E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda sıkıntılar üst üste geldi---

Piyasalarda sıkıntılar üst üste geldi

Piyasalarda sıkıntılar üst üste geldi
20 Kasım 2018 - 09:43 borsagundem.com

ABD borsaları teknoloji hisseleri ile gerilerken Avrupa borsalarında da Brexit sorunu ve İtalya'nın bütçesi gerilemeyi destekliyor

Kış Günü Yazı Yaşıyoruz

Türkiye'nin 1981-2010 kış mevsimi ortalama sıcaklığı 3.6 derece iken son yıllarda kışlar mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkta geçiyor. Örneğin geçen yıl İstanbul'a ufak bir atıştırma dışında hiç kar yağmadı. Ülkemizde 2017-2018 kışı ortalama sıcaklığı ise 6.4 derece ile oldukça yüksek gerçekleşti. Kasım başındaki pastırma sıcaklarından sonra kış, yüzünü gösterdi. Türkiye'nin birçok yerine kar yağdı bile! Yağışlardaki artış da dikkat çekici: Ekim ayı yağışları ülke genelinde normalinin % 24 ve geçen yılki yağışların %27 üzerinde gerçekleşti. Ayvanın da bol olduğu dikkate alınırsa bu kışın yağışlı ve mevsim normallerinin fazla üzerine çıkmayan soğuklukta olacağı tahmin ediliyor.

Türk Lirası varlıklarda güzel hava sürüyor. Dün sabah 5.37 seviyesinde olan dolar kuru 5 kuruş daha inerek 5.32'ye geriledi. Bugün de muhtemelen 5.2x seviyelerini görmek isteyecektir. Hazinenin ihale iptalleri sonrası 2 yıllık tahvil faizi % 20.3'a, 10 yıllık tahvil faizi % 16.6'ya indi. Keşke hazine tüm borçlanmalarını bu faizle yapabilse... Zira paradaki dalgalanma başladığında faiz % 13 seviyesinde iken en yüksek % 22.6'yı gördü. Borsa ise 5 gündür aralıksız yükseliyor. Bu 5 günde BIST 100'deki yükseliş TL bazında % 3.4, dolar bazında % 7.4 oldu. Temmuz ayında % 61'e kadar düşen borsadaki yabancı payı ise sürekli artarak dün % 63.3'e yükseldi. Zaten "yabancının geri dönüşü" olduğu için her şeyin kıymeti artıyor.

Apple'nin son telefonlarının Samsung ve Huawei ile rekabet edemediği ortada iken bunun piyasalarca anlaşılması geç oldu. Trilyon dolarlık Apple, yeni üretim siparişlerini kısınca dün ABD'de % 4 düştü. Ancak inavosyonda geride kalan Apple'da bu düşüşün devamı daha muhtemel. Ancak sadece sorun Apple değil. Dün; Amazon, Facebook ve Twitter % 5, Google, Microsoft % 4 düştü. FANG hisseleri olarak bilinen Face+Amaz+Netflix+Goog bu yıl en yüksek seviyelerinden % 27 aşağıda yani ayı piyasasındalar!

Avrupa ise kendi belasını bulmuş durumda: İngiltere ayrılmak için çabalarken İtalya laf dinlemeyip daha fazla borçlanmaya gidecek. 6 ay sonra yapılacak Avrupa seçimleri nedeniyle gıklarını çıkarmakta zorlanacaklar ama Türkiye ve göçmen karşıtlığı da tavan yapacaktır.

ABD borsa futureları bu sabah bizim kapanışa göre % 1.3 aşağıda. Ama bu çok da umrumuzda değil. Zira TLnin güçlü olamsı sayesinde TL varlıklarda bugün fazla bir sıkıntı beklemiyoruz.

STRATEJI

BIST 100 dün 94 bini yukarı geçti. Bugün üzerinde kalmayı başarırsa 98 binler hedef olabilri. Aksi halde yeni bir satış dalgası oluşabilir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 350 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -0.3 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)