E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracat ramazan etkisiyle birlikte güç kazandı---

İhracat ramazan etkisiyle birlikte güç kazandı

İhracat ramazan etkisiyle birlikte güç kazandı
01 Eylül 2014 - 16:21 borsagundem.com

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos ayında ihracat yıllık bazda % 5,2’lik bir artışla 11,7 milyar dolar oldu

TİM tarafından açıklanan Ağustos ayı ihracat verilerini değerlendiren İş Yatırım ''İhracat ramazan etkisiyle birlikte güç kazandı'' başlığıyla bir değerlendirmede bulundu. İhracatın jeopolitik gerilime ve Euro Bölgesi büyümesine rağmen ivmesin koruduğuna dikkat çekilen analizde şu değerlendirmelere yer verildi:

''Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos ayında ihracat yıllık bazda %5,2’lik bir artışla 11,7 milyar dolar oldu. Böylece, yılın ilk sekiz ayında toplam ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla %5,3 büyüyerek 104,6 milyar dolara ulaştı.

TİM rakamlarına göre, Haziran ve Temmuz ayında yıllık bazda sırasıyla %21 ve %46 azalan Irak’a yapılan ihracat, Ağustos’ta %27 geriledi. Bu sonuç, Irak’a yapılan ihracatta görülen azalmanın Temmuz ayında dip noktasına ulaştığına ve kısmi bir normalleşme sürecinin başladığına işaret ediyor. Ancak, verilerdeki oynak seyri dikkate alarak yılsonuna yönelik tahminlerimizde bir değişikliği değerlendirmeden önce biraz daha beklemeyi tercih ediyoruz.

Ağustos ayı gerçekleşmelerine göre Avro Bölgesine yapılan ihracatın bölge ekonomisinden gelen ekonomik yavaşlama sinyallerine rağmen halen artış yönünde ilerlemesi (yıllık %11,8 artış) olumlu bir sonuç olarak öne çıkıyor. Ülke detaylarında ise Almanya ve İngiltere sırasıyla %12 ve %19’luk yıllık artış ile dikkat çekiyor.

Özetle, bugünkü sonuçlar ihracatın süregelen jeopolitik gerilime ve kırılgan Avro Bölgesi büyümesine rağmen ivmesini koruduğuna işaret ediyor. Ancak TİM Başkanı Büyükekşi’nin geçen ay ihracatta görülen zayıf seyirde ramazan bayramı nedeniyle iş gücü kaybının etkili olduğunu belirtmesi dikkate alındığında, Ağustos ayında görülen toparlanmanın bir kısmının da geçen yıl ramazan bayramının Ağustos 2013’te toplam iş gününü 3 gün azaltmasının etkili olduğu söylenebilir.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)