E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda dengelerin değişmesi yakın mı?---

Borsalarda dengelerin değişmesi yakın mı?

Borsalarda dengelerin değişmesi yakın mı?
08 Mart 2021 - 13:37 borsagundem.com

Korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte borsaların çökmesinin üzerinden bir yıl geçti. Borsalarda yeni bir çöküş yakın mı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin S&P 500’ün en uzun süren boğa koşusunu sona erdirmesinin ve hisselerin sert düşüşüne neden olmasının ardından bir yıl geçti. Borsalarda yaşanan karmaşa çılgın bir yılın başlangıcı oldu. Korona virüs günlük hayatlarımızı etkilemeye devam ediyor, ancak piyasalarda uzun zamandır o korkunç dönem hatırlanmıyor.

12 Mart 2020 günü Wall Street son 30 yılın en kötü düşüş gününü yaşadı. S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq Composite iki haneli kayıplar gördü ve Avrupa’nın Stoxx 600 endeksi, tarihinin en kötü gününü kaydetti.

Piyasalardaki çöküş özellikle şok ediciydi çünkü, küresel ekonominin çeşitli köşelerinde tehlike alarmları çalıyor olsa da, piyasalar haftalar boyunca korona virüse karşı kayıtsız kalmıştı. Ancak ABD Eski Başkanı Donald Trump, Avrupa’nın büyük bir bölümünden seyahatleri yasaklamasıyla ve Dünya Sağlık Örgütü resmi açıklama yaparak Kovid-19’u 11 Mart günü pandemi ilan etmesiyle birlikte algı aniden değişti.

O dönemden bu yana piyasalarda büyük bir çılgınlık hakim. Çöküş kısa sürdü ve hükümet teşvikleriyle desteklenen finansal piyasalar, yıkıcı bir düşüşün ardından yılı rekor yükselişlerle kapattı. Bu durum ise Wall Street ve gerçek ekonomi arasındaki kopukluğu gözler önüne serdi.

CNN’in haberine göre, 2020’nin öne çıkan belirleriyici unsurları halen geçerli. Yalnızca karantinalar, sosyal mesafe kuralları ve evden çalışma değil, son 12 ayda borsaları tanımlayan aşırı heyecan, bu yıl da hisse fiyatlarını rekor seviyelere yükseltmeye devam etti. Geçtiğimiz yılın rallisini hızlandıran bireysel yatırımcıların yükselişi sürüyor.

Eşi benzeri görülmemiş GameStop çılgınlığı ve son dönemde sosyal medyada ilgi gören hisselere odaklanan bir borsa yatırım fonunun kurulması dikkat çekti. Korona virüs ise halen hayatlarımızda. Ancak yatırımcılar şimdi aşılama uygulamaları hızlanırken ve ABD’de yeni bir teşvik paketi yoldayken, hızlı ve güçlü bir toparlanma ihtimalini fiyatlıyor.

ABD’nin dev yatırım bankası Goldman Sachs, ABD’de 2021’de %7’lik gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi bekliyor. Bu seviye ise 1984 yılından beri görülmedi. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda olduğu gibi hisse yatırımcıları, potansiyel engellerin boyutunu hafife alıyor olabilir. İronik bir şekilde yükselen bir ekonomi hisseler için iyi olmayabilir, zira bu durum şirketler için fonlama maliyetlerini yükseltecek ve hisselerin yüksek getiri dönemine son verecek.

Tahvil verimleri de yükselen enflasyon beklentileriyle birlikte yüseldi. Bu değişim ise merkez bankalarının, yükselen fiyatları önlemek amacıyla faiz oranlarını yükseltmesine ve varlık alımlarına beklenenden önce son vermesine yönelik korkuları ortaya çıkararak hisse piyasalarının tökezlemesine neden oldu. Bunun sonucunda piyasalardaki aşırı likidite geri çekildi.

Güçlü bir toparlanma kurumsal bilançolar için olumlu olsa da, yüksek faiz oranları borçlanma maliyetlerini yükseltiyor. Bunun sonucunda ise korona virüs krizi sürecinde yüksek miktarda borç alan şirketler sorun yaşayabilir. Hisseler de tahvil verimleri yükseldiğinde, tahvillere kıyasla çekiciliğini kaybediyor.

ABD Merkez Bankası (FED) şirketler toparlanma gösterdiği ve istihdam sağlandığı sürece yüksek enflasyonu tolere edeceğini açıkça belirtti. Bu yaz tüketici fiyatlarında yükseliş bekleyen FED Başkanı Jerome Powell, enflasyonun %2 seviyesinde tutulması gerekeceğini söyledi. Aynı zamanda, merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmeyi düşünmesinden önce ekonominin maksimum istihdama yaklaşması gerektiğini açıkladı.

ABD’nin istihdam piyasasının pandemi öncesine göre halen 10 milyon kayıpta olması göz önünde bulundurulduğunda, faiz oranlarının yükseltilmesi zaman alabilir. London & Capital’ın Hisse Yatırımı Başkanı Roger Jones, “arka plan 2021’de hisseler için destekleyici olmaya devam edecek” dedi.

Açıklamasının devamında, “enflasyona yönelik uzun vadeli yapısal engeller, her zamankinden daha güçlü. Aynı zamanda hisseler, enflasyon %3’ün üzerine çıkmadıkça iyi performans göstermeye devam edebilir” ifadelerini kullandı.

Mobius: Borsalardaki balon yatırıma engel değil

 

Stratejistler ECB’yi bekliyor

 

Teknoloji hisselerine yeni rakip

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mg08 Mart 2021 16:39

    Burada sıkıntı yok, Londra tefecesi, bıyıklı yabancı vb voleyi vurmadı henüz

  • Dayan Garan08 Mart 2021 14:58

    Garanti bankasının içinden geçiyor bofa rezili endekside aşağıya çekiyor alım tarafında biz varız yani hepimiz ya o kazanacak ya biz.

  • Halkbank08 Mart 2021 15:34

    Aracı kurumlar, en ufak haberi sat için kullanıyorlar halkbankın içinden de gectiler. +%5 ten biraz önce - yaktı. Yıllardır bıktık. Maliyet düşürmekten yılın en yüksek gördüğü seviyeye bile gelemedik. Hala bekliyoruz. O kadar dünyaya nam salmış Daron Acemoglu gibi ekonomistler varken, biz hala neyle kimlerle uğraşıyoruz. Allahım sen akıl sağlığımızı koru.

  • 👍🏻08 Mart 2021 14:47

    Evet yakın hatta yarından da yakın,bir iki saat sonra görücez