E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaize takılan borsaların yeni gündemi---

Faize takılan borsaların yeni gündemi

Faize takılan borsaların yeni gündemi
06 Mart 2021 - 11:22 borsagundem.com

Kamu borcu rekor oranda artan ABD’de tahvil faizlerinin yükselişe geçmesi sermaye piyasalarının yeni gündem maddesi oldu. Önümüzdeki hafta da faizler yakından izlenecek

Dünyadaki para bolluğu nedeniyle aralıksız yükselişini sürdüren borsalar geçen hafta ABD tahvil faizlerindeki artışa takıldı. Ancak kısa sürede toparlandı. Kamu borca 28 trilyon dolara ulaşan ABD’de yükselen faizler paranın yön değiştirmesinde etkili oluyor. Önümüzdeki hafta ise ECB'nin faiz kararı takip edilecek. ECB’nin faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

BIST 100 endeksi hafta genelinde dünya borsalarından pozitif ayrışırken, döviz kurlarındaki yükselişe karşın ulaştırma ve turizm hisselerindeki toparlanma, endeksin yüzde 4.8'lik yükselişinde etkili oldu.

Küresel piyasalarda, bu haftanın en önemli konu başlığı yine tahvil faizleri olacak. ABD'nin 1,9 trilyon dolarlık destek paketi Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından Senato'da görüşülmeye başlandı. Destek paketinin minimum yüzde 10’nun borsalara akması bekleniyor.

Wall Street tahvil şokundan istihdam verisiyle çıktı

Bir önceki haftayı yüzde 1,42'den tamamlayan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri, Powell'ın beklentileri karşılamayan açıklamaları sonrası yüzde 1,6250 ile Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve yüzde 1,57 seviyesinde dengelendi.

Tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi dolar talebini artırırken, buna paralel altının ons fiyatı üzerinde de baskıya neden oldu. Altının ons fiyatı 1.687 dolarla 9 ayın en düşük seviyesini, dolar endeksi ise 4 ayın zirvesi olan 92,1'i gördü.

Küresel ölçekte artan dolar talebi, görece riskli varlıklarda satış baskısını da beraberinde getirdi. Haftanın ikinci yarısında gelişmekte olan ülke para birimleri ve yüksek primli teknoloji hisseleri satış baskısından en fazla etkilenenler oldu.

Ekonomik iyileşme Biden'ın teşvik paketine tehdit mi

MAKROEKONOMİK VERİLER POZİTİF
Bu hafta ABD'de açıklanan veriler ise ekonomik aktivitedeki toparlanmanın imalat sektörüyle devam ettiğini gösterdi. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, şubatta bir önceki aya kıyasla 2,1 puan artışla 60,8'e çıkarak son 3 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, imalat dışı endeks ise şubatta aylık 3,4 puan azalışla 55,3 değerini alarak 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Haftanın son işlem gününde yayımlanan istihdam raporundaki, tarım dışı istihdamın 379 bin ile tahminlerin çok üzerinde artması ve işsizlik oranının yüzde 6,2'ye gerilemesi de iş gücü piyasasının gücünü koruduğuna işaret etti.

Avrupa borsaları tahvil faiziyle haftayı düşüşle kapattı

TEKNOLOJİ HİSSELERİ DÜŞÜŞE GEÇTİ
Bu gelişmelerle hafta genelinde New York borsasında dalgalı bir seyir izlenirken, sektör bazlı hareketlerin de arttığı gözlendi. Artan petrol fiyatları ve tedbirlerin hafifletileceği beklentilerinin etkilediği sektörlerde alımlar öne çıkarken, teknoloji hisselerinin düşüş eğilimi dikkati çekti.

Haftalık bazda Dow Jones endeksi yüzde 1,82 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,81 yükseldi, Nasdaq endeksi ise yüzde 2,06 değer kaybetti.

Öte yandan bu hafta sonu Senato'da oylanması beklenen ekonomik destek paketine ilişkin haber akışının yanı sıra pazartesi, IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın katılımıyla Kadınlar Günü'ne özel düzenlenecek etkinlikte verilecek mesajlar ve salı, ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde düzenlenecek "Wall Street'te Kim Kazanır? GameStop, Robinhood ve Bireysel Yatırımın Durumu" başlıklı oturumu da haftanın öne çıkan konu başlıkları olarak öne çıkıyor.

INDES, BIST 100'de günün en çok kazandıran hissesi oldu

DOLARA TALEP ARTTI
Özellikle haftanın ikinci yarısında artan küresel dolar talebine bağlı olarak düşüş eğiliminde hareket eden avro/dolar paritesi bir önceki haftaya göre yüzde 1,3 azalışla 1,1914'e geriledi.

Haftalık bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,97, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,27, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,39 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,51 değer kazandı.
Gelecek hafta Avrupa'da gündemin odağında ECB'nin faiz kararı bulunuyor. Perşembe günü gerçekleştirilecek ECB'nin toplantısından faiz değişikliği beklenmezken, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın vereceği mesajlar takip edilecek. Gelecek haftanın veri gündeminde ise; salı Avro Bölgesi'nde büyüme ve Almanya'da dış ticaret dengesi, cuma İngiltere'de büyüme ve sanayi üretimi ile Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi verileri öne çıkıyor.

Haftanın son gününde en çok Özak GMYO değer kaybetti

ASYA BORSALARI GELİŞMELERİ İZLEDİ
Asya tarafında, Çin'in 2021 yılı büyüme hedefi en az yüzde 6 olarak belirlenirken, savunma bütçesinin de yüzde 6,8 artırılarak 209 milyar dolara çıkarılması ve Japonya'da başkent Tokyo ve çevresinde uygulanan olağanüstü halin 2 hafta daha uzatılması haftanın öne çıkan konu başlıkları oldu.

Bu gelişmelerle bu hafta, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,35 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,20 değer kaybetti, Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 0,44 yükseldi.
Gelecek hafta, Asya kıtasında salı Japonya'da büyüme, çarşamba Çin'de enflasyon verileri takip edilecek.

Berkosan Yalıtım'a brüt takas tedbiri uygulanacak

BORSA İSTANBUL POZİTİF AYRIŞTI
Yurt içinde, bu hafta açıklanan büyüme ve enflasyon verisi takip edilirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın TCMB'nin kurumsal blog sayfası Merkezin Güncesi için kaleme aldığı yazıda para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğine ilişkin vurgusu öne çıktı. Ağbal yazısında, TCMB'nin önemli önceliğinin, temel görevi olan fiyat istikrarını sağlamak ve bunu kalıcı hale getirmek olduğunu anımsatarak "Önümüzdeki dönemde de güven odaklı para politikası aracılığıyla fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımlar atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. BIST 100 endeksi hafta genelinde dünya borsalarından pozitif ayrışırken, döviz kurlarındaki yükselişe karşın ulaştırma ve turizm hisselerindeki toparlanma, endeksin yükselişinde etkili oldu. BIST 100 endeksi, bir önceki hafta kapanışına göre yüzde 4,8 değer kazanarak 1.541,98 puana çıktı. Bu hafta ulaştırma endeksi yüzde 7,65, turizm endeksi yüzde 7,89 yükseldi.

Küresel piyasalarda artan dolar talebine bağlı olarak yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL ise, hafta içinde en yüksek 7,5834'ü görmesinin ardından bir önceki haftaya göre yüzde 1,3 artışla 7,5310'dan kapanış yaptı.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.550 ve 1.570 seviyelerinin önemli direnç konumunda olduğunu belirterek, olası düşüşlerde ise 1.505 ve 1.470 desteklerinin öne çıkacağını söyledi.
Gelecek hafta yurt içinde çarşamba iş gücü istatistikleri, perşembe ödemeler dengesi ve cuma TCMB'nin beklenti anketi ile sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Borsa İstanbul haftayı pozitif tamamladı

Borsada herkes kaybederken onlar kazandı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacasusu07 Mart 2021 13:44

    Siz buna yükseliş mi diyorsunuz...belki on yıl sonraki ederindeki otomativ gübre... tamamıyla spek hareketi olan o Sasa gibi... viopcular kazanmak için her yolu deniyor..olan gene küçük yatırımcıya olacay.

  • Borsacı Osman06 Mart 2021 12:23

    Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda bizim pozitif olduğumuz söylenebilir ama bu pozitifliğin eebebi yabancı değil yerli alımı ile sağlanmıştır,hatta bırakın yükseltmeyi aynı zamanda yüzde yirmilik bir yabancı çıkışınıda karşıladık,tabi bizde yorulduk artık eskisi kadar gücümüz kalmadı bir çoğu zaten hissede ve parası yok,döviz tutanlar bozarda gelirse evet dahada gideriz gelirlermi sanmam gelende tahvildeki faize geliyor,dolayısı ile bizim en yüksek yerimiz 1582 yabancısız buralar geçilirmi hiiiiç sanmam.

  • ERCAN06 Mart 2021 17:56

    hükümeti eleştirmede mangalda kül bırakmazlar dövize de rağbet ederler döviz yükseldiği sürece paran değer kaybediyor kazanıyorum sanan enayiler milli parasının değer kaybetmesi onlara göre kazanma diğer yandan borsaya para yatıran enayiler yatırılacak hisseye yatırmazlar zararda olan bilançosu  kötü olan şirket hissesi alan   böyle enayi bizde çok olunca yabancıların işi çok kolay enayilerimiz sayesinde hem paraları bize karşı güçlenmiş oluyor hem de karılılığı yüksek olan ucuz kalmış senetleri en evvel onlar alıp yükselişe geçiriyorlar sonra bizim enayiler bu senet habire çıkıyor alayım diyor yabancılar fiyatladıktan sonra eline veriyor