E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar temkinli hareket etti---

Küresel piyasalar temkinli hareket etti

Küresel piyasalar temkinli hareket etti
23 Mayıs 2018 - 08:43 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerlemenin yavaş olması piyasalarda baskı yarattı

Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde şimdiye kadar kaydedilen ilerlemeye ilişkin iyimserliği azaltmasının ardından yatırımcıların temkinli olmasıyla zayıf seyir izliyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.4 düşüşle bir buçuk haftanın dip seviyesine indi. Şanghay Composite ise  yüzde 0.6 geriledi.
S&P 500 endeksi iki ayın zirvesini gördükten sonra ivme kaybederek yüzde 0.31 geriledi.
ABD Başkanı Donald Trump ABD ve Çin arasında yürütülen ticaret müzakerelerinin gidişatından
memnun olmadığını belirterek, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in ticaret savaşının askıya
alındığını belirten açıklamalarının ardından gelişen piyasa iştahını azalttı.
Trump'ın açıklamasından önce Beijing, otomobil ve otomobil parçaları ithalatına uygulanan
gümrük vergilerini düşüreceğini açıklamıştı.
Trump yönetimi Çin telekom ekipmanı üreticisi ZTE Corp'a yönelik daha ciddi cezaları geri çekmeyi düşünürken; Trump, ZTE'yi cezalandırma planına ve ZTE yönetimini değiştirmeye işaret etti.
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un nükleer silahlarını bırakmaya direneceği endişelerinin olduğu bir ortamda Trump Kim ile yapacağı zirvenin, 12 Haziran'da planlandığı gibi gerçekleşmeyeceğinin "yüksek ihtimal" olduğunu söyledi. Trump'ın bu açıklamaları riskli varlıkların fiyatlarını daha da baskıladı. 

DÖVİZ

Dolar başlıca para birimleri karşısında hafif yükselirken; yatırımcılar, ABD para politikasının sıkılaştırılma hızına ilişkin ipuçları için Fed'in bu akşam açıklanacak son toplantı tutanaklarını bekliyorlar.
Fed faiz oranlarını sabit tuttuğu politika toplantısının sona ermesini takiben yaptığı açıklamada, enflasyonun hedefe "yaklaştığını" ve "12 aylık bazda bakıldığında orta vadede Kurul'un simetrik yüzde 2 hedefi yakınında seyretmesini beklediğini" belirtmişti. 
Dolar endeksi yüzde 0.1 artışla 93.681'e yükseldi. Endeks Pazartesi günü 94.058 ile
beş ayın zirvesini görmüştü.
Dolar yükseldiği bu seviye ile Nisan ortasından bu yana yüzde 5.4 kazanım kaydetti. Bu kazanımlarda beklentilerin üzerinde gelen ekonomik veriler ve Fed'in bu yıl en az iki kez daha faiz artırımı yapacağı beklentileri etkili oldu.
Yen ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde şimdiye kadar kaydedilen ilerlemeye ilişkin iyimserliği azaltmasının ardından yatırımcıların ekonomik endişelerle güvenli varlıklara yönelmesiyle değer kazandı. Dolar yen karşısında Pazartesi günü gördüğü dört ayın zirvesi olan 111.395'ten geriledikten sonra yüzde 0.3 düşüşle 110.53'e geriledi.

PETROL

Jeopolitik risklerin petrol fiyatlarını son birkaç yılın zirve seviyelerine yakın tutması beklense de, fiyatlar yüksek OPEC üretiminin piyasayı baskılama olasılığıyla geriledi. Brent ham petrol fiyatı yüzde 0.5 düşüşle 79.14 dolara geriledi. Brent geçen hafta Kasım 2014'ten bu yana ilk kez 80.5 doları görmüştü. 

ALTIN

Altın fiyatları doların yüksek seyir izlediği ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinin sonucuna ilişkin belirsizliğin yaşandığı bir ortamda hafif yükseldi. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,292.56 dolara yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)