E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrol fiyatları küresel piyasaları sarstı---

Petrol fiyatları küresel piyasaları sarstı

Petrol fiyatları küresel piyasaları sarstı
09 Mayıs 2018 - 09:12 borsagundem.com

ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşmanın bozulması ile birlikte piyasalarda dalgalanmalar yaşandı

Petrol fiyatları ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından küresel petrol arzı hakkında kaygılarla tekrar üç buçuk yılın zirvesine çıktı.
Asya borsaları ABD'nin İran'a ekonomik yaptırımları tekrar başlatmasıyla birlikte İran ile iş yapan şirket ve sektörlerin faaliyetlerinin aksayacağı endişesiyle geriledi. Trump'ın anlaşmadan çekilme kararı İran ile bölgedeki ABD müttefikleri arasında zaten gergin olan ilişkilerde daha fazla bozulma ihtimali de yaratıyor. Brent petrolünün varil fiyatı Asya piyasalarında yüzde 2.5 yükselerek varil başına 76.75
dolar ile üç buçuk yılın zirvesini gördü. ABD Hazine Bakanlığı İran'a yönelik petrol dahil olmak üzere geniş çaplı yaptırımların 90 ve 180 günlük bekleme sürelerinin sona ermesiyle birlikte tekrar başlayacağını açıkladı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları bu sabah yüzde 0.2, Japonya'nın
Nikkei endeksi ise yüzde 0.4 ekside bulunuyor. ABD'nin anlaşmadan çekildiğini açıklamasıyla beraber kayıplarını artıran Wall Street, daha sonra kayıplarını telafi ederek yatay kapandı. 

DÖVİZ

Dolar ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından ham petrol fiyatları ve ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişe paralel olarak yen karşısında altı günün zirvesine çıktı.
Dolar yen karşısında 109.640'a kadar yükselerek 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.3 artıda 109.480'de, başlıca para birimlerinden oluşan sepet karşısında ise yüzde 0.1 artıda 93.206'da bulunuyor. ABD Hazine tahvil getirileri ham petrol fiyatlarının yüzde 2'den fazla artmasına paralel olarak iki haftanın zirvesine yükseldi. Hazine tahvil getirilerindeki artış doların çekiciliğini artırıyor. Geçen ay yüzde 3.035 ile zirve yapan ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi bu sabah yaklaşık 2 baz puan artışla yüzde 2.989'da bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekilme kararının ardından yüzde 2'den fazla yükselirken, Brent petrolü üç buçuk yılın zirvesini gördü. ABD'nin İran'a yaptırımları tekrar başlatacak olması büyük ihtimalle İran'ın petrol ihracatını ve küresel arzı sınırlayacak.
Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 2.5 primle 76.75 dolara kadar çıkarak Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 2.4 artıda 76.66 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükselişten doların destek bulmasına paralel olarak geriledi. ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekilme kararı petrol fiyatlarını ve ABD Hazine tahvil getirilerini yukarı çekti. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 1,311.44 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)