E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPutin son silahını kullanmadı mı?---

Putin son silahını kullanmadı mı?

Putin son silahını kullanmadı mı?
01 Ağustos 2014 - 16:00 borsagundem.com

Rusya devlet başkanı Putin'den yaptırımlara karşı sermaye hamlesi gelebilir

Tüm dünya ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı Ukrayna krizi nedeniyle uyguladığı yaptırımların yeni bir Soğuk Savaşın habercisi olup olmadığını tartışırken, gelişmelerin ilk etkisi Rusya'nın 8 yıl önce uyguladığı sermaye kontrollerine geri dönüş olabilir.

Devlet başkanı Vladimir Putin 2006'da sermaye kontrollerini kaldırarak, Rusya'nıngelişen ekonomiler arasında sınırlarından kısıtlama olmaksızın para akışına izin veren ilk ülkelerden olmasını sağlamıştı. Rus devletine danışmanlık yapan ekonomi kurumları, Ukrayna krizinin derinleşmesinin rubleyi yüzde 15 değer kaybına uğratması veya Rusya'nın uluslarası rezervlerinin 100 milyar dolar azalmasına yol açması halinde, bu sınırlamalar yeniden gündeme gelebilir.

Moskova'daki Gaidar Enstitüsü'nden araştırmacı Mikhail Khromov "Serbest para akışının engellenmesi merkez bankasından ziyade politikacıların vereceği bir karar. Bu rusya'nın yaptırımlara cevabı olabilir.

Putin'in ikinci döneminde kaldırdığı sermaye kontrollerinin yeniden benimsenmesi, Rusya ekonomisinin yüzünü tekrar, uluslararası piyasalardan soyutlanmış Sovyet ekonomisine  dönmesine yol açabilir. Batı ile ekonomik ilişkilerin kötüleşmesi Rusya'yı savunma hamleleri ile yatırımcı kaçışını engellemeye ve dünyanın 5. büyük rezervlerini sabit tutmaya zorlayabilir.

ABD'yi takip ederek Rusya'nın finans sistemine baskı uygulayarak Ukrayna'daki isyancılardan desteğini çekmesini amaçlayan AB, OAO Sberbank ve VTB Bank gibi bankaların Birlik içerisinde hisse ve tahvil satışı yapmasını yasaklayacağını açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)