Asker sokakta kalmaya devam ederse dip tekrar görülür

Ekonomistler ABD askerlerin sokakta kalmaya devam etmesi halinde borsaların Mart ayındaki dip seviyesini tekrar görebileceğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de gözaltına alınırken polis tarafından öldürülen George Floyd’ın protestoları yayılarak devam ederken ABD Başkanı Donald Trump olayları bastırması için askerleri görevlendirdi. Ordu birlikleri hafta sonundan beri sokaklarda.

Amerikan sokakları yatışmaktan çok uzakken ABD hisse senedi vadeli işlemleri ise yeşile döndü. S&P 500 ve Nasdaq vadelileri %0,45 oranında değerlenirken Dow Jones vadelileri %0,53 oranında değer kazandı.

Oregon Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Tim Duy ise sokaklarda askerin kalması durumunda borsalarda yaşanabilecek şeyler konusunda uyardı. Profesöre göre en iyi senaryoda protestolar barışçıl bir şekilde büyürken kötü senaryoda gösteriler askeri güç kullanarak sonlandırılacak.

Askeri gücün yaygın olarak kullanılması ülkenin sosyal yapısına verdiği zararın yanında, tüketici faaliyetlerini durduracağından korona virüs sonrası iyileşme süreci çok ağır bir yara alacak.

Dahası gösteriler Amerika’nın politik havasını da bozacağından bir sonraki teşvik paketinin çıkışı gecikecektir. Analistler Temmuz ayına kadar başka bir teşvik paketin daha Senato’dan geçmesini bekliyor.

Büyük çaplı gösteriler muhtemelen korona virüsün Amerika’da yayılmasını da artırırken dükkanların ve şirketlerin yeniden açılmasını da engelledi.

Böylesine bir ortamda askerin sokakta kalmaya devam etmesi ve korona virüsün kitlesel eylemlerle yayılmaya devam etmesi Duy’a göre ABD borsalarının tekrardan Mart ayındaki dip seviyelere gelmesine sebep olacak.

Şirketlerin hisse satışı rekor kırdı

Borsacılar seans saatlerinin kısaltılmasını istiyor

ABD protestoları küresel risk iştahını bozar mı?

Ucuzlamış hisseler yatırımcılar için fırsat