E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyondaki düşüşün faiz indirimi için alan açtı ---

Enflasyondaki düşüşün faiz indirimi için alan açtı

Enflasyondaki düşüşün faiz indirimi için alan açtı
05 Eylül 2016 - 11:06 borsagundem.com

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, Ağustos ayında düşük gelen enflasyon rakamlarının, Merkez Bankası'nın faiz kararına etkilerini değerlendirdi.

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, enflasyondaki düşüşün Merkez Bankası'na faiz indirimi için alan açtığını, bu nedenle verinin TL üzerinde negatif etkisi olabileceğini vurguladı ve "Kurda 2.92
bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir" dedi.

Başanalist Gizmen Nalbantlı Foreks'e yaptığı açıklamada, Ağustos ayı enflasyonunun gıda fiyatlarındaki düzeltme ve baz etkisi ile birlikte %8.05'e gerilediğini ifade etti.

Nalbantlı, Temmuz ayındaki yükseliş sonrası gıda fiyatlarında bir düzeltme gözlendiğine işaret ederek, "Gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonu %9.69'dan % 6.19'a geriledi. En yüksek artış ise %8.38 ile
alkollü içecek ve tütün kaleminde. Çekirdek enflasyon ise %8.70'den %8.41'e gerileyerek 11 ayın en düşük seviyesini gördü. Çekirdek enflasyonda gerileme devam etse de henüz istenilen seviyede değil"
diye konuştu.

Merkez Bankası'nın sadeleşme adımlarının sonuna yaklaştığını belirten Nalbantlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:"Bu toplantıda da üst bantta 25 baz puan indirim görebiliriz. Önümüzdeki ay yapılacak toplantıda ise sadeleşme adımları sona erebilir. Ağustos ayında yapılan indirim ile üst bant yüzde 8.5
seviyesine indirilmişti. Ağırlıklı fonlama maliyeti ise şuanda yüzde 8 seviyesinde. Merkez Bankası, tek faiz oranını yüzde %8 olarak belirlemeyi hedefleyecektir.

Kredi büyüme hızını artırmak için atılan adımların yanında, Rusya'nın ambargoları kaldırması ile gıda fiyatlarındaki yükseliş devam edebilir. Turizm sektörünün yeniden canlanması ise hizmet enflasyonunu artırabilir. Enflasyon 3. çeyrekte baz etkisi ile birlikte gerilese de yılın son çeyreğinde yeniden %9'lara doğru bir yükseliş görülebilir."

Gizmen Nalbantlı, enflasyondaki düşüşün Merkez Bankası'na faiz indirimi için alan açtığı için verinin TL üzerinde negatif etkisi olabileceğine değindi ve "Kurda 2.92 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. Özellikle Ağustos ayında döviz tevdiat hesaplarında çok ciddi miktarda artış görüldü. Yükselişin hız kazanması için ise 2.9565 ve 2.9720 seviyelerinin üzerinde kapanışlar görmeliyiz." diyerek sözlerini tamamladı.

Gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü düzeltme enflasyon olumlu yansıdı

 

Enflasyon Ağustos ayında beklentilerin üzerinde geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)