Ana SayfaHisse Öneri ListesiYılsonuna kadar kazandırabilecek 6 hisse---

Yılsonuna kadar kazandırabilecek 6 hisse

1 / 7
Yılsonuna kadar kazandırabilecek 6 hisse
17 Kasım 2014 - 14:50 www.borsagundem.com


Son dönemde dolarda yaşanan yükselişin Borsa İstanbul'daki hareketleri olumsuz yönde etkilediği görülüyor. İdil Taraklı’nın Para Dergisi’ndeki haberine göre BIST endeksindeki hareketin dolar kuru ile ters korelasyonda olduğunu ifade eden analistler, küresel bazda dolarda görülen değerlenmenin özellikle, gelişmekte olan ülke para birimlerine yaptığı baskı nedeniyle borsaları olumsuz etkilediği konusunda hemfikir.
Analistlere göre, kurun 2.2500 TL seviyesi üzerinde kalmaya devam etmesi Borsa İstanbul'da endeksin yukarı yönlü hareketlerinin kalıcı olmasını engelleyebilir. Endeksin yukarı yönlü anlamlı bir yükseliş göstermesi içinse kurun 2.2500 TL altında kalıcılık sağlaması gerektiği düşünülüyor.
Öte yandan gelişmiş ülke merkez bankalarının teşvik politikalarının gelişmekte olan ülke piyasalarında olumlu fiyatlandığını hatırlatan analistler, petrol fiyatlarındaki düşüşün de endeksi olumlu etkileyeceği kanısında. Siyasi ve ekonomik risklerin düşmesi halinde yılın son bir buçuk ayında Borsa İstanbul'da alım ağırlıklı bir seyir görüleceğini düşünenler de bulunuyor. Kimi analistler risklerin öne çıkacağını ve endeksin gerileyeceğini, kimisi de piyasanın yılın son ayında yükseliş yönünde hareket edeceğini düşünüyor. Hatta gelecek alımlarla endeksin 85 binleri zorlayacağını tahmin edenler de var.   
BIST-100 Endeksinde yılsonuna kadar 84 bin 500-72 bin 500 aralığında dalgalı bir hareket bekleyen ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar, "BIST-100 Endeksi son dönemde yapağı yükseliş denemelerinde 80 bin üzerinde yukarı doğru anlamlı bir tepki veremiyor. Diğer taraftan küresel gelişmeler ve FED faiz artırım süreciyle ilgili riskler Borsa İstanbul'da baskı oluşturabilir. Bu tür riskler piyasa için aşağı yönlü riskleri oluşturacak" diyor. Ancak bu dönemden de kazançlı çıkılabileceğini ifade eden Coşar’a göre burada en önemli noktanın doğru tercih yapmak olduğunu söylüyor. Coşar, doğru hisse seçimi içinse yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:
"Portföy oluştururken öz kaynak yapısı güçlü, net kan üe satışları esas faaliyetleri ile doğru orantılı yükselen, aynı zamanda öz sermayesini yıldan yıla artıran şirket hisseleri tercih edilmeli. Bununla beraber, özellikle kur hareketlerine karşı dayanıklı olan ihracatçı şirketler bu dönemde ön plana çakabilir. Aynı zamanda şirketlerde karlılık rasyolar da uzun vadede yükselişi destekleyebilecek unsurlar arasında yer alıyor. Bu faktörlerin yanı sıra hisse senedinde teknik seviyelerde gözetilmeli. Bütün bunlara bakılarak uygun seviyelerden alım yapılabilir."
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü de yıl sonuna kadar hisse seçiminde Borsa İstanbul'un geneline bakıldığında yaşanan yabancı çıkışlarını endişe verici buluyor. Ancak yabancıların satışta oldukları dönemde de bazı hisselere olan ilgilerinin devam ettiğini hatta alımların olduğunu hatırlatan Süllü, bu tür hisselerin takip edilmesini öneriyor. Süllü'ye göre, yatırımcılar, yabancıların tercih ettiği, döviz dalgalanmalarına karşı defansif durabilecek ve öz sermayesi güçlü şirket hisselerini tercih etmeli. Süllü, bu özellikleri taşıyan hisselerin yılbaşına kadar tercih listesinde yer alabileceğini düşünüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)