E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHakan Atilla davasında karar açıklandı---

Hakan Atilla davasında karar açıklandı

Hakan Atilla davasında karar açıklandı
16 Mayıs 2018 - 19:04 borsagundem.com

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın ABD'de yargılandığı davanın karar duruşması sonuçlandı. Atilla'ya 32 ay hapis cezası verildi

ABD'de yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın alacağı cezayla ilgili karar duruşması sonuçlandı. Mahkeme Hakan Atilla'ya 32 ay ceza verdi. Atilla'nın tutuklu bulunduğu süre göz önüne alındığında 18 ay daha hapis yatacak. Atilla'nın cezasının geri kalan bölümünü Connecticut eyaletine bağlı Danbury kentindeki federal cezaevinde geçireceği açıklandı.

Atilla'nın avukatları kararı temyize götüreceklerini açıkladı.

Duruşmada yaşananları Sözcü'den Zeynep Gürcan aktardı. İşte Atilla'nın karar duruşmasında yaşananlar:

Davanın Hakimi Richard Berman, Hakan Atilla hakkında vereceği hapis kararını belirlerken, İran'a yönelik yaptırımları delme şebekesinin diğer elemanlarının da suç oranlarını göz önüne aldığını söyledi. “Atilla, Zarrab'dan daha az suçlu. Ayrıca, belli ki patronu olan (Halkbank eski Genel Müdürü) Süleyman Aslan'ın talimatlarını yerine getirmiş” dedi.

“YALAN BEYAN”

Ancak Hakim, Atilla'nın duruşmalar sırasında “yemin altında yalan beyanda bulunduğunu” da belirterek, vereceği cezaya bu yüzden bir artırım yapacağını da söyledi. Berman, Atila'nın “yalan beyan” örneği olarak da, Amerikalı yetkilileri yanıltmasını gösterdi. ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımların izlenmesinden sorumlu birimi OFAC'ın o dönemdeki direktörü Adam Szubin duruşmalarda verdiği ifadede, “Atila'yı bir toplantıda kenara çekerek, kendisini şahsen” uyardım demişti. Ancak Atilla duruşma ifadesinde, Szubin'in kendisini hiçbir zaman kenara çekerek, uyarıda bulunmadığını söylemişti.

Hakim Berman, “Atilla'nın yalan beyanlarına” ikinci örnek olarak ise, Halkbank'taki İran devlet kurumlarına ait hesapların kullanılabilmesi için kurdukları sisteme ilişkin sözlerini gösterdi. Zarrab duruşmalar sırasında verdiği ifadede, sahte belge karşılığında Halkbank'taki İran petrol ve gaz şirketlerine ait hesaplardan para çıkarıldığını, bunun sisteminin oluşturulmasında da Atilla'nın yardımcı olduğunu söylemişti. Atilla ise duruşma ifadesinde bunu reddetmiş, Zarrab'la hiçbir zaman “sahte gıda ticareti ile Halkbank'taki İran hesaplarının boşaltılması sistemine ilişkin konuşmadıklarını” söylemişti.

47 YILLIK HAYATIMDA…

Hakim Berman, Atilla'nın “yalan beyanına” ilişkin 3. Örnek olarak, yine Zarrab'ın ifadesinde geçen bir unsuru koydu. Zarrab, Atilla'nın kendisine “sahte belgeler konusunda dikkatli olmasını söylediğini” ifade etmişti. Ancak Atilla, Zarrab'a bu konuda herhangi bir uyarısının olmadığını duruşmada beyan etmişti.

Hakim Berman'ın “yalan beyana” ilişkin dördüncü örneği ise, Atilla'nın ifadesinde yer alan “47 yıllık hayatım boyunca, hiçbir zaman İran'a yönelik yaptırımların nasıl delineceğinin tartışıldığı bir toplantıda yer almadım. bu tip konularda Zarrab'la hiçbir uzlaşıya varmadım” sözleri oldu.

Sosyal medya üzerinden duruşma sırasında yaptığı paylaşımlarla Hakan Atilla davasını anbean takip eden ABD’li gazeteci Adam Klasfeld, duruşmada yaşananları aktardı. Adam Klasfeld, Hakim Berman’ın “Hakan Atilla’ya ömür boyu hapis cezası vermenin adil, uygun ve makul olduğunu düşünmüyorum” dediğini takipçilerine duyurdu.

HAKİM: “ATİLLA ŞEBEKENİN YARATICISI DEĞİL. SADECE ÇARK İÇİNDE BİR DİŞLİ”

Hakim Berman, Savcılığın iddiasının aksine, Atilla'nın İran'a yönelik yaptırımları delmek için oluşturulan şebekenin “yaratıcısı” olmadığını, ancak “çark içinde bir dişli” olduğunu da vurguladı. Berman, “Atilla sadece kendisine verilen talimatları uyguladı” dedi.

“HAFİF BİR CEZANIN UYGUN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Hakim Berman, Savcılığın Atilla hakkında istediği 20 yıldan fazla hapis cezasının da, “yaptırım delerek serbest bırakılan paraya göre hesaplandığını belirterek, “ancak ben daha hafif, standart sistem dışında bir cezanın bu dava için uygun olabileceğine inanıyorum” dedi.

HAKİM BERMAN, “ATİLLA'YA DEĞİL ZARRAB'A İNANDIM ÇÜNKÜ….”

Hakim Berman, duruşmada Atilla ve Zarrab'ın verdiği, birbiriyle çelişen ifadelerde “Zarrab'ın sözlerine itibar ettiğini” söyledi ve buna gerekçe olarak da, “Zarrab, kendisine isnat edilen tüm suçları kabul etti ve duruşmalardan hemen önce ifade vermeyi kabul etti” dedi. Bu açıdan da “Zarrab'ın ifadesini daha inanılır bulduğunu” söyledi.

“ATİLLA BU ŞEBEKEDEN KAR SAĞLAMADI”

Hakan Atilla'nın kurulan şebekeden “kar sağlamadığnın açıkca görüldüğünü” de kaydeden Hakim Berman, “Hakan Atilla, patronu olan ve Zarrab'dan rüşvet alan oSüleyman Aslan'ın talimatlarını, kimi zaman istemeden ya da tereddüt ederek yerine getirmiş” dedi.

“ATİLLA KENDİSİNE VERİLEN TALİMATLARI YERİNE GETİRDİ. RÜŞVET DE ALMADI”

Hakim Berman'ın Atilla hakkındaki ceza kararını açıklarken en çok kullandığı cümle “Atilla talimatlarını uyguladı” oldu.
Atilla'nın “sadece işini yaptığını ve kendisine verilen talimatları yerine getirdiğini” söyleyen Hakim Berman, “Atilla rüşvet de almadı” diye bir kaç defa tekrarladı.

HAKİM AÇIKLADI: ŞARTLI TAHLİYE YOK, ATİLLA ANCAK CEZASINI ÇEKTİKTEN SONRA TÜRKİYE'YE DÖNEBİLİR

Hakim Berman, Hakan Atilla'ya cezasını verdikten sonra “şartlı tahliye” kararı almayacağını söyledi, “Atilla ancak tüm cezasını çektikten sonra özgürce Türkiye'ye geri dönebilir” dedi.

HAKİM'DEN “ULUSAL GÜVENLİK” ÇIKIŞI

Davayı “ulusal güvenliğe” bağlayan Hakim Berman, “bu konu, hem ulusal güvenlik açısından, hem de müttefikler arasındaki ilişkiler açısından önem taşıyor” dedi. Ancak tüm bunların “Atilla'ya yüklenemeyeceğini” de vurguladı.

TÜRKİYE'DEN GELEN MEKTUPLARI OKUDU

Berman, duruşma sırasında Türkiye'den kendisine yazılan mektupları da gösterdi, hatta bir tanesini okudu. Atilla'nın ABD'de tutuklanmadan önce Türkiye'de “örnek bir yaşam sürdüğünü” mektuplardan anladığını söyleyen Hakim Berman, “Ancak bu mektuplar, Türk hükümetinin bu dava hakkında kimi zaman çok sert sözleriyle tamamen çelişen ifadeler içeriyor. Mektuplarda, ABD adalet sistemine olan güven ifade ediliyor” dedi.

ATİLLA: “BUGÜN RAMAZAN'IN İLK GÜNÜ. TEK ÖNCELİĞİM AİLEM”

Hakim Berman, kararını açıklamadan önce hem Atilla ve avukatlarına, hem de savcılığa  son sözlerini sordu.
Atilla adına avukatı Cathy Fleming bir not okudu. notta Atilla, “bugün Ramazan ayının ilk günü. Lütfen benim ve ailemin içinde bulunduğu durumu anlayın. Benim en büyük önceliğim ailem” ifadesini kullandı.

Atilla'nın avukatları, “hafif ve uygun” bir ceza vereceğini açıklayan Hakim Berman'a, ekleyecek başka birşeyleri olmadığını söylediler.

Savcılık ise, Hakim Berman'ın “Atilla asıl sorumlu değil, sadece çark içinde bir dişli” tanımına karşı çıkarak, “Atilla şebeke içindeki önemli aktörlerden biri” itirazını yaptı. Savcılık, “Atilla asıl lider olmasa da, liderlerden biri” diyerek, “şebeke, Atilla'nın bilgi ve tecrübeleri sayesinde başarılı oldu” dedi. Atilla'nın İran petrol ve gaz şirketlerinin temsilcileri ile görüşmelere katıldığına da dikkat çeken savcılık, “bu şartlar altında Atilla şebekenin küçük bir parçasıdır denemez” ifadesini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (43)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa dereli01 Haziran 2018 14:46

    halk banka haksızlık yapılmıştır sanki amerika ambargoyu uyguladımı hayır buverilen ceza haksızlıktır benim görüşüm

  • ukala17 Mayıs 2018 17:36

    2 gün sonra unutlur hapiste

  • Hasanbey17 Mayıs 2018 10:40

    Hakimin yalan beyan dedikleri esasa etkili değil , takdir yanlış. Bu ne ya ,suçlamaları kabul etti diye faile özgürlük , eylemleri asla etkili olmayan Atila'ya mahkumiyet. Papaza mahkumiyet yolu göründü. Mü acaba

  • Reis17 Mayıs 2018 08:29

    Parayı paşa alır cezayı maşa

  • Banu17 Mayıs 2018 01:10

    Hertaraflarından yalan dolan akan bir mahkemede yargılanırsan sonuç böyle olur

  • tam komedi16 Mayıs 2018 23:22

    Amerikada gıyabında yargılama söz konusu değil süphelinin sanık olabilmesi için mahkemeye çıkması gerek hoş reza zarraf sadece atilla için tanık olmadı ! halkbankı bu işe alet edenler çeksin ceremetini süleyman arslan sözde evindeki paralara bağış parası olduğunu söylemiş reza zarraf da türk bayrağı önünde savunma yapmıştı !!! bu davada halkbank yargılanmadı ama attilanın ceza alması kesin değil daha temyiz süerci var eğer temyize başvururlarsa süre uzar halkbank ile ilgili başka mahkeme kararı olabilir ( inşallah olmaz )

  • Yorum16 Mayıs 2018 22:29

    Bir dahaki işlemlerde çin yuhan ı kullanın olsun bitsin abd defterinize kapatın sonra yalvarırlar lütfen bizim para birimimizle işlemlerinizi yapın diye

  • faruk16 Mayıs 2018 22:26

    Bakalım İzmir'de yakalanan rahip bozuntusu ajan ne kadar ceza alacak?

  • Mahmut16 Mayıs 2018 22:22

    Atilla ceza yediyse suç yapmıştır demek.Halkbank ta suçu açıklanır yakında.Ona göre dalın hisseye. Ytd.

  • Mahmut16 Mayıs 2018 23:41

    Demirkan dosta veya posta gerek yok. Sen hisseye bakacaksın. Hisse ceza yerse milletin kaybı olur. Başka yöne çekme

  • demirkan 16 Mayıs 2018 22:48

    Senin gibi dost oldumu. düşmana gerek kalmaz.

  • Mutlulık16 Mayıs 2018 22:19

    Halkbank yarın tavan.

  • belirsizlik16 Mayıs 2018 21:27

    terör örgütüne yardım eden casusluk faliyetinde bulunan kim bilir kaç amerikalı memlekette cirit atıyor, alın bir kaç tanesini çıkarın hakim karşısına öyle olmaz böyle olur yargılama diye.

  • kaan16 Mayıs 2018 21:16

    Halkbank hissesini elinde bulundurmayanlar elinden kaçıranlar, maksatlı şekilde hala kara propagandaya devam ediyorlar avuçlarını yalarlar. halkb ceza olayı bitti, verilmeyecek gerekte görülmemiştir, yarın hisse çok hızlı gap lı açılacaktır, önü açıktır. kıskananlar çatklasın

  • demirkan 16 Mayıs 2018 22:50

    TRENİ KAÇIRDILAR. KISKANIYORLAR. SİZ DOLAR ALIN.

  • demirkan 16 Mayıs 2018 22:07

    14100 DEN SATTIM. 7600 DEN BU HAFTA YİNE ALDIM. HİÇ OLMASA 3000 LOT ALSAYDIM. İNSAN KORKUYOR KARDEŞİM. BİR SÜRÜ FELÂKET TELLALI. CESARET Mİ. İYİKİ AZ ÇOK ALMIŞIM. ATİLLA İÇİN DE SEVİNDİM. İŞALLAH PARAYA ÇEVRİLİR.

  • kaan16 Mayıs 2018 21:13

    NTV haberleridinleyin, hakim berman, halkb için hiç bir ön görü de bulunmadı ,avukatların söylediklerine göre bulunabilirdi fakat gerek görmedi deniliyor.

  • sinyor16 Mayıs 2018 21:11

    zarrab suc isledigini kabul etmis. bankalara da mi ceza gelecek? haberi tam vermiyorsunuz ki, asil onemli olan turk bankalarina ceza gelecek mi, gelecekse ne kadar ceza gelecek onu bilelim.

  • demirkan 16 Mayıs 2018 22:10

    BANKALARA CEZA GELİRSE. TÜRKİYE ULUSLAR ARASI MAHKEMELERDE DAVA AÇAR. ÇÜNKÜ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İRANA AMBARGO UYGULAMADI.

  • Kaçan Grup16 Mayıs 2018 21:08

    15 yıl istenmişti, geçmiş olsun 18 ay geçer gider.

  • Mg16 Mayıs 2018 20:44

    Bu durumda cezanın büyüğü Halkbank’a, hayırlara vesile olsun!

  • demirkan 16 Mayıs 2018 22:11

    GEÇ SEN ONU.

  • Ofli16 Mayıs 2018 20:40

    Halkbankası ceza yok galiba halkbank tavan olur

  • demirkan 16 Mayıs 2018 22:56

    AYNEN KARDEŞİM. BAYRAM HARÇLIĞI ÇIKTI.

  • Faruk16 Mayıs 2018 20:39

    Yarin halkbank ucarmi

  • demirkan 16 Mayıs 2018 22:58

    AÇILIŞ 11000 . KOÇUM BENİM. DOLARCILAR TERS KÖŞE. AMERİKANCILAR FETOCULAR.

  • POLAT ALEMDAR16 Mayıs 2018 20:34

    biz de papaz bronse daha fazla ceza verelim.serefsizler ülkemizin kiminle ticaret yapacağını sen mi belirleyeceksin.böyle bir halt olurmu ahkadaş.

  • KILIÇ16 Mayıs 2018 20:31

    BİR KARDEŞİMİZ OLARAK HAKAN ATTİLYA ÜZÜLDÜM BUNUNLA GEÇMİŞ OLSUN.

  • demirkan 16 Mayıs 2018 20:26

    ESAS AZILI DÜZENBAZLAR. PERDE GERİSİNDE ATİLLA GÜNAH KEÇİSİ. YÜCE ADALETTEN ASLA KAÇAMASSINIZ. ATİLLAYA BİR AN ÖNCE AİLESİNE KOVUŞMASINI DİLİYORUM.

  • Garip16 Mayıs 2018 20:26

    Halkbankceza almadimi ne oldu simdi

  • demirkan 16 Mayıs 2018 22:59

    GÖZÜN AYDIN KARDEŞİM. AL MA DI.

  • demirkan 16 Mayıs 2018 22:14

    HALKBANK. ULUSLAR KANUNLARA AYKIRI PARA TRANS FER YAPMADI.

  • Mustafa16 Mayıs 2018 20:16

    Bizimde elimizde papaz var korkmayin

  • Tam trajedi16 Mayıs 2018 20:15

    İnşallah , maaşallah ile birşeyler olsaydı imam efendiler diyanetten maaş almazdı !!! " Adaletli yargılansaydık zaten sebest kalırdık " reza zarraf ın kendi beyanı o soytarı nasıl oluyorda cari açığın %15 tek başına kapatıyor muş !!! Dünyada en en en önemli unsur ADALET tir , adalet yoksa bir zaman sonra böyle herşey tersine sarar .

  • Beraat16 Mayıs 2018 20:03

    Şu adama acıyorum. Belki de en az suçlusu yada suçsuzu. Boş yere ceza çekiyor

  • Cakir16 Mayıs 2018 20:02

    ABD boyunu aşan işlere çok bulaşıyor başına gelecek var rabbim inşallah tez zamanda cezasını verir inşallah dünyada adaletin olduğu tek ülke Türkiye

  • Selahattin abi16 Mayıs 2018 21:21

    Cakir rumuzlu kardeşim çok şakacı galiba.. :o) :o)

  • misafir16 Mayıs 2018 20:26

    "adaletin olduğu tek ülke Türkiye" bu cümleye troll maaşına ek mesai veriyorlarmış, doğru mu?

  • demirkan 16 Mayıs 2018 20:02

    ŞU ŞÖYLE DEMİŞ BU BÖYLE DEMİŞ. ONLARA İNANIYO RESMİ BİR BELGE YOK. KULAKTAN DOLMA. KUKLA BİR HÂKİME BENZİYOR. NEYSE ONA GÖRE CEZA VER. PAPAZI YAKARSIN BAK. PAPAZ KURBANLIK KUZU GİBİ BEKLİYOR.

  • ARMAGEDON16 Mayıs 2018 20:19

    papaz akrabası onun

  • Wers16 Mayıs 2018 19:59

    İnşallah dava ülkemize zarar verecek bir şekilde sonuçlanmaz

  • demirkan 16 Mayıs 2018 23:01

    KİMSE ZARAR VEREMEZ. REİS İNGİLTEREDEN MESAJI VERDİ.

  • Selahattin abi16 Mayıs 2018 19:38

    Tam komedi bir mahkeme.Mahkeme başkanı Atilla'nın yalan beyanlarda bulunduğunu söylüyor bunu nasıl tespit etmiş.Zarrab,Adam szubin gibi kişiler tillayı uyardıklarını söylemişler Atillada beni uyarmadılar demiş ve Hakim Atillanın yalan söylediğini tespit etmiş Somut hiçbir delil yok diğer kişi beyanları doğru Atilla yalancı çok komik yaa.Neyse umarım bu sadece görevini yapmış kişi beraat eder..