Foto GaleriYaşamİşte Türkiye’nin en sakin şehirleri

İşte Türkiye’nin en sakin şehirleri

2 / 11 İşte Türkiye’nin en sakin şehirleri
05 Ağustos 2019 - 15:48

Seferihisar / İzmir

Türkiye’nin ilk sakin şehri olan Seferihisar, İzmir’e 45 kilometre uzaklıkta. Buraya 17. yüzyılda gelen Evliya Çelebi, o sıralarda Sivrihisar olarak anılan yerleşmeden ürünleri bol, halkı zengin bir kasaba diye bahseder; bir hisarı olmadığını ama bağların arasında yükselen kayalıkların hisarı andırdığını söyler. İngiliz seyyah Richard Chandler da 18. yüzyılda Seferihisar izlenimlerini yazmış. Burada üzümlerin taze yendiğini ya da kurutulduğunu söyleyip Dionysos’a adanmış bu şehirde şarap üretiminin yaygın olmamasına şaşırdığını belirtmiş. 

Seyyahların ayak izlerini taşıyan Seferihisar, gezginlere bugün de pek çok zenginlik sunuyor. Lezzetli Satsuma mandalinalarının yetiştiği meyve bahçelerinden ve zeytinliklerden salınan kokular Ege Denizi’nin iyotlu kokusuna karışıyor. Geçmiş uygarlıkların nefesi Sığacık Mahallesi’nin alçak katlı evlerinin avlularında, antikçağlardan beri denizcileri ağırlayan limanında, sahil kenarında dizilen balıkçı lokantalarında dolaşıyor. 

Seferihisar’ın tarihi, Teos antik şehriyle birlikte 3000 yıl gerilere gidiyor. 12 İonia kent devletinden biri olan Teos, antik tiyatrosunun yanı sıra Dionysos adına yapılmış en büyük tapınağı barındırıyor. Teos’un kimi asırlık taşları ve kitabeleri 16. yüzyıla tarihlenen Sığacık surlarında yeniden hayat bulmuş. Evliya Çelebi’nin bir tılsımı fısıldadığını söylediği, antik taş ve mermer ocağının bulunduğu Karagöl de Seferihisar’ın hem doğal hem de kültürel hazinelerinden biri. 

Özenle korunan yerel lezzetleriyle Seferihisar ziyaretçilere farklı tatlar da sunar. Ekmek dolması, enginar dolması, nohutlu mantı, tatlı tarhana, yuvalaça, samsades tatlısı yörenin başlıca yemekleri. Seferihisar’da biri organik olmak üzere her hafta dört pazar kuruluyor. Her yıl düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde yerli tohumlar yaygınlaştırılmakta, çoğaltılarak çiftçilere dağıtılmaktadır. Bunun yanı sıra 49 kilometrelik uzun sahil şeridine serpiştirilmiş mavi bayraklı plajları, güneş enerjisiyle çalışan sokak lambaları, bisikletin teşvik edildiği yollarıyla bir sakin şehir olma vasfını hakkıyla taşıyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MARKAÇOĞLU05 Ağustos 2019 16:32

    AKYAKA TÜRKİYENİN EN SAKİN ŞEHRİ DEMİŞLER İĞNE ATSAN YERE DÜŞMEZ NE SAKİNLİĞİ HER DAİM ÇOK KALABALIK BİR YER