Borsa düşerken alınacak hisseler

Borsada dalgalanma devam ediyor, yabancı çıkışı sürüyor, uzmanlar “’sakin olun’ diye uyarıyor. Peki böyle bir dönemde yatırımcı ne yapmalı, hangi hisseleri almalı?

Para bolluğu nedeniyle sürekli yükselen borsalar küçük bir bahaneyle bile sert düşüşlere sahne olabiliyor. Geçtiğimiz hafta da bunun bir benzeri yaşandı. ABD tahvil faizlerindeki artış sert satışları beraberinde getirdi. Dolar tırmanışa geçti. Küresel borsalarda büyük kayıplar yaşanırken Borsa İstanbul pozitif ayrıştı. Kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasının etkisiyle turizm ve ulaştırma sektörü hisselerine talep arttı. Ancak haftanın son günün ABD’den gele makroekonomik verileri piyasaların toparlanmasında etkili oldu. ABD’de tarım dışı istihdam şubat ayında 379 bin arttı. Beklenti 210 bin artış yaşanması yönündeydi. Beklentiyi aşan tarım dışı istihdam verisi sonrası 10 yıllık ABD tahvil faizi yüzde 1.62 ile 25 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Borsa haftayı 1.541’den tamamlarken dolar kuru 7.53 TL, faiz 16.01 ve gram altın 411 TL seviyesinde bulunuyor. İçeride enflasyon, dışarıda ABD 10 yıllık faizleri piyasaları yatırımcıları diken üzerinde tutuyor.

BIST-100’de yeni haftada beklentiler neler?

SAKİN OLAN KAZANIR
‘Böyle bir dönemde sakinliğini koruyan kazanacak’ uyarısında bulunan Zeynep Aktaş Milliyet’teki köşesinden yatırımcılara şöyle seslendi:

“Piyasaların en zorlu dönemleri hareket marjlarının daraldığı, yukarı ya da aşağı yönde kararsızlığın arttığı, belirsizliğin hüküm sürdüğü zamanlardır. Borsa için de benzer bir dönemdeyiz. Yatırımcının izlediği fiyatlar karşısında “artık yeter” dediği nokta fiyatların da hareketlenme noktası olmakta. Büyük beklentilerle alınan hisseler prim yapmayınca hızlı şekilde hisseden soğumaya dönülüyor. Oysaki hisselerin belli hareket marjları, dinlenme istasyonları var. Her atak sonrası güçlü hisselerde soluklanma, hazmetme süreci yaşanabiliyor. Hissesi alınan şirket, kârlı ve bu kârlılığını sürdürdüğü sürece uzun vadede prim yapma potansiyelini de taşıyacaktır.

İnternetten “0’dan 100’e Borsa” eğitiminde dev program

GÜNLÜK AL-SAT İLE PARA KAZANILMAZ
Borsa İstanbul’a son bir yılda 1 milyon yeni yatırımcı geldi. Bu yatırımcıların önemli bir kesimiyse sanal ortamda gezinip tavsiyeler alıyor, farkında olmadan belli hisselere yönlenirken kısa sürede yüksek kazanç beklentisine giriyor. Oysaki alıcı ve satıcının olduğu yerde piyasa kuralları işler. Piyasa kuralı ise nettir ve burada herkes kazanmak ister. Bu nedenledir ki bireysel yatırımcılar iyi niyetle de olsa verilen tavsiyeleri sorgulamaksızın işlem yapmaması doğru olandır. Neticede borsa “kısa günün kârı” mantığı ile hareket edilecek bir mecra değildir. Böyle bir yaklaşım gereksiz stresi de beraberinde getirecektir. Profesyonellerin sahip oldukları yazılım programları ile gün içi otomatik işlemler gerçekleştirilen bir piyasada, bireysel yatırımcıların birikimlerini kısa süreli al sat işlemlerle büyütmeye çalışması getiriden ziyade kaybı öne çıkaracaktır.

Para uzmanından piyasa inerken nakitte olun tavsiyesi

HİSSE BAZINDA HAREKETLER ARTACAK
Borsa endeksinde mart ve nisan ayında 1.450-1.582 bandı önemli. 1.582 yukarı kırıldığında alıcılar güçlenecektir. Hisse bazında hareketliliğin yüksek olduğu bir dönemden geçiliyor. Endeksin yükseliş yönündeki hareketleri satış baskısıyla karşılaşabilir. Ancak bunu geçici bir durum olarak değerlendirmeli. Nisan ayında enflasyonun tepe yapmasıyla birlikte mayıs ve sonrasında yeniden düşüş eğilimine girmesi beraberinde piyasalarda da rahatlamaya yol açacaktır.

Faize takılan borsaların yeni gündemi

YABANCI BORSADAN ÇIKIYOR
Yabancı yatırımcılar altı haftadır üst üste borsada satış yapıyor. Merkez Bankası tarafından yayınlanan haftalık para banka istatistiklerine göre yabancılar 26 Şubat haftasında net 118 milyon dolar hisse satışı gerçekleştirdi. Borsadan son altı haftada toplam 1.1 milyar dolar yabancı satışı geldi. Satışların ardından borsadaki yabancı payı yüzde 45.45’e geriledi.

Borsayı pozitif ayrıştıran hisseler

Pandemi döneminde getirilen kısıtlamalar ve yatırım yapılabilir seviyenin altındaki kredi notu yabancıların satış yapmalarının ana nedeni. Türkiye’nin kredi notunun artması, piyasalarda sıkıntılı dönemlerde regülasyonların artmayacağı sinyalinin verilmesi yabancıların yeniden alımlarını getirebilir.

Öte yandan yabancıların tahvil alımları sürüyor. Yabancılar son altı haftadır tahvil almalarına rağmen bunun ivmesi sürekli düşüyor. 22 Ocak’ta 33 milyon dolar, 29 Ocak’ta 418 milyon dolar, 5 Şubat’ta 140 milyon dolar, 12 Şubat’ta 128 milyon dolar ve 19 Şubat’ta 194 milyon dolar tahvil alımı yapan yabancılar, 26 Şubat’ta 83 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.

Hisselerdeki satışlar ise aynı tarihlerde sırayla 117 milyon dolar, 493 milyon dolar, 183 milyon dolar,62 milyon dolar, 122 milyon dolar ve 117 milyon dolar oldu.