ise 72-73 e kadar aşamalılı iner ytd

  • dlbyz08 Ağustos 2014 23:51

    modys RTE seçilirse piyasayla oynamaz 1 ay sonra yeni başbakan seçiminde gerginlik olursa notu düşürür borsa bu RTE cumhur başkanlığına 7000 puan artış arkasından çöküş gelir. RTE BAŞBAKAN KALIRSA modys korkudan değişim yapmaz RTE fırçalar diye susar

  • Mehmet08 Ağustos 2014 15:25

    85.000 lerden bahsediliyor.Sanırım araştırma önce yapılmış (borsa 80.000 ler de iken) Modys ve seçim sonrası olumlu olursa maksium 80.500 ler olur. Sonra yine satış gelir.

  • muhammet canoglu08 Ağustos 2014 12:46

    seçim den sonra ne olur brsa piyasası

  • Yener08 Ağustos 2014 10:47

    Borsa için 80.000 ler bahsediliyor. Şu anda 78.000 lerdeyiz.