Boğalar için zafer yılı geliyor

Küresel borsalar korona virüs krizinin ardından hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Boğa piyasası uzmanı Jim Paulsen bu yükselişin savaş zamanı ekonomik patlamalara benzer bir kâr getireceğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar gelecek yıl muazzam bir geri dönüş gösterilebilir. Boğa piyasası yatırımcısı olarak bilinen yatırım araştırmaları şirketi Leuthold Group’un Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen depresyon benzeri çöküşün ardından savaş zamanı ekonomik patlamalara benzer bir döneme girileceğini öngörüyor.

CNBC’ye konuşan Paulsen pandemide hayatta kalmak için şirketleri kısabilecekleri her şeyden kıstıklarına dikkat çekiyor. Paulsen verimlilik artışına giden şirketlerle ilgili, “Yapılan şey onları inanılmaz bir kâr kaldıracı pozisyonuna soktu zira giderlerinden kısıntı yaparak gelirlerini arttırdılar” ifadelerine yer verdi.

Paulsen'e göre bu, muazzam bir bilanço büyümesi potansiyeline dönüşüyor. Boğa piyasası uzmanı yan ürünlerin Wall Street tarafından radikal biçimde küçümsendiğine inanıyor.

Paulsen ekonomik patlama beklentilerine ilişkin, "Bu patlamanın büyük kısmı, insanların beklediğinden daha büyük bir şekilde ortaya çıkacak" ifadelerini kullanarak, "Büyük kârlar elde edebiliriz" dedi.

Baş stratejistin beklentileri gelecik yılın ekonomik büyüme projeksiyonlarına dayanıyor. Örnek vermek gerekirse ünlü araştırma firması Moody’s Analytics’in en son anketi ekonomistlerin bu çeyrekte ABD için %20 gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi beklediklerini, bunu dördüncü çeyrekte %9,6 ve 2021’in ilk çeyreğinde %7,7 oranlarında büyüme rakamlarının takip edeceğini öngördüklerini gösteriyor.

Paulsen söz konusu büyüme beklentilerine ilişkin, “Bugüne kadar tecrübe ettiğimiz en büyük büyüme periyodu ve gördüğümüz en büyük çöküşün ardından geliyor” yorumunda bulundu.

Baş stratejist bu büyüme rakamlarının etkisinin tüm hisse senetleri piyasasına fayda sağlayacak bir etki yaratacağını ve ekonomik açıdan hassas olan hisselerin liderlik edeceğini öngörüyor. Paulsen özellikle endüstri, ara mal, finans ve düşük sermayeli şirketler sektörlerini tercih ediyor.

Etkili bir korona virüs aşısının yaygın olarak erişilebilir olması halinde ABD ekonomisinin kalıcı bir şekilde açılacağını öngören Paulsen borsalar için, “Ne kadar yükselebileceğini bilemiyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsalardaki endişe fırsat mı?

Boğa piyasası tahminlerine rağmen risk faktörlerinin de mevcut olduğunu kaydeden Paulsen başka bir virüsün ortaya çıkması ya da vaka sayılarının yeniden yükselmesi durumunda ekonomik zorlanmanın daha ölümcül olabileceğini belirtiyor. Fakat baş stratejist bu endişeler üzerinden bir öngörü oluşturmayı tercih etmiyor.

Paulsen konuya ilişkin, “Bu konuda çok fazla endişe olması hoşuma gidiyor. Geri çekilmeyi bekleyen bir ton portföy var ve bu gerçekleşmezse, gelecek yıl piyasaya geri dönebilecek 5 trilyon dolarlık para piyasası fonu var" dedi.

Boğa piyasasının yolu likidite artışı

 

Borsalarda beklenen güçlü ralliye bir adım kaldı

 

İyimser beklentiler hisse piyasalarını destekliyor

 

Altın fiyatları yükselişe geçti mi?