E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKanal İstanbul ertelenecek mi?---

Kanal İstanbul ertelenecek mi?

Kanal İstanbul ertelenecek mi?
14 Eylül 2018 - 09:25 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuda tasarruf yapılacağını açıkladı ve ihalesi yapılmamış projelerin erteleneceğini söyledi

Merkez El Frenini Çekti

TCMB'nin Mayıs-Haziran'da faizi 425 baz puan artırmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yatırımların artması için faiz oranlarının düşmesi gerektiğini ifade ederek “24 Haziran'da siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz" demişti. TCMB, Temmuz ayında faiz artışı beklentilerine rağmen politika faizini 17.75'te sabit tutmuştu. Erdoğan dün sabah da "Ben bugüne kadar Merkez Bankasının, açıklamış olduğu enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim" diyerek TCMB'nin yıllardır süren başarısızlığından üzgün olduğunu gösterdi.

Son 5 aydır süren krize bir merhem olmak için TCMB öğlen yaptığı toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını % 17.75’ten % 24.0’e yükseltti. (TCMB, TL değer kaybı artarsa koridorun üst bandı % 25.5’i kullanabilir. Geç likidite penceresi için ise faiz % 27.0'ye çıkarıldı.) Bu artış, piyasa beklentilerinin üstünde bir artış olup uzun zaman sonra piyasanın önüne geçme hamlesi oldu. Öyle ki 2002 yılından beri TCMB'nin yaptığı bir defada yapılan en büyük artış olarak tarihe geçti. İlk etki; dolar kurunun 6.50'den 6.00'ya kadar gerilemesi ile görülürken borsa da alımlarla yükseldi. Yükselişe bankacılık endeksi, % 5 artışla öncülük etti. GARAN %7.6 AKBNK %4.7 YKBNK %4.3 artışla en fazla yükseliş kaydeden hisselerden oldu.

Para politikası kanalıyla TCMB'nin yaptığı hamleye maliye politikası ile katkıda bulunulması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ""Kamuda her alanda tasarruf yapacağız. İsraf ekonomisine değil, üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz. Devam eden projeleri bitiriyoruz ama başlamamış olan projeleri durduracağız. Şu anki durum bunu gerektiriyor" dedi. Tabi burada akla Türkiye tarihinin en büyük projesi olan Kanal İstanbul'un akıbeti geliyor. Yakında onla ilgili karar da duyurulur. Diğer taraftan haftaya perşembe günü Orta Vadeli Program ilan edilecek. Öncelik enflasyon ve faizle mücadele olacakmış.

Dün iki büyük merkez bankası toplantısı da vardı. Avrupa Merkez Bankası faizleri değiştirmezken başkan Draghi, Türkiye ve Arjantin'den bulaşma riskinin önemli seviyede olmadığını ifade etti. Geçen ay faiz artıran İngiltere Merkez Bankası ise faizini yüzde 0.75'te sabit tuttu.

Dünya borsalarındaki güzel hava devam ediyor. Türkiye'nin son dönemde olumlu ayrışması bugün de sürecek.

STRATEJI

Endekste 96 bin üzeri düşen trendin sonu olabilir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 800 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.8 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yiğit16 Eylül 2018 13:58

    şimdilik iptal edilmeli yap işlet bile ülkeye zarar veriyor döviz ödüyorsunuz fiatları 2 3 misli fazla veriliyor zarar dövizle ödeniyor yatırım yapacaksanız benim eserim adım yaşasın değil anadoluya küçük fabrikalar kobiler yaparak işsizliği önleyin tarımı desteklemek içimde tarım sanayileri yapın GAP projesini canlandırın öncelikte talan ekonomisini bırakın. özel sektör yapmıyorsa devlet sanayi yapmalı avrupanın kakalaması devlet fabrika yapmaz diye bir şey yok

  • altay14 Eylül 2018 20:00

    türkiyeye yapılan bütün baskı ,büyük projelerin yapılmaması için...köprü ve havaalanlarının coğu bitti....fakat kanal istanbulu yapmak için baya bir bedel ödetirecekler gibi.....tabi bazıları bu projenin anlamını anlamıyor.....

  • yiğit16 Eylül 2018 14:00

    adım yaşasın projesi yapılmamalı anadoluya tarım sanayileri yapılsın GAP canlandırılsın talan ekonomisinden vaz geçilsin

  • mtu14 Eylül 2018 19:37

    altında kalırlar vallahi

  • ömer14 Eylül 2018 19:34

    bütün ihalaleri dolarla yapıyorlar sonra millete dolarla iş yapmayın diyorlar.

  • Kaçan Grup14 Eylül 2018 18:03

    Hiç bir garanti verilmemeli, devlet bankasından kredi verilmemeli. Kârlı olacağını düşünen buyursun yapsın, işletsin.

  • Gurbetci14 Eylül 2018 17:48

    HHOOOOOOPPP GUUUUMMMM MUUUHAHAHAHA naabeeerrrrr :D :D :D :D

  • Borsacı14 Eylül 2018 16:07

    Kanal İstanbul ertelenmez bir şekilde kazma vurulur, işsizlik artınca orada aktivite artar, işsizlik azalınca ve ekonomi ısınınca yavaşlatılır. Stratejik bir proje diye düşünüyorum. Singapur veya Hong Kong tipi bir şehir olabilmek için yeni gelişim alanları lazım. 3.Havalimanı dünya kargo merkezi olur. Ağırlıkla yabancıların yaşayacağı bir şehir kurulacak diye tahmin ediyorum.

  • yiğit14 Eylül 2018 16:03

    ertelenmeli yap işlet devretlerde iptal edilmeli zaten 5 katına ihale ediliyor ve döviz cinsinden resmen talan var soyuluyoruz birde taahhüt var şu kadar geçmezse haizine öder yağma hasanın böreği sülalece diktatör götürüyor

  • Tayfun14 Eylül 2018 14:21

    Hele şükür

  • Tolga 14 Eylül 2018 12:59

    Bu projeler açıklanmadan Kanal civarı ve yeni havaalanı civarında. arsaları vezirler şehzadeler paşalar arsaları önceden toplamışlar. Kanal tamamen rant projesidir. Hiç uygun bir lokasyon olmamasına rağmen Yeni hava alanının yerinde sadece arsa rantı olayıdır.

  • Pardus14 Eylül 2018 12:51

    Yapın yapın. Yandaş mutahitleri zengin edin

  • Tolga bey14 Eylül 2018 10:35

    Kanal istanbuldan geçecek gemilerden büyük gelir sağlanacak ekonomiye katkı yapılacak neden ertelenesin ki ?

  • Oğuz14 Eylül 2018 09:50

    Yani ne kanalı arkadaş. Çok gereksiz rant projesi iptal olmalı

  • emekci14 Eylül 2018 09:34

    İMF'nin acı reçetelerine benzedi bu. önce elektrikten suya, gıdadan eğitime zam dalgalası. Sonrasında faizlerin %25' yükselmesi, kurda devalüasyon. Tayyip sonunda öğrendi, dünyanın kaç bucak olduğunu