Yabancı çıkışı Borsa İstanbul’da yükselişi engeller mi?

Yabancıların hisse satışı ile endeks arasındaki ilişki Şeker Yatırım analiz masasında. Endeksin gerilemesinde yabancı payı nedir? Hisse bazlı hareketler öne mi çıkıyor?

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan analizde, Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcının hisse senedinde satış, DİBS tarafında ise alıcı konumda olmasını yorumluyor. Borsa İstanbul’da endeks ile yabancı çıkışındaki korelasyonun 2 yıldır bozulduğuna dikkat çeken analizde, kısa vadede kar satış riskine karşı da uyarılıyor.

Analizin tamamı şu şekilde:

"TCMB verilerine göre 19-26 Şubat haftasında yurtdışı yerleşikler (yabancılar) fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 118 milyon dolar net satış yaparken, Repo dâhil DİBS'te (Tahvil) ise 83 milyon dolar net alış yaptı. BIST'te son altı haftalık yabancı çıkışı 1,01 Milyar dolara yükselirken, BIST'te yabancıların güçlü alıma başladığı Kasım ayı başından beri yabancı fon girişi 794 milyon dolara geriledi. Yabancı çıkışlarının devam etmesi BIST'te kısa vadede yükseliş eğiliminin sınırlı kalabileceğine yabancı çıkışının devamıyla kısa vadede kar satışı riskinin devam ettiğine işaret ediyor. DİBS tarafında ise yabancı girişi devam ediyor. Yabancı girişi 2021'de DİBS tarafında 1,47 milyar dolara yükselirken, Kasım ayı başından beri toplam DİBS'e giriş 4,08 milyar dolara yükseldi. BIST tarafında 2021 yılında 778 milyon dalar çıkış yaşanırken, DİBS’teki girişin etkisiyle 2021 yılı toplam yabancı girişi 694 milyon dolar oldu. DİBS yabancı payı geçen haftaki %6,05'den, tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle yabancı girişine rağmen %5,97'ye geriledi. DİBS yabancı payı 2020 yılı içinde yaşanan güçlü çıkışlarla %3,27 seviyelerine kadar gerilemişti. Kasım sonrası yabancıların DİBS’teki paylarını düzenli olarak artırdıklarını görüyoruz.

Geçmişte BIST'te yabancı giriş/çıkışı ile endeksin performansı arasında %95 üzeri bir korelasyon vardı. Bu korelasyon 2019 yılı başından itibaren bozulmaya başladı. Ancak yabancı yatırımcıların tekrar Kasım ayı başından beri BIST'e giriş yapmaya başlamasıyla korelasyon tekrar oluşmaya başlasa da son 1,5 aydaki yabancı çıkışına rağmen endeksin zirve seviyelere yakın seyretmesi bu korelasyonun şuan için işlemediğine işaret ediyor.

BIST Yabancı Payı

BIST yabancı payı geçen hafta Perşembe günkü %45,45 seviyesinde (T-3 takasını gösteriyor) yatay hareket ediyor. Yabancı payı Kasım ayı sonunda %51,5 seviyelerini test etse de %46 altına geri döndü. Ancak yabancı payındaki bu düşüşün büyük kısmı (daha önce 2020 yılı son çeyreğindeki yükselişte olduğu gibi) yabancı çıkışından değil verinin hesaplama yönteminden kaynaklanırken, sınırlı bir kısmı son 6 haftadaki yabancı çıkışından kaynaklanıyor. Yabancı sahipliğindeki bazı hisselerin piyasa değerinde yaşanan aşırı değer artış ya da azalışları yabancı giriş/çıkışı olmasa da yabancı payında önemli değişimlere neden oluyor. Özellikle yabancı sahipliğindeki halka açıklık oranı yüksek ancak fiili dolaşım oranı çok düşük olan QNBFB ve KENT gibi hisselerin piyasa değerinde yaşanan değer artış/azalışları yabancı payının seviyesini önemli derecede etkiliyor. Hesaplama yöntemi nedeniyle yabancı girişi/çıkışları için bu veri yerine kur ve fiyat etkisinden arındırılmış TCMB'nin haftalık menkul kıymet istatistikleri ile BIST'in yayınladığı aylık net yabancı giriş/çıkış verilerinin takip edilmesi daha doğru olacaktır. Yabancı takas âdetinde Ekim ortasında başlayan yükseliş sonrası Ocak ayı ortasından beri yabancı çıkışına paralel gerilediğini görüyoruz. "

Yabancılar hisse senedi satmaya devam ediyor

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Borsada günlük işlemler 'yazı-tura' atmak gibi

Tahvil faizlerindeki dalgalanma borsayı baskılıyor