Foto GaleriYaşamİşte Türkiye’nin en sakin şehirleri

İşte Türkiye’nin en sakin şehirleri

4 / 11 İşte Türkiye’nin en sakin şehirleri
05 Ağustos 2019 - 15:48

Yalvaç / Isparta

Yalvaç, Sultan Dağları’nın eteklerinde, Hoyran Gölü kıyısında kurulmuş 1096 metre yükseklikte bir yerleşim. Yörede, Tokmacık yakınlarında sekiz milyon yıl öncesine ait hayvan fosilleri bulunur. Neolitik dönemde de birtakım yerleşimlere rastlanır. 

Sultan Dağları’nın güney yamaçları boyunca uzanan düzlüklerde kurulan Antiokheia’nın ise kuruluş tarihi kesin bilinmiyor. Antiokheia, Selevkos kolonisiydi. En parlak zamanını İS. 25 yılından sonra başlayan Roma İmparatorluğu döneminde yaşadı. Augustus döneminde (İÖ 27-İS 14) Pisidia bölgesinde sekiz koloni kurulmuş olmasına rağmen sadece Antiokheia’ya Colonia Caesareia (Sezar’ın Şehri) unvanı verildi. En yoğun imar faaliyetleri Roma dönemine rastlayan kent, aynı Roma’daki gibi yedi tepe üzerinde kurulmuş yedi mahalleye bölünmüştü. Kent bu dönemde önemli bir Roma kolonisi oldu. Bugüne gelmiş pek çok tarihi kalıntı bu döneme ait.

Kent, Bizans döneminde de önemli bir yerleşim olmayı sürdürdü. Arap akınlarının ardından kent 8. yüzyıldan itibaren tarihteki önemini kaybetmeye başladı. Daha sonra Selçuklu ve ardından Osmanlı’nın hâkimiyetine girerek yeniden güç kazandı.

Antiokheia antik kenti, bir tepe üzerine kurulu. Uzunluğu 3 bin metreyi bulan surlarla çevrili. Kentin en yüksek yerine inşa edilen Augustus Tapınağı, su kemerleri, stadium, Roma hamamı, Tiberius alanı, Ay Tanrısı Men adına yapılan Men Kutsal Alanı, Yalvaç’ın önemli kültürel varlıkları. Hoyran Gölü’nde bulunan Limenia Adası da tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. İçinde bir tapınağın olduğu adanın yamaçlarında ise kaya mezarları var.

Yalvaç’ta cami, han, hamam ve sivil mimari örneklerine de rastlamak mümkün. Hamitoğlu Beyliği zamanında yapılan Devlethan Camisi (Ulu Cami), Osmanlı döneminde yapılan Heydanoğlu Camisi, Emir Ahmet Türbesi önemli tarihi eserler arasında.

Topraklarında geçmiş uygarlıkların izlerini taşıyan Yalvaç’ın doğal zenginlikleri arasında kıyısına kurulduğu Hoyran Gölü, Gemen Korusu, Gazniri Bölgesi, Düzkır Orman Alanı, Akar Donar Mağarası, Ayı İni Mağarası ve Değirmen Önü Mağarası sayılabilir. Ayı İni Mağarası’nda yer alan su sarnıçları burasının Bizans döneminde de kullanıldığını düşündürüyor.

Gazniri Bölgesi kaya mezarlarına ve antik kalıntılara sahip. Antik Antiokheia’ya beş kilometre mesafedeki Gemen Korusu, içinde aynı zamanda Men Kutsal Alanı’nı barındırıyor. Bu coğrafyada doğa ile tarih iç içe yaşıyor.

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MARKAÇOĞLU05 Ağustos 2019 16:32

    AKYAKA TÜRKİYENİN EN SAKİN ŞEHRİ DEMİŞLER İĞNE ATSAN YERE DÜŞMEZ NE SAKİNLİĞİ HER DAİM ÇOK KALABALIK BİR YER