E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed'in bilançosu dudak uçuklatıyor---

Fed'in bilançosu dudak uçuklatıyor

Fed'in bilançosu dudak uçuklatıyor
21 Nisan 2014 - 13:37 borsagundem.com

Fed’in 4.1 trilyon dolara yaklaşan bilançosu dünyanın en zengin kişisi Bill Gates’in servetinin tam 56 katına denk geliyor

ABD Merkez Bankası Fed’in bilançosu 4,1 trilyon dolara doğru büyürken MarketWatch yatırımcının bu meblağı ve içeriğini daha iyi anlaması için bir kılavuz hazırladı. Fed'in bilançosunun Washington standartlarına göre bile büyük olduğunu yazan MarketWatch'a göre Morgan Stanley ABD Başekonomisti Vincent Reinhart, meblağın ABD'nin 50 eyaletinin kamu harcamalarının iki katına denk geldiğini hesapladı.

GATES’İ 56’YA KATLIYOR

Meblağ ayrıca Bill Gates’in servetinin 56 katı ve 6,5 milyar iPhone değerinde. Bilançoyu mercek altına alan site rakamın nasıl bu kadar büyüdüğü, piyasa için ne anlama geldiği ve ileride enflasyonu nasıl etkileyeceğini sorguladı.

YELLEN’IN BİR NUMARALI GÖREVİ

Marketwatch'a göre, Ben Bernanke Fed başkanıyken şişen bilançoyu piyasalarda bozulmaya neden olmadan küçültmek mevcut Fed Başkanı Janet Yellen'ın bir numaralı görevi olacak. Fed'in 2009 ilkbaharında başlayan niceliksel gevşeme programında ikinci turun Kasım 2010, üçüncü turun ise Eylül 2012'de devreye girdiğini hatırlatan site, sadece 2013'te Fed'in devlet tahvili portföyünün 543 milyar dolar konut kredisine dayalı menkul kıymet portföyünün ise 509 milyar dolar arttığını yazdı.

DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Fed'in bu yılı varlık alımlarında düşüşle 4,2 trilyon dolarlık bir bilanço ile kapatması bekleniyor. Niceliksel gevşeme süresince Fed'in aldığı tahvillerin ortalama vadesi 6,3 yıldan 6,8 yıla çıkarken konut kredisi varlıklarında vade neredeyse ikiye katlanarak 5,7'ye yükseldi. Tufts Üniversitesi Ekonomi Profesörü Brian Bethune, Fed'in alımların kompozisyonunu özel sektörü faiz hareketlerinden koruyacak şekilde tasarladığını belirtti. 2013'te Fed 84 milyar dolarlık kârının 79,6 milyar dolarını hazineye devretti. Kredi sıkılaşmasını engellemek için Fed'in elindeki varlıkları satmayacağını öngören ekonomistler ticari bankaların elindeki 2,5 trilyon dolarlık rezerv fazlasının ise enflasyonu tetikleyeceği uyarısında bulundu. Söz konusu rezervlerin bu yıl sonunda 3 trilyon dolara ulaşması beklenirken Fed'in enflasyonu baskılamak için rezerv fazlasına ödediği faizi artırabileceği yorumu yapılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)