Noel Baba bu yıl Wall Street’i ziyaret edecek mi?

Yatırımcılar arasında ‘Noel Rallisi’ olarak da bilinen yükseliş trendinin bu yıl gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini anlamak için tarihsel verilere mi yoksa mevcut koşullara mı odaklanmalı?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda ‘Noel Rallisi’ olarak bilinen yükseliş trendinin bu yıl nasıl bir seyir izleyeceği ya da tersi yönde bir harekete mi neden olacağı yatırımcılar için merak konusu. Bu noktada, ‘tarih’ kavramını iki açıdan ele almak gerekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ilk olarak ‘tarih’ kavramı denildiğinde, beklenen yükselişin tam olarak hangi tarihler arasını dikkate aldığından bahsetmek gerekiyor. Kavramın bir diğer ele alınış şekli ise tarihsel veriler bağlamında Noel dönemlerinde borsaların istatistiksel olarak nasıl bir seyir izlediğine odaklanıyor.

Noel Rallisi

Seeking Alpha’da yer alan analize göre, borsaların, yatırımcıların sonsuz sayıda davranış şekline göre pozisyon almaları sonucu matematik tarafından yönlendirildiği varsayılıyor. Ancak çoğu zaman insanlar verileri analiz etmeden önce, olmasını istedikleri sonuca varmak için tanımları değiştirme yolunu seçebiliyor. Bu gerçek, Noel’in tam olarak hangi tarihler arasını kapsadığına yönelik tartışmaya da ışık tutma niteliği taşıyor.

Noel Rallisi ifadesi, borsanın Noel’den ‘önceki hafta’ yaşadığı yükseliş eğilimini anlatıyor. Bazı analistler ise Noel dönemi için tarih aralığını, Noel’den sonraki haftanın ilk birkaç gününü ya da Noel’den önceki haftanın son birkaç gününü de içerecek şekilde genişletmeyi tercih edebiliyor. Bunda, analistlerin, sonuçları hipotezlerine uygun bir hale getirme arzularının büyük rolü bulunuyor. Bu durumda elbette verilerden elde edilen sonuçlar da değişiyor. Dolayısıyla yatırımcıların Noel Rallisi kavramından, evrensel bir doğruluk beklenmemesi gerekiyor.

Noel Rallisi’ni ikincil şekilde, yani tarihsel veriler ışığında ele almak için ise birinci sorunu netleştirmek gerekiyor. Bu yazıda yer alan veriler, Noel’i yalnızca Noel’den önceki haftayı dikkate alacak şekilde sunuluyor.

Ağırlıklı olarak pozitif getiri gözleniyor

Veriler, 1990 yılından itibaren ele alındığında ve söz konusu 31 yıla yakından bakıldığında, Noel’den önceki hafta S&P 500 Endeksi yüzde 68,75 oranında, yani 22 yılda pozitif getiri sunarken, kalan 10 yılda ise negatif getiri sunuyor. Bu veri, Noel Rallisi beklentisi içinde olan yatırımcıların en çok kullandığı istatistik olarak öne çıkıyor.

Ancak bu noktada, endeksin Noel dönemi yaklaştığında içinde bulunduğu trende de dikkat etmek gerektiğini belirtmek gerekiyor. Yatırımcıların çoğunun kabul edeceği gibi, bugünkü gibi bir ayı piyasasında yaşanacak bir rallinin ayı piyasası rallisi olacağının ve bu nedenle rallinin aldatıcı ve oldukça kısa süreli bir getiri sunma riski taşıdığının akıldan çıkarılmaması gerekiyor.

Ralli oranı yüzde 76

Tarihsel olarak Noel Ralli’sine daha geniş bir veri demetinden bakıldığında, 1950 yılından 2019 yılına kadar olan sürenin yüzde 76'sında ralli yaşandığı gözleniyor. Stock Trader's Almanac verilerine göre, piyasa bu dönemde her yıl ortalama yüzde 1,3 oranında artıyor.

Ancak, 2010 yılından 2020 yılına kadar olan son 10 yılda borsalar yalnızca ortalama yüzde 0,38'lik bir ralli görüyor. Bazı yıllarda ise borsada söz konusu günlerde sert düşüşler yaşandığı da oluyor. Örneğin, 2014’ten 2015'e geçişte S&P 500 Endeksi yüzde 3,01'lik bir düşüş yaşarken, 2015'ten 2016'ya geçişte endeksteki düşüş oranı yüzde 2,27’yi buluyor.

Riskinizi yönetmeyi ihmal etmeyin

Bu rakamlar, Noel Baba Rallisi gibi takvim teorilerine dayalı yatırımların barındırdığı riskleri göstermesi bakımından önem taşıyor. Açık olan şu ki, bu yıl Noel Rallisi’nin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini doğru olarak tahmin etmenin bir yolu bulunmuyor.

Bu noktada, yatırımcıların kayıpların önüne geçmek için genel trende odaklanmaları gerektiği tavsiye ediliyor. Ayrıca, Noel Rallisi'nin tam olarak hangi nedenlerle meydana geldiği belli olmadığından, düşüş ya da yükselişlerin herhangi bir yılda tekrarlanıp tekrarlanmayacağını tahmin etmek de bir o kadar imkansız hale geliyor. Borsalarda kazanç elde etmek için belli dönemler ya da tarihlerden çok doğru ve disiplinli şekilde uygulanabilir bir plan ve stratejiye sahip olmak her şeyden önce geliyor.

Borsalarda Noel rallisini unutun

 

Avrupa hisse senetlerinde bu yıl Noel rallisi yaşanmayacak

 

Ralli, resesyon gerçeğiyle tanışmak üzere

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Destansı ralli uzun sürmeyecek

 

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir