E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar geriledi---

Küresel piyasalar geriledi

Küresel piyasalar geriledi
05 Ekim 2018 - 08:30 borsagundem.com

Tahvil getirilerinin artması hisse piyasalarında baskı yaratıyor

Asya borsaları ABD hazine tahvil getirilerinin yedi yılın yeni zirvesine yükselmesinin ve güçlü ekonomik verilerin enflasyon ve beklentilerin daha hızlı faiz artışı riskine ilişkin endişeleri artırmasının ardından dalgalı seyir izliyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1.87,
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.48 gerilerken, Avustralya borsası yüzde 0.18 yükseldi.
ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri Çarşamba günü açıklanan ABD ISM hizmetler endeksi ve ADP özel sektör istihdamı verisinin ardından dün yüzde 3.232 ile yedi yılın yeni zirvesini gördü. Bu verilerin günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD Eylül ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden daha güçlü gelme ihtimalini artırdığı görülüyor. Wall Street büyük ölçüde geriledi. Dow Jones endeksi altı seansın ilk düşüşünü kaydederken, S&P 500 ve Nasdaq ise 25 Haziran'dan bu yana en kötü günlük performansını kaydetti. Dow Jones endeksi yüzde 0.75, S&P 500 endeksi yüzde 0.82 ve Nasdaq Composite ise yüzde 1.81 geriledi. 

DÖVİZ

Dolar ABD hazine tahvil getirilerinin yedi yılın zirvesini görmesiyle yen ve euro da dahil olmak üzere başlıca para birimleri karşısında yüksek seyrederken, yatırımcılar ABD hazine tahvil getirilerinin yükselmesine neden olan küresel hükümet tahvillerindeki iki günlük düşüşün etkisini değerlendiriyorlar.
Dolar yen karşısında dün gördüğü 11 ayın zirvesi olan 114.55'den geriledikten sonra bugün yüzde 0.01 artışla 113.91'e yükseldi.
Euro dolar karşısında büyük ölçüde değişmeden 1.11515'te işlem görerek altı haftanın dip seviyesine yakın seyrediyor.
Euro dolar karşısında bu ay şimdiye kadar yüzde 0.8 geriledi. Euro bölgesi devlet tahvil getirileri ABD ekonomik verilerinin faiz artırılma ihtimalini kuvvetlendirmesi ve ABD hazine tahvil getirilerini yedi yılın zirvesine yükselmesinin ardından sert şekilde yükseldi. Dolar endeksi ise yüzde 0.07 artışla 95.814'de bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları işlemcilerin ABD'nin İran'ın ham petrol ihracatına yönelik gelecek ay devreye girecek ve küresel piyasaları sıkılaştırması beklenen yaptırımlarına odaklanmasıyla yükseldi. Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.4 artışla 84.90 dolara yükseldi. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD hazine tahvil getirilerinin yedi yılın zirvesini görmesinin ardından ve güçlü ABD tarımdışı istihdam verisinin Fed'in para politikasını daha fazla sıkılaştırma ihtimalini artırabileceği beklentileriyle yatırımcıların temkinli kalmasıyla yatay seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,198.41 dolara yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)