E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinMilyar dolarlık teklife Türk iş adamından ret ---

Milyar dolarlık teklife Türk iş adamından ret

Milyar dolarlık teklife Türk iş adamından ret
17 Ekim 2015 - 14:29 borsagundem.com

İstanbul’da bulunan dünyanın ilk ve tek canlı tarih Diorama müzesi Hisart ‘a, Arap şeyhi talip oldu.

İstanbul’da bulunan dünyanın ilk ve tek canlı tarih Diorama müzesi Hisart ‘a, Arap şeyhi talip oldu.  İşadamı Nejat Çuhadaroğlu’na ait olan ve 500 yıllık tarihi geçmişe ev sahipliği yapan müze için “red” cevabı alan Arap şeyhi, teklifini danışmanı aracılığı ile sıklıkla yineledi.

Okuduğu çizgi romanlarından ve izlediği savaş filmlerinden esinlenerek hem yeteneğini hem de kolleksiyoner kimliğini Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde bir araya getirerek meraklılarının beğenisine sunan İşadamı Nejat Çuhadaroğlu’nun milyar dolarlık müzesine Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti olan Abu Dabi’den teklif geldi.

Osmanlı ve Roma imparatorluğu,  Anadolu Selçuklu Devleti, Kurtuluş Savaşı, 1.ve 2.Dünya Savaşı, Körfez Savaşı gibi dünya tarihine etki eden medeniyet ve olaylara ait askeri ve etnografik eserlerin üç boyutlu olarak modellenmesi anlamına gelen Diorama tekniği ile sergilendiği müze için Abu Dabi Şeyhi’nin,  pazarlık etabında İstanbul’a özel olarak danışmanını gönderdiği öğrenildi. 
 
Nejat Çuhadaroğlu ise Arap yarımadasından gelen teklife sıcak bakmadığını belirterek,   “Geçtiğimiz birkaç ay önce Abu Dabi Emir’inin danışmanının müzeyi ziyaret ettiğini ve benimle tanışmak istediğini öğrendim. Tanıştıktan sonra da müzemin muhteşem ve sıra dışı olağanüstü olduğunu söyleyerek bir sürü övgü yağdırdı. Ardından da bazı parçaları dünyada ilk kez gördüğünü ve 40 yıl boyunca Osmanlı tarihi konusunda çalıştığını, bu malzemelerin fiyatlarının olağanüstü olduğunu örneğin bir parçanın sadece 20 milyon dolar edeceğini söyledi ve lafı, “bu müzeyi satmayı düşünür müsünüz?” sorusuna getirdi. Ben de müzenin hayatım ve çocuklum olduğunu söyledim. Bir rakam telaffuz etmedim ama 1 milyar dolar telaffuz etsem bile karşımdaki kişi Abu Dabi Emiri. Ya verirse? Defalarca peşi sıra farklı tarihlerde tekliflerini yinelediler ama cevabım net olarak ‘hayır’ oldu. Bunun dışında müzenin yatırım bedelinin hesabını yapmak çok zor. Çünkü açıkçası sigorta bedelini 50 milyon dolar olarak görüyoruz ki bu da o günkü maliyetlerinden yola çıkarak yapılan bir hesaplama. Emsali olmayan eserler var ve bunlara fiyat biçmek zor. 300 milyon dolar desek az olur” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)