E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar yatay seyretti---

Küresel piyasalar yatay seyretti

Küresel piyasalar yatay seyretti
26 Nisan 2018 - 09:01 borsagundem.com

ABD'de tahvil faizlerinin yüzde 3'ü aşmasıyla birlikte yatırımcılar temkinli hareket ediyor

ABD borsaları yükselen Hazine tahvil faizlerinin yarattığı endişelere rağmen güçlü ilk çeyrek şirket bilançolarının etkisiyle dün artıda kapanırken, Asya borsalarına da destek oldu.

Dün üç haftanın dip seviyelerini gören Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen
MSCI endeksi bugün açılış sonrası yüzde 0.4 artıya geçtikten sonra yatay seyrediyor.

ABD borsaları beş gündür art arda geriledikten sonra dün Boeing'in açıkladığı güçlü bilanço
ve diğer bazı şirketlerin katkılarıyla artıda kapandı.

Dünya genelinde borçlanma maliyetleri için gösterge olan ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizinin yüzde 3'ü aşarak dört yılın zirvesine çıkması üzerine şirketlerin borçlanma maliyetlerinin artarak kârları eriteceği endişeleri ABD ve diğer hisse piyasalarına satış getirmişti.

DÖVİZ

Dolar yükselen ABD Hazine tahvil getirilerinin etkisiyle başlıca para birimleri karşısında üç buçuk ayın zirvelerine yakın seyrediyor.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi dört yıldır ilk defa bu hafta yüzde 3 sınırını geçtikten sonra yükselişini sürdürdü. Dün gece yüzde 3.035'e kadar yükselen 10 yıllık tahvilin getirisi yüzde 3.041'i aşarsa Temmuz 2011'den bu yana en yüksek düzeyi görmüş olacak. ABD devletinin artan borçlanma gereksinimi ve petrol fiyatlarındaki yükselişin getirdiği enflasyon baskıları tahvil faizlerini yukarı çekiyor.

ABD tahvil getirilerindeki yükseliş Japonya ve Almanya ile ABD'nin tahvil getirileri arasındaki farkın dolar lehine daha da açılmasını sağladı. Bu durum yen ve euro üzerinde değer kaybı baskısı yaratıyor.

Dolar endeksi dün 91.261'e kadar yükselerek 12 Ocak'tan itibaren en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün 91.148 ile dünkü kapanışa göre yatay seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'nin İran'a tekrar yaptırım uygulamaya başlayacağı beklentisi, Venezüela'nın azalan petrol üretimi ve güçlü küresel talepten destek bularak yükseldi. Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 0.6 artıda 74.42 dolarda bulunuyor. İşlemciler petrol fiyatlarını ABD'nin Mayıs ayında tekrar İran'a yaptırım uygulayacağı beklentisiyle yükseldiğini belirttiler.

İran ile Batılı ülkeler 2015 yılında Tahran'ın nükleer programını sınırlaması karşılığında ülkeye uygulanan sıkı ekonomik yaptırımların askıya alınmasında anlaşmıştı. ABD başkanları, anlaşma sonucu olarak Tahran'a uygulanan yaptırımları belirli sürelerle askıya alıyorlar. ABD Başkanı Donald Trump'ın 12 Mayıs'a kadar yaptırımları tekrar başlatıp başlatmamaya karar vermesi gerekiyor.
Trump'ın yaptırım kararı alması halinde bunun büyük ihtimalle İran'ın petrol ihracatını sınırlayacağı tahmin ediliyor.

ALTIN

Altın fiyatları doların değer kazanmasına paralel olarak dün beş haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yatay seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün yüzde 0.9 düşüşle 1,318.51 dolara kadar geriledikten sonra bugün yüzde 0.05 artıda 1,323.66 dolarda bulunuyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)