Borsa İstanbul 84 binde tutunamadı

S-400 meselesine yönelik endişelerle Borsa İstanbul'da düşüş bugünde sürdü. Endeks günü %1.92 oranında düşüşle 83.675 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Merkez Bankası'nın swap faizini indirmesini, piyasalar tarafından uygun ortam oluşması durumunda faiz indirimine gidebileceği şeklinde algılandı. Bu durum Borsa İstanbul'da satışları artırdı. Dünkü satıcılı seyirin ardından S-400 açıklamaları ile beraber endeks, güne satıcılı başladı.

Borsa İstanbul güne %0.31 oranında düşüşle 85.041 puandan başladı. Yaklaşık 700 puanlık bantta dalgalanan endeks gün ortasına yatayda girdi.

Borsa İstanbul gün ortasına %0.08 oranında düşüşle 85.240 puandan girdi.

Gün ortasının ardından

Borsa İstanbul günün ikinci yarısına satıcılı başladı.

Almanya Hükümet Sözcüsü "Türkiye'nin S-400 alımına karar vermesi sonrasında nato için zor sorular gündeme geldi" dedi ve ekledi, "Almanya Hükümet Sözcüsü: Türkiye'nin savunma sistemleri alımı konusunda kararını yeniden değerlendirmesini memnuniyetle karşılarız."

ABD medyasınında Türkiye S-400 alırsa yaptırım uygulanacak haberleri sonrası güne satıcılı başlayan endekste, Almanya tarafından gelen S-400 açıklamaları endeksteki satış baskısını artırdı.

Küresel piyasalarda hisse senetleri, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı ortamında yükseldi. Borsa İstanbul ise küresel piyasalardan negatif ayrışarak düşüşünü sürdürdü.

Günün ikinci yarısının büyük çoğunluğunda BIST 84 binde tutunma mücadelesi verdi. ABD borsalarının güne düşüşle başlamasıyla endeksteki satışlar derinleşti. BIST 84 binin altında günü tamamladı.

Borsa İstanbul günü %1.92 oranında düşüşle 83.675 puandan tamamladı. Bankacılık endeksindeki kayıp %2.67, sanayi endeksindeki kayıp %1.75 olarak dikkat çekti.

BORSA İSTANBUL’DA MAYIS AYI SERT GEÇİYOR

Borsa İstanbul Nisan ayını 95.415 puandan tamamlamıştı. Geldiğimiz günde dünkü kapanışı dikkate alırsak Mayıs ayında kaybın 10 bin puanın üzerinde olduğu görülüyor. Endeks Mayıs ayında sadece 1 gün yükselişle günü tamamladı. Ayrıca dün gün içinde 2019 yılında ilk defa 84 bin puanı gördü. RSI aşırı satım sınırının altına sarktı.

Şubat ayı ile düşüş trendine giren Borsa İstanbul’da göstergeler yeşil renge dönmekte güçlük çekiyor. Endekste zaman zaman tepki alımları görsek de mevcut belirsizlikler alımların kuvvetlenmesini engelliyor.

Gelişen ülkeler dikkate alındığında o piyasalarda Mayıs ayında kayıp %8 civarı olarak görülürken, Borsa İstanbul’da kayıp %11 civarında gerçekleşti.

2019’DA DOLAR BAZINDA DİPTE

Borsa İstanbul dün dolar bazında 14.096 puandan günü tamamladı. Bu endeksin 2019 yılındaki en kötü performansı oldu. Dolar bazında endeks en son ABD ile “Rahip Brunson” krizinin yaşandığı Ağustos 2018 tarihinde 14 binin altına sarkmıştı.

S-400 TESLİMATI YAKLAŞIYOR: TÜRKİYE KARARLI, ABD BASTIRIYOR

ABD medyasına göre Türkiye S-400 anlaşmasını iptal etmezse yaptırımlarla karşılaşacak. Buna karşın Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar F-35 eğitimlerinin devam ettiğini 4 tane F-35 savaş uçağının teslim edildiğini belirtti. Akar, ABD’nin S-400’ü ertele talebine o anlaşmanın artık bitmiş bir anlaşma olduğu yanıtının verildiğini açıkladı. Ayrıca Akar S-400 eğitimi için personel gönderildiğini de duyurdu.

Günün önemli şirket haberleri 22/5/2019

Bugün açıklanacak önemli veriler 22/5/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 16:58 itibariyle 6.0992 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 6.0463 lira, en yüksek 6.1147 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.8131 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1164 seviyesinde. Gram altın 249.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.72 seviyesinde.

Dolar yükselişte

BORSA İSTANBUL 84 BİNDEN DÖNDÜ

Borsa İstanbul dün günü %1.68 oranında düşüşle 85.309 puandan tamamladı. Gün içi en yüksek 87.153 puanı test ederken en düşük 84.976 puanı gördü. Böylece BIST 2019 yılında ilk kez 84 bini görmüş oldu. Hacim 5 milyar liranın üzerinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul 84 binden döndü


SEIBERT: ANKARA S-400 KARARINI GÖZDEN GEÇİRSİN

Almanya: Türkiye'nin S-400 alım kararı NATO için cevaplanması zor sorular yaratıyor.

Seibert: Ankara S-400 kararını gözden geçirsin

 

AKAR: HAKKIMIZI, HUKUKUMUZU MASAYA KOYMAYA DEVAM EDİYORUZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar F-35 'ler konusunda "Ciddiyetle, samimiyetle, istikrarlı bir şekilde hakkımızı, hukukumuzu sürekli masaya koymaya devam ediyoruz. Bunun da anlaşılmasın bekliyoruz" dedi.

Akar: Hakkımızı, hukukumuzu masaya koymaya devam ediyoruz

 

ABD'DEN S-400 KARARI İÇİN TÜRKİYE'YE 2 HAFTA SÜRE İDDİASI

CNBC'deki habere göre Türkiye, Haziran ayının ilk haftasının sonuna kadar Rusya ile yaptığı anlaşmayı iptal edip ABD'den Patriot hava ve füze savunma sistemlerini satın almaya karar vermezse yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

ABD'den S-400 kararı için Türkiye'ye 2 hafta süre iddiası

 

ABD'NİN ÇELİK JESTİNE TÜRKİYE'DEN KARŞILIK

ABD'nin Türkiye'den ithal edilen çelik için yüzde 50 ek gümrük vergisini yüzde 25'e indirmesine Ankara'dan karşılık verildi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla ABD'den ithal edilen 22 kalem ürüne konulan ek vergi yarıya indirildi.

ABD'nin çelik jestine Türkiye'den karşılık

 

ABD TİCARET TEMSİLCİSİ AB VE JAPONYA İLE GÖRÜŞECEK

ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer bu hafta AB ve Japonya ile görüşmeler yapacak.

ABD Ticaret Temsilcisi AB ve Japonya ile görüşecek

 

HUAWEİ'DEN ABD'YE SERT TEPKİ: BUNUN ADI ZORBALIK

Huawei'nin Avrupa Bölgesi Baş Temsilcisi Liu, "Huawei, ABD'nin yaptığı zulmün kurbanı oluyor" dedi.

Huawei'den ABD'ye sert tepki: Bunun adı zorbalık

 

ABD, ÇİNLİ HİKVİSİON'U DA KARA LİSTEYE ALIYOR

ABD Ticaret Bakanlığı Huawei'den sonra Çinli video gözetim firması Hikvision'u da kara listeye almaya hazırlanıyor. Amerikan şirketlerinin Hikvision ile ticaretleri bakanlık iznine bağlanacak.

ABD, Çinli Hikvision'u da kara listeye alıyor

 

ABD BORSALARI HUAWEİ'YE VERİLEN 90 GÜNLÜK SÜRE İLE YÜKSELDİ

ABD Ticaret Bakanlığı'nın, Çinli Huawei'ye uygulanan yaptırımlarda lisanslı ürünler için 90 gün erteleme kararı alması, Wall Street'te satışların önünü kesti. Endeksler günü artıda kapadı.

ABD borsaları Huawei'ye verilen 90 günlük süre ile yükseldi

 

İRAN'DAN ABD'YE BASRA KÖRFEZİ'NDE KAZA UYARISI

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD'nin Basra Körfezi'nde askeri güçlerini artırmasının, kazalara yol açabileceğini belirterek, "ABD çok tehlikeli bir oyun oynuyor" dedi.

İran'dan ABD'ye Basra Körfezi'nde kaza uyarısı

 

ROSENGREN:

Rosengren: Fed'in politika değişikliğine gitmesi için bir neden yok

 

ESİ İÇİN BİR NEDEN YOK

Boston Fed Başkanı Rosengren, "ABD ile Çin arasındaki ticaret belirsizliği Fed'in sabırlı politikasında önemli bir etken" dedi.