E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFırat Kalkanı operasyonu risk primini yükseltiyor---

Fırat Kalkanı operasyonu risk primini yükseltiyor

Fırat Kalkanı operasyonu risk primini yükseltiyor
31 Ağustos 2016 - 09:43 borsagundem.com

İş Yatırım, sabah raporunda devam etmekte olan Fırat Kalkanı operasyonunun piyasada risk primini yükselttiğini değerlendirdi.

Fed başkanı Yellen’in Jackson Hole’da yaptığı konuşma sonrasında piyasaları vuran dalga duruluyor. Fed’in Aralık ayında faizleri 25 baz puan artıracağını sonra duracağını fiyatlayan piyasalarda sakin bir seyir hakim. ABD faizlerinin uzun süre düşük kalacağı beklentisi dolardaki güçlenmenin tedricen ve sınırlı olmasını sağlıyor. Küresel risk iştahında önemli bir bozulma öngörmüyoruz.

Fırat kalkanı harekatının derinliği ve yurtiçinde artan terör eylemleri nedeniyle Türkiye piyasaları dünyanın gerisinde kalmaya devam ediyor. Türkiye’nin yaptığı uyarılara rağmen YPG’nin Fırat’ın batısında kalıp kuzeye ilerleyerek IŞİD’in terk ettiği bölgeleri ele geçirmesi üzerine Türkiye Menbiç’e askeri operasyon yapacağını açıkladı.

Amerika Türkiye’nin desteklediği ÖSO ile YPG arasında çatışmanın derinleşmemesi için Cuma gününden beri açıklama üstüne açıklama yapıyor. Ancak belirsizlik devam ediyor. Türkiye Fırat’ı soluna alıp güneye inerek Menbiç ve köylerine mi yönelecek yoksa ABD’nin istediği gibi güneybatıya yönelip El Bab’ı IŞİD’den mi kurtaracak?

Harekata katılan birlik ve silah sayısına ve siyasi otoritenin açıklamalarına bakılınca Türkiye’nin Fırat’ın batısında dar bir bölgeyi IŞİD’den kurtarmakla yetinmeyeceği 60 kilometre derinliğe ulaşan (Menbiç’i içeren) bir toprak parçasını ÖSO’nun kontrol etmesini amaçladığı anlaşılıyor.

Dolayısıyla uzun sürecek ve bölgedeki dengeleri değiştirecek bir askeri harekattan bahsediyoruz. Fırat Kalkanı harekatının Türkiye’nin çıkarları için gerekliliğini tartışmıyoruz. Ama harekatın derinliği ve yönüne yönelik belirsizliklerin piyasalardaki risk primini yüksek tutmaya devam edeceğini yadsıyamayız.

30 Ağustos bayramı sırasında gelişmekte olan piyasalardaki hafif yükselişe rağmen Türkiye piyasalarında satış baskısının devam etmesini bekliyoruz. Piyasalardaki gevşemeleri henüz fırsat olarak görmüyoruz. Geçen hafta başında önerdiğimiz kaldıraçlı pozisyonların azaltılması önerimizi koruyoruz.

İş Yatırım

Günün önemli şirket haberleri - 31.08.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 31.08.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)