Wall Street’te 87 yılın rekor 100 günü

S&P 500 ve Dow Jones endeksi 1933 yılından bu yana en güçlü 100 günlük yükselişini gösterdi. Uzmanlar piyasaların ekonomik destekler sayesinde 2009 yılında başlayan boğa piyasasını devam ettirdiğini söylüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 endeksi 100 gün öncesinde dibi bulmuştu. 1933 yılından bu yana en güçlü yükselişini yakalayan endeksin 23 Mart’tan bu yana süren yukarı yönlü yolculuğu göz kamaştırıcı görünse de ekonomik verilerin bu yükselişteki yeterliliği tartışılır hale geliyor. Zira geçtiğimiz gün 21 hafta sonrasında 1 milyonun altına inen işsizlik verileri dahi teşvik paketi pazarlıklarının gölgesinde kaldı.

Gelir danışmanlığı şirkete Sit Fixed’in Danışmanı Bryce Doty Barrons’a verdiği röportajda konuya ilişkin, “İşsizlik verileri en sonunda bu hafta bir milyonun altına indi. Fakat rakamın sadece 963 bin olduğu için rahatlamak, ekonominin tamamen iyileşmeden önce ne kadar gitmesi gerektiğini göstermekte ve işsizlik yardımlarının genişletmenin ne kadar önemli olduğunu açıkça hatırlatmaktadır. Ancak ABD Kongresi’ndeki her iki partinin siyasi pozisyonuna bakılırsa bu bizi anlaşma olmayacağı senaryosuna yaklaştırıyor” dedi.

 S&P 500 endeksi 23 Mart tarihinden bu yana %51 yükseldi. Aynı dönemde Dow Jones %50 yükseldi. Bu 100 günlük performans iki endeks için de 1933 yılından bu yana gelen en güçlü yükselişi ifade ediyordu. Nasdaq endeksi bu 100 gün içerisinde %62 oranında değer kazandı. Bu yükseliş 2000 yılındaki dot-com balonundan bu yana en yüksek oran. S&P 500 tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece %0,6 oranında aşağısında seyrediyor.

Barrons’un haberine göre bu durum borsaların gerçek bir ayı piyasası geçirmediğini de gösterebilir. Borsaların 19 Şubat’tan dibe kadar %20’den fazla değer kaybetmesi doğru olabilir. Bu geleneksel ayı piyasası tanımını karşılıyor. Fakat borsalar o kadar hızlı geri dönüş yaptı ki bu sanki boğa piyasasının kısa bir molası gibi bir algı yarattı.

Bu algı büyük teknoloji hisseleri gibi bazı hisselerin düşüş öncesinde piyasa lideri olup düşüş sonrasında da piyasa liderliğine devam etmeleriyle daha fazla doğruymuş gibi gözüküyor. Varlık yönetimi firması Marketfield’dan Michael Shaoul konuya ilişkin, “Bu iki faktöre bakıldığında kovid çöküşünü bir düzeltme olarak karakterize ediyor ve 2009 yılında başlayan boğa piyasasının bir sonu olmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullanıyor. Shaoul kamu sağlığı krizine ilk tepkiyi borsaların verdiğini ardından agresif politikalarla ekonomiyi ayakta tutan merkez bankalarının çılgınca süren bir ticaret periyodunu başlattığını belirtiyor.

S&P 500 tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşsa da aynı yorumu endeksin tüm sektörleri için söylemek mümkün değil. UBS stratejisti Justin Waring konuya ilişkin, “Hisse senetleri 23 Mart'taki en düşük dönemden bu yana %50'nin üzerinde değer kazansa bile, ABD’deki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ve İngiltere hisse senetleri gibi döngüsel odaklı piyasalarda ABD'nin küçük ve orta ölçekli hisse senetleri ve İngiltere hisse senetlerinin son piyasa kayıplarını telafi etmek için halen uğraşıyor olması şaşırtıcı” ifadelerine yer verdi.

Hisse senetlerinin yönü değişiyor mu?

 

ABD'de tüketici güveni sınırlı artış gösterdi

 

ABD'de sanayi üretimi temmuzda yüzde 3 arttı