Buffett göstergesi çöküş sinyalleri veriyor

Ünlü yatırımcı Warren Buffett’ın küresel piyasa göstergesi %142’yle rekor bir seviyeye ulaştı. Bu rakam ise hisselerin çok pahalı olduğunun ve çöküş ihtimalinin yükseldiğinin işaretlerini verdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Warren Buffett’ın favori piyasa göstergesi %142’ye yükselerek rekor kırdı. Göstergedeki yükseliş ABD ve uluslararası hisselerin değerlemelerinin aşırı yükseldiğine ve gelecek aylarda sert düşüşler görülebileceğine işaret etti. “Buffett göstergesi” küresel versiyonu dünyada işlem gören tüm hisselerin toplam piyasa değerini, küresel gayrisafi yurtiçi hasılaya bölüyor.

%100’ün üzerindeki her rakam ise küresel borsaların, küresel ekonomiye kıyasla aşırı değerlenmiş olduğunu gösteriyor. Business Insider’ın haberine göre Welt Piyasa Analisti Holger Zschaepitz, “küresel hisselerin piyasa değeri bu hafta 1,6 trilyon dolar daha yükseldi” dedi. Devamında, “hisselerin toplam piyasa değeri şimdi 120,3 trilyon dolar seviyesinde, tarihin en yüksek rakamı” ifadesini kullandı. Zschaepitz, aynı zamanda küresel borsaların piyasa değerinin küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın %142’sine denk geldiğinin ve bunun da rekor bir seviye olduğunun da altını çizdi.

Buffett bu ölçütü ilk kez 2001 yılında Fortune’da yayınlanan bir makalede kullanmıştı. Yatırım şirketi Berkshire Hathaway’in milyarder patronu ölçütü “muhtemelen değerlemelerin herhangi bir anda hangi seviyede olduğunu ölçmek için en iyi yöntem” ifadeleriyle tarif etmişti.

Dahası Buffett 2000 yılının dot-com balonunda ölçütteki yükselişe dikkat çekmiş ve bunun “çok güçlü bir uyarı sinyali” olduğunu söylemişti. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Buffett %70 ya da %80 seviyelerinde hisse alımı yapmanın getiri sağlayabileceğini ancak oran %200’e yaklaştığında yatırımcıların “ateşle oynuyor” olacağını belirtmişti. Buffett ölçütü şimdi %208 seviyesinde ve ABD borsaları kesinlikle “ateş” alanında.

Bu rakam 2020’nin ikinci çeyreğinde, pandemi tüm gücüyle piyasaları sarsarken ve gayrisafi yurtiçi hasıla %15 daha düşükken %187’nin oldukça üzerindeydi. Ancak Buffett göstergesinin de kendi içinde hataları var. Örneğin ölçüt borsaların mevcut değerini geçmişteki gayrisafi yurtiçi hasılayla karşılaştırıyor.

Tüm dünyadaki hükümetler aynı zamanda geçtiğimiz 18 ayda pandemi nedeniyle teşvik ödeneklerine ve önlemlerine devam etti ve ekonomilerinin büyük bir bölümünü kapattı. Bu nedenle de ölçütün okumalarında yapay bir yükseliş meydana geldi.

Morgan Stanley Wall Street’te yüzde 15 düzeltme bekliyor

 

Bireysel kripto yatırımcıları neden zarar ediyor?

 

Ünlü stratejist Eylül korkularına rağmen borsalarda hedef yükseltti