E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin'den dünya devine uyarı---

Çin'den dünya devine uyarı

Çin'den dünya devine uyarı
02 Ekim 2014 - 14:42 borsagundem.com

Çin, ABD’yi Hong Kong konusunda uyardı

Çin, Hong Kong’da devam eden Çin karşıtı gösterilerle ilgili olarak ABD’ye, ‘’uzak dur’’ mesajı verdi.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’li mevkidaşı John Kerry ile dün Washington’da görüşürken, Hong Kong’daki gösterilerle ilgili olarak, iç işlerin sadece Hong Kong ve Çin’i ilgilendirdiğini söyledi. Wang, ‘’Hong Kong’un işleri Çin’in iç işidir. Tüm ülkeler Çin’in 
egemenliğine saygı göstermeli ve bu aynı zamanda uluslararası ilişkileri düzenleyen temel bir ilkedir’’ dedi.
Çin’in Hong Kong’daki gösterilerin devam etmesine tolerans göstermeyeceğini de vurgulayan Wang, "İnanıyorum ki her ülke, her toplum, kimse kamu düzenini bozan bu tür illegal hareketlere izin vermez. Bu ABD’de de aynı, Hong Kong’da da aynı. Hong Kong Özel İdari Bölgesi hükümetinin, mevcut durumun üstesinden yasalara uygun şekilde geleceğine inanıyoruz" diye konuştu. Kerry ise ABD’nin tutumunu yineledi fakat Çin’in seçimlere 
müdahalesiyle ilgili doğrudan bir şey demedi. Kerry, ‘’Çin biliyor ki biz Hong Kong ’daki genel seçimleri destekliyoruz. Hong Kong hükümetinin protestoculara saygı duyarak,  itidalli olması konusunda büyük umudumuz var.’’ dedi. 

ŞİDDET VE SANSÜR

Bu arada göstericilerin Hong Kong yönetimine verdiği sure bugün dolarken, eylemciler, isteklerinin yerine getirilmemesi halinde hükümet binalarını işgal edecekleri tehdidinde bulunmuştu. Göstericiler, eylemlerin merkezi ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na (PLA) 
ait 6 bin askerin bulunduğu kışlanın yer aldığı Admiralty'deki hükümet binasının çevresinden ayrılmıyor. Güvenlik önlemlerinin hükümet binasında arttırıldığı da kaydedildi. Göstericilerin, hükümet binasına polisler tarafından gösterilere müdahale için plastik mermi gibi araçlarının getirilmesine tepki gösterdiği de Hong Kong medyasında yer alan haberler arasında yer aldı. 
Polis, göstericilerin her türlü illegal yolla hükümet binalarına saldırmasına veya kuşatmasına hoşgörü göstermeyeceklerini bildirerek, Hong Kong yönetimi lideri Leung Chun-ying’in istifasını isteyen göstericilere sakin ve itidalli olması çağrısı yaptı.
Diğer yandan Anonymous adlı hacker grubunun, Hong Kong hükümeti ve polisine siber savaş açtığı ifade edildi. Çin ordusuna ait askerlerin gösterilere müdahale edip etmeyeceği 
ise merak edilirken, gösterilerin çığırından çıkması halinde Pekin’in müdahaleye yeşil ışık yakacağı belirtiliyor. Pekin, dünyadan gelecek tepkilerden dolayı göstericilere şiddet kullanılması taraftarı değil. Şiddet kullanılması halinde göstericilere adadaki zengin-fakir 
arasındaki uçurumun büyümesinden ve emlak fiyatlarındaki artışlardan hoşnut olmayan çok sayıdaki insanın da destek vereceği yorumları yapılıyor.
Öte yandan 56 milliyetin bulunduğu ve toplantı ve gösteriler konusunda hassas olan Çin, ana kıtaya Hong Kong’daki gösterilerin sıçramaması için özel dikkat gösteriyor.
Çin’de medyanın hepsi devletin tekelinde bulunuyor. Dolayısıyla Hong Kong’daki gösterilerle ilgili haberler Çin medyasında sansüre takılıyor. ABD’li mobil fotoğraf uygulaması Instagram ve Çin’in twitter’i olan weibo’da yer alan Hong Kong protestoları içerikleri bloklanmış durumda. Ayrıca protestolara yer veren uluslararası kanalların ekranları da Çin’de karartılıyor. Karartılma yöntemine, Çin’in hassas olduğu konulardaki haberlerde daha önce de başvuruluyordu.

OBAMA ÇİN’E GELİYOR

Kerry ile görüşmede Wang, ikili ilişkileri ele alırken, iki ülkenin çift yönlü yaptırımları hızlandırmaları ve yolsuzluklarla mücadelede de işbirliği yapmaları gerektiğini vurguladı. Çin Dışişleri Bakanı ayrıca, ABD’de yaşayan ve Çin’de yolsuzluğa bulaştıktan sonra bu ülkeye kaçarak hayatını sürdüren çok sayıda Çinli için ise, ‘’ABD, yolsuzluk yapan Çinlilerin saklandığı yer olmaması gerekir’’ dedi.
İki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması bulunmuyor ve bu durum Pekin’i rahatsız ediyor.
Kerry ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti'nin 65. Kuruluş yıl dönümünü de kutladı.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'le de görüşen Wang Yi ayrıca ABD Başkanı Barack Obama tarafından da kabul edildi.    Görüşmede Obama’nın, Kasım ayında Çin'e yapacağı ziyaret de ele alındı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'le Pekin’de görüşecek Obama, iki  büyük ülke arasında yeni tip ilişkilerin oluşturulması, ticaret,  güvenlik, iklim değişikliğiyle mücadele, binlerce kişinin ölümüne neden olan ebola virüsü salgını ve terörle mücadele gibi konuları ele alacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)