E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD için büyüme tahmini düştü---

ABD için büyüme tahmini düştü

ABD için büyüme tahmini düştü
30 Eylül 2014 - 07:33 borsagundem.com

Ekonomistler ücret artış hızı ve konut piyasasındaki gelişmelere dayanarak büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti

Ekonomistler büyümede istikrar görse de ABD ekonomisinin farklı kesimleri için sağlıklı büyüme ve istikrar kelimelerini kullanmaktan imtina ediyor.

National Association for Business Economics tarafından geçtiğimiz Pazartesi yayımlanan bir ankete göre özel sektör ve hükümet tarafından yapılan yatırımlar yanı sıra uluslararası ticaret faaliyetleri daha önce tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde büyüyecek.

Bununla beraber tüketici harcamaları ve hanehalkı yatırımları Amerikalıların 'geri kalmış ücret artışı ve kredi temininde yaşanan sorunlar nedeniyle daha önce öngörülenden daha düşük olacak.

Associated Press haberine göre tahminler 25 Ağustos ve 9 Eylül tarihleri arasında 46 uzman tarafından yapıldı. 

Yılın ilk yarısında yaşanan olağandışı yüksek derecede dalgalanma ardından grup, 2014 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğinde ve 2015 boyunca GSYİH’de (mevsimsellikten arındırılmış olarak) yıllık yüzde 3 oranında istikrarlı ekonomik büyüme bekliyor. 

YENİ KONUT İNŞAATINDA SERT DÜŞÜŞ

Haziran ayında yapılan ankette 209 bin olarak tahmin edilen ABD’de 2014 yılı tarım dışı istihdamın aylık ortalamasının 228 bin olacağı öngörülüyor. Gelecek yıl bu rakamın aylık 211 bine düşmesi bekleniyor.

Haziran ayında yüzde 2 büyümesi öngörülen işçi ücretlerinin de 2014 yılında yüzde 2,8 büyüyeceği tahmin ediliyor. 2015 yılı için ücretlerin yüzde 2.6 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Sanayi üretimindeki büyümenin 2014’de yüzde 4 ve gelecek yıl yüzde 3,6 olması öngörülüyor.

Yeni ev inşaatlarında da sorun oldu. Geçen yıl yeni ev yapımında yüzde 11.9 artış kaydedilmişti. Geçen Mart ayında ekonomistler bu yıl için yüzde 9 büyüme tahmin etmişti. Haziran itibariyle bu tahmin aşağı yönlü revize edildi. Haziran ayında yüzde 3,8 olan rakam Eylül ayında 2,7’ye geriledi. Ekonomistler gelecek yıl yüzde 9.2 büyüme ile toparlanma olacağını düşünüyor.

Bu yıl için yüzde 5 ve gelecek yıl için yüzde 4 olan ev fiyatlarındaki artış tahminleri değişmeden kaldı.

Ankete katılan ekonomistlerin üçte ikisi konut piyasasındaki en büyük zorluğun potansiyel alıcıların ev kredisi temin etmekteki yetersizliği olduğunu söyledi. Ekonomistlerin dörtte biri gerilemenin Amerikalıların satın almak yerine kiralamayı tercih etmesinden ileri geldiğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)