Yatırımcıların tercih etmediği hisseler neden yükseliyor?

Pandemi sürecinde, büyük sermayeli hisselerin gerisinde kalan küçük sermayeli hisseler yıl başından bu yana rallide. Pandeminin kaybedenlerinin yüksek performansının nedeni ne?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küçük sermayeli hisseler, son 20 yıldan fazladır büyük sermayeli hisselerin gerisinde kalmasına rağmen, yılbaşından bu yana yükselişte. Küçük sermayeli hisselerin şubat ayı sonunda yılbaşından bu yana sağladığı kazanç, büyük sermayeli hisselerden %25 daha fazla oldu. Bu durum şaşırtıcı olmasa da, sıra dışı olan yüksek performansın boyutu.

2000 yılının ocak ve şubat aylarında, Wall Street’te internet hisselerinin balonu yaşanıyordu. Bu iki aylık süreçte küçük sermayeli hisseler, büyük sermayeli hisselerden yüksek performans gösterdi. D0t-com balonunun zirvesiyle bu dönem arasında paralellik kurmak oldukça tehlikeli. Ancak küçük sermayeli hisselerin son dönemdeki performansı, 2000 yılındaki teknoloji hisseleri çöküşüyle dikkat çekici benzerlikler taşıyor.

Bazı araştırmacılara göre, küçük sermayeli hisselerin son dönemde gösterdiği güç, başka bir şeyin maskelenmiş hali olabilir. Yani büyüme ve değer hisseleri arasındaki savaş gibi, boyut dışındaki faktörlerle ilgili olabilir. Bütün bunlar mevcut boğa piyasasında, değerlemeler birçok hisse için yükselmişken, endişe duyulacak bir şey olmadığı anlamına gelmiyor. Ancak küçük/büyük sermaye farkına odaklanan yatırımcılar büyük resmi kaçırıyor olabilir.

1. Değer ve büyüme

Bu ayrım bu yıl küçük sermayeli hisselerin yükselişini anlamak için oldukça önemli. Küçük sermayeli hisseler, yelpazenin değer ucuna daha yakın. Bu nedenle de net değerlerine kıyasla çok daha düşük fiyatlarla işlem görüyorlar. Bu yelpazede bir hissenin yeri, hisse başı değerinin fiyata oranıyla belirlenir. En yüksek oranlar büyüme ucunda yer alırken, en düşük oranlar değer ucunda bulunur.

Goldman Sachs’ın eski yatırım uzmanlarından Prof. Kent Daniel, küçük sermayeli büyüme hisselerinin piyasaların gerisinde seyrederken, küçük sermayeli değer hisselerinin yüksek performans gösterme eğiliminde olduğunu söyledi. Bu durum ise son aylarda oldukça güçlü bir şekilde öne çıktı. Daniel’e göre, bu durum “değer etkisinin, boyut etkisini maskelemesi” olabilir.

Bu nedenle küçük sermayelilerin güçlü yükselişinin devam edeceğini söylemek, değerin büyümenin önüne geçeceğini söylemekle eşdeğer.

2. Sektör tahminleri

Wall Street Journal’ın haberine göre, küçük sermayeli ve büyük sermayeli hisseler için ölçüt niteliği taşıyan endekslerin farklı sektör ağırlıkları var. Bu durum aynı zamanda küçük sermayeli hisselerin son dönemde gösterdiği yükselişin şirket boyutlarıyla ilgili olup olmadığını anlamayı zorlaştırıyor.

Prof. Daniel’e göre, aynı sektör ağırlıklarına sahip küçük ve büyük sermayeli endeksler olmadığı sürece, küçük sermayeli hisselerin gücünün nedenini anlamak oldukça zor olacak. Eğer bu durum sektör ağırlıklarının sonucuysa, küçük sermayeli şirketlerin ağırlıkta olduğu sektörler yüksek performans göstermeye devam ettikçe sürecek.

3. Küçük sermayeli etkisi gerçek mi?

Bu tartışma aynı zamanda birçok araştırmacının son yıllarda sorduğu daha temel bir soruya işaret ediyor. Küçük sermayeli etkisi gerçekten var mı? Küçük şirketler gerçekten uzun vadede büyük şirketlerden daha fazla mı getiri sağlıyor?

AQR Capital Management Başkanı Andrea Frazzini, bu etkinin oldukça küçük bir grup hissede bulunduğunu düşünüyor. Frazzini’ye göre küçük sermayelilerin son aylarda gösterdiği güç, bu grubun dışındaki spekülatif çılgınlığa dayanıyor ve bu nedenle devam edeceğini tahmin etmeyi riskli bir hale getiriyor.

Frazzini’nin araştırmasına göre, küçük sermayeli hisseler, finansal kaliteye odaklanıldığında büyük sermayeli hisselerden yüksek performans göstermesi beklenen hisseler. Finansal kaliteden kastı ise güçlü kar büyümesi ve istikrarlı bilanço ile yüksek temettü politikası. Ancak bu yıl yüksek performans gösteren küçük şirketlerin hiçbiri bu koşullara uymuyor.

Son haftalarda sosyal medya grupları tarafından yükseleceği tahmin edilen GameStop ve AMC Entertainment gibi şirketler bu durumun iki örneği. Russell 2000 endeksindeki şirketlerin neredeyse yarısı, 2020’de kayıp yaşadı. Bu nedenle küçük sermayeli hisselerdeki rallinin devam edeceğini düşünen yatırımcılar, finansal güç gösteren şirketlere odaklanmalı.

 

Borsalarda dengelerin değişmesi yakın mı?

 

Mobius: Borsalardaki balon yatırıma engel değil

 

Teknoloji hisselerine yeni rakip