E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed öncesi piyasalar temkinli hareket ediyor---

Fed öncesi piyasalar temkinli hareket ediyor

Fed öncesi piyasalar temkinli hareket ediyor
13 Aralık 2017 - 08:37 borsagundem.com

Fed'in bu akşam faiz kararını açıklayacak olması piyasalarda sakin seyre neden oldu

ABD endeks vadeli işlemlerinde kayıplar Demokrat bir senatörün Alabama'daki yerel seçimleri kazanması ve Cumhuriyetçilerin Senato'daki sandalye sayısının azalmasıyla birlikte artarken, ABD Hazine tahvil getirileri geriledi. Asya borsaları ise ham petrol vadeli fiyatlarının gerilemesine paralel artıda seyrediyor. ABD basınında yer alan tahminlere göre Alabama eyaletinde yapılan Senato temsilcisi seçimini Demokrat partinin adayı kazandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın desteklediği Cumhuriyetçi adayın kaybettiği seçimlerin ardından Senato'da Cumhuriyetçilerin sandalye sayısı 51'e düştü, Demokratların 49'a çıktı. Senato'da Cumhuriyetçilerin üstünlüğünün gerilemesi Trump'ın bundan sonraki istediği yasaları çıkarmakta zorlanmasına yol açabilir. Eyalet seçim sonuçları açıklanmadan önce yüzde 0.1 ekside bulunan S&P 500 e-mini vadeli kontatlarında kayıplar yüzde 0.3'e kadar yükseldi. Dün üç haftanın zirvesini gören dolar endeksi ise 93.886'ya kadar gerileyerek yüzde 0.2'den fazla eksiye geçti. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirileri yüzde 2.403'ten yüzde 2.394'e geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 artıda seyrederken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.1 artıda bulunuyor. ABD'deki eyalet seçim sonuçları bu sabah piyasalara yön verse de yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) TSİ 2200'de açıklayacağı faiz kararını bekliyor. Neredeyse tüm yatırımcılar Fed'in politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1.25 ile yüzde 1.50 aralığına yükselteceğini tahmin ediyor olsa da gelecek yılki faiz artırımlarına yönelik ipuçları yakından izlenecek. Fed'in bir gün ardından da İngiltere ve Avrupa merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacaklar. İkisinin de faizleri sabit tutması bekleniyor.

DÖVİZ

Dolar, ABD'de Alabama eyaletinde yapılan Senato seçimini Demokrat adayın kazanması ve Cumhuriyetçilerin Senato'daki sandalye üstünlüğünün azalmasının ardından değer yitirirken, yatırımcılar Fed'in bu akşam açıklayacağı para politikası kararı bekleniyor. Dün ABD üretici fiyatlarında beklentileri aşan artışın ardından 94.219 ile 14 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyeyi gören dolar endeksi, bugün 93.886'ya kadar geriledikten sonra son olarak yüzde 0.14 ekside 93.965'te bulunuyor. Euro ise dün 1.17175 dolara kadar gerileyerek üç haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra bugün 1.1753 dolardan işlem görüyor. Yatırımcıların neredeyse tamamı Fed'in bu akşam politika faizini 25 baz puan yükselteceğini tahmin ediyor ve gelecek yılın faiz görünümü hakkında ipuçlarını izliyor. Fed'in TSİ 2200'de açıklayacağı faiz kararının ardından Fed Başkanı Janet Yellen 2230'da basın toplantısı düzenleyecek. Fed yetkilileri, üç ayda bir açıkladıkları ve sonuncusu Eylül'de yayımlanan beklentilere göre gelecek yıl faizlerin üç defa yükseltileceğini öngörüyor. Ancak piyasalarda 2018'de sadece iki faiz artırımının yapılacağını fiyatlanıyor. Yatırımcıların çoğu güçsüz enflasyon nedeniyle gelecek yılki faiz artırımlarının Fed yetkililerinin öngördüğünden az sayıda olabileceğini düşünüyor. Ancak ABD'de açıklanan enflasyon verileri 2018'de Fed'in öngörülenden daha az sayıda faiz artırımı yapacağı beklentilerini giderebilir. ABD'de üretici fiyatları Kasım ayında yüzde 0.4 ile beklentilerin üzerinde artış kaydederken, fiyatlar geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 3.1 ile Ocak 2012'den bu yana yüksek artışı kaydetti. Uzmanlar bugün 1630'da açıklanacak olan ABD Kasım ayı tüketici fiyatları verisinin de üretici fiyatları gibi bir artışa işaret etmesi halinde Fed'in gelecek yıl daha sık faiz artıracağı beklentisinin güçlenebileceğini belirtiyorlar.

PETROL

Brent petrolünün varil fiyatı dünkü kâr realizasyonunun ardından ABD ham petrol stoklarının beklentilerden daha fazla miktarda azaldığını gösteren özel sektör verisiyle birlikte yükselirken, Brent petrolünü taşıyan bir boru hattındaki sevkiyat kesintisinin öngörülenden uzun süreceğinin anlaşılması fiyatları destekledi. Brent petrolü varil başına 65 dolar seviyesini 2015 ortasından bu yana ilk defa geçmesinin ardından kâr realizasyonu nedeniyle dün yüzde 2.1 düşüşle kapandı. Brent'in en yakın vadeli varil fiyatı bugün ise yüzde 1 yükseldi. İngiltere'nin kuzey petrol ve doğalgaz sahalarından çıkarılan petrolü taşıyan boru hattı, üzerinde çatlaklar tespit edilmesinin ardından birkaç hafta süreyle kapatıldı. Sahaları işleten petrol şirketleri de üretime ara verdi. ABD özel sektör verilerine göre de ülkedeki ham petrol stoku geçen hafta itibariyle 7.4 milyon varil ile 3.8 milyon varil olan beklentilerin neredeyse iki katı hızda azaldı.

ALTIN

Altın fiyatları dün beş ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından Fed'in bu akşam açıklayacağı faiz kararı öncesinde yatay seyrediyro. Spot altının ons fiyatı dün 20 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi görerek 1,235.92 doları gördükten sonra ABD piyasaları kapanışına göre yatay seyrederek 1,243.1 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)