E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar Trump'ın açıklamalarına odaklandı---

Piyasalar Trump'ın açıklamalarına odaklandı

Piyasalar Trump'ın açıklamalarına odaklandı
11 Ocak 2017 - 08:48 borsagundem.com

Trump'ın akşam saatlerinde yapacağı basın açıklaması dolar endeksinin kaderinde etkili olacaktır

Kur 3.80'a gitti ve TCMB müdahalede bulundu. Merkez Bankası kurun son gidişatından rahatsız olduğu net bir şekilde görülüyor. Makro ihtiyati önlemler ile birlikte zorunlu karşılık oranları 50 baz puan indirildi ve böylelikle piyasaya 1.5 milyar dolar likidite sağlandı. Yani döviz bolluğu yaratılarak kura müdahale amaçlandı. Ayrıca TCMB, bankaların merkezden borç alabilme limitini 22 milyar Türk Lirası'na çekti. Bu durumda TL'nin sıkılaşması adına alınan bir önlem olduğu söylenebilir. Bankaların borç alabilme imkanını sınırlayan bu hamle ve ZK oranlarında indirim, kurun 3.75 seviyelerine kadar geri çekilmesine neden oldu. Ancak piyasaların gerçekçi bir müdahaleye ihtiyaç duyduğu görülüyor. Faizleri artırmayacağına yönelik oluşan konsensus kurun ateşini yüksek tutan gelişmeler arasında. Hem kredibilite korkusu hem FITCH'in negatif beklentisi derken TL üzerinde stresin günden güne arttığı bir dönemeci yeniden izliyoruz. Kararın ardından Nihat Zeybekçi açıklamalarda bulunurken Merkez'in döviz satarak piyasaya müdahale etmesinin yanlış olduğunu dile getirdi. Nihat Zeybekçi, ayrıca faiz artırımının ekonomiye kalıcı şekilde zarar verebileceğini de sözlerine ekledi. Böylelikle hükümetin faizler konusundaki tavrı net bir şekilde piyasalar tarafından yeniden görülürken, piyasa reaksiyonu ile politikaların yeniden çakıştığı bir günü geride bıraktık. Kaybeden ise TL oldu.

Bugün ise gündemde Trump olacak. Trump'ın akşam saatlerinde yapacağı basın açıklaması Dolar endeksinin kaderinde etkili olacaktır. Yeni başkan Trump'ın alacağı aksiyonlar ve ABD ekonomisinin gidişatına yönelik beklentiler şekillenecektir. Bu da hem FED'in beklentilerini test edebilmek adına ciddi bir sınav olacaktır. Hem de gerçek anlamda Trump'ın nasıl bir başkan olacağına yönelik düşüncelerin şekilleneceği bir ortam oluşacaktır. 21:00'de gelecek açıklamalar kritik öneme sahip olacak.

EURUSD
Paritede yeni haftaya alıcılı bir başlangıç yaptık. Geride kalan günde fiyatlama 1.0600 seviyesine kadar yükselişini ggerçekleştirmiş olsa da bu seviyelerde kalıcı olmakta zorlanıyor. Gün içerisinde hareketliliği etkileyebilecek gelişmeler arasında ise yeni ABD Başkanı Trump'ın yapacağı açıklamalar ön plana çıkmakta. 20 Ocak tarihinde görevine başlangıç yapacak olan yeni başkanın söylemleri dolar endeksinde sert hareketliliğe yol açabilir. Geçtiğimiz gün 1.0600 seviyesinin üzerinde kalmaya çalışan hareketlilik yeni günde de benzer bir eğilim içerisinde olabilir. 1.0650 seviyesi yukarı yönlü hareketlilikte takip edeceğimiz bir diğer önemli direnç. Eğer yeniden satışlar pariteye hakim olursa 1.0500 desteği bizler için kritik olacak. 1.05'in altındaki kapanışlarsa paritedeki yeni düşüşleri beraberinde getirebilir.

USDTRY
İki gündür rekorlar kıran kurlara TCMB'den likidite müdahalesi geldi. Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi ve finansal sisteme 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlandı. Ayrıca bankaların borç alabilme limitleri 22 milyar Türk lirasına düşürülddü. Bu hamle ile de TL'yi sıkılaştırma hedeflenmiş. Ancak borç alabilme limitlerinin düşürülmesi kredi büyümesini olumsuz yönde etkileyebilir. Kurda kalıcı düşüş görebilmemiz için döviz likiditesine ek olarak TL'nin reel getirisinin de güçlendirilmesi gerekiyor. Son açıklanan enflasyon rakamları sonrası reel faizlerin negatife dönmesi TL'deki negatif ayrışmayı kuvvetlendirmişti. FED'in faiz artışlarının olacağı bu yıl, TL üzerindeki baskının devam edebileceğini düşünüyoruz. Kurda kalıcı düşüşler için 3.76'nın altında fiyatlamalar görmeliyiz. Yukarıda ise 3,8600-3,8800 bölgesi önemli. Bu bölgenin üzerinde kalınması halinde 3,9000 test edilebilir.

GBPUSD
Brexit müzakereleri öncesinde AB ortak pazarına erişimin öncelik olmadığına yönelik İngiltere hükümetinin söylemleriyle kurda başlayan satış baskısı devam ediyor. İngiltere'nin AB ile Mart 2017'de başlaması planlanan müzakerelerde birliğin imkanlarından olabildiğince yararlanmaya çalışacağı kesin ancak hükümet piyasanın odağını yapılacaak yeni serbest ticaret anlaşmalarına çevirmek istiyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ABD'de yeni hükümet ile hızlı bir anlaşmaya varılabileceğinin sinyallerini verdi. Bugün ise ABD tarafında gelecek ABD Başkanı Trump'in yapacağı konuşma ile İngiltere'den sanayi ve imalat üretimi rakamları açıklanıyor. Kurda teknik olarak satıcılı seyirde 1.2120-1.2080 seviyeleri güçlü destek konumunda. Toparlanmalarda ise 1.2170-1.2200-1.2250 dirençleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın ikinci işlem günü de satış baskısı altında geçirdi. Aralık ayında yapılan anlaşma ile oluşan iyimser beklentilerin yavaş yavaş zayıfladığını görüyoruz. OPEC ve OPEC dışı 11 ülkenin Ocak ayı başında belirlenen kotalara göre üretim yapması bekleniyordu. Fakat ülkelerin anlaşmanın gerekliliğini yerine getirme konusunda işi ağırdan almaları, anlaşmaya olan güveni önemli ölçüde sarstı diyebiliriz. Cuma günü yapılacak toplantı ise zayıflayan beklentileri tazeleme adına önemli olabilir. BAE'nnin başkenti Abu Dabi'de OPEC Genel Sekreteri ve Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, BAE, Umman, Cezayir ve Irak'ın petrol bakanlarının katılacağı bir toplantı düzenlenecek. Toplantıdan yapılan anlaşma sadık kalınacağı yönünde bir mesaj çıkarsa petrol fiyatları tekrardan toparlanma sürecine girebilir. Teknik olarak ise Brent petrolün 2016 yılı başında gelen yükseliş hareketinin desteğini test ettiğini görüyoruz. 53.40-53.30 aralığı aşağı yönlü geçilirse 53.00 ve 52.50 seviyeleri takip edilebilir. Trend desteğinden gelen alımlarda ise 54 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 54.50-55.00-55.30 seviyeleri hedeflenebilir.

ALTIN
Geride bıraktığımız günde alıcılı bir seyir izleyen değerli metal, böylelikle üst üste ikinci gününü pozitif bölgede kapatmış oldu. Dün veri akışı bakımından sakin bir gün olurken, bugün ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın konuşması piyasa için belirleyici olacak. Özellikle Trump'ın koruyucu ticari politikalara yönelik söylemleri altın fiyatlarında yükselişi tetikleyebiilir. Ayrıca gün içerisinde ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hareketlilik altın fiyatlarını etkileyebilecek önemli bir değişken. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareketin devamında 1190 dolar direncinin üzerinde kalıcı fiyatlamalar 1200 dolar seviyesine hareketi beraberinde getirebilir. Olası geri çekilmelerde ise ilk destek 1180 Dolar seviyesinde bulunuyor. Bu destek seviyesinin aşılması halinde 1170 dolar yükselişe destek olabilecek diğer önemli seviye.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • diriliş27 Mart 2017 00:14

    Kimii yiyonuz trampin yerinde kim olursa olsunn degisen teksey kisi ve issimm...Valinin koltuguna ben oturunca ben vali olmuyorum ordada ole bi sistem kurulmuss..bizedee lazimm

  • Bayram Alkan11 Ocak 2017 19:46

    Başakanlar değişebilir politikaları değişmaz.Aynı tas aynı hamam.