E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDünya piyasalarının gerisinde kalmak---

Dünya piyasalarının gerisinde kalmak

Dünya piyasalarının gerisinde kalmak
29 Ağustos 2016 - 09:29 borsagundem.com

İş Yatırım, sabah raporunda Fed'in faiz artışı beklentisinin ve Suriye operasyonunun piyasalara etkilerini değerlendirdi. Kurum, Fed'in 2017'deki politikasını olumlu bulurken, Suriye operasyonunun belirsizliğinin risk içerdiğini belirtti.

Cuma günü Fed başkanı Yellen’in Jackson Hole’da yaptığı konuşmanın sonrasında piyasalardaki dalgalanma arttı. Doların güçlendiği, bono faizlerinin arttığı, borsanın gerilediği bir kapanış gördük.

Yellen Cuma günkü konuşmasında piyasalara kısa vade için net orta ve uzun vade için ise karışık mesajlar verdi.

Kolay olan kısa vade ile başlayalım. Büyüme cephesinde aşağı yönlü sert bir oynaklık görülmezse Fed sene sonuna kadar olan dönemde 25 baz puanlık bir artış yapacak. Son dönemde açıklanan veriler ekonominin faiz artışı için yeterince güçlü olduğunu teyit ediyor.

Zor olan ile devam edelim. Fed’in faizlerin uzun vadede izleyeceği patika konusunda kafası karışık. Politika faizlerinin izleyeceği patikayı gösteren grafikte 2018 yılı için %0 ile %4,5 arasında geniş bir bant verilmiş.

Ne anlama geliyor? Kısa vadede büyüme konusunda risk görmediği için Eylül Aralık döneminde Fed faizleri 25 baz puan artıracak.

Sonra Fed’in durmasını bekliyoruz. Orta ve uzun vadede ne büyüme ne de enflasyon cephesinde öngörülebilirlik düzgün olmadığı için Fed beklemeyi tercih edecek.

Daha basit anlatalım. Dünya ekonomisinde ve küresel piyasalardaki riskler nedeniyle Fed 2015 yılında sene boyunca gelgitler yaşadı ama sonunda Aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz artışı ile yetindi.

2016 yılı çok farklı olmadı. ABD ekonomisinden gelen güçlü büyüme sinyalleri nedeniyle sene başında beklentiler yıl içinde en az iki muhtemelen üç faiz artışı olacağı yönündeydi. Seneyi muhtemelen Aralık ayında bir faiz artışı ile bitireceğiz.

2017 yılı farklı olacak mı? Sanmıyoruz. Avrupa ve Japonya ekonomisindeki aşağı yönlü riskler ve ABD ekonomisinin iki ileri bir geri yürüyüşü Fed’in bir sonraki faiz artışından önce uzun süre beklemesine neden olacak. Yılın ikinci yarısında iki faiz artışı veya son çeyreğinde bir faiz artışı ile seneyi kapatacağız.

Böyle bir tablonun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için kötü olmayacağını tahmin etmek için uzay matematiği bilmeye gerek yok. Dünya ekonomisinin makul hızla büyüdüğü, emtia fiyatlarının düşük kaldığı, Fed’in faiz artışlarının yılda 25-50 baz puan ile sınırladığı bir küresel konjonktür 2017 yılında Türkiye piyasalarını destekler.

Türkiye ekonomisi ile ilgili orta vadeli olumlu görüşümüz de bu olumlu konjonktürün etkisi göz ardı edilemez. Ekonomi yönetimi ve iş dünyası darbe girişimi sonrasında hayatın normale dönmesi konusunda başarılı bir performans sergiliyor. Ağustos’un ilk üç haftasında şirket görüşmelerinden aldığımız izlenim Temmuz ayında dibe vurduktan sonra ekonominin toparlanmaya başladığını gösteriyor. Gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye girişinin artması ekonomideki toparlanmayı hızlandıracak.

Ancak son dönemde artan jeopolitik riskler nedeniyle Türkiye piyasaları için kısa vade için iyimser değiliz. Suriye askeri harekatında Türkiye’nin yaptığı uyarılara rağmen YPG’nin güneye inerek Fıratın batısına geçmesi TSK’nın desteklediği ÖSO’yu YPG ile karşı karşıya bıraktı.

Jetler ve obüslerin yoğun desteği sayesinde ÖSO zorlanmadan Cerablus’tan güneye doğru ilerliyor. Ancak asıl çatışma Menbiç’te olacak. PYD’nin kontrolünde olan Kobani ve Cezire ile Afrin arasında koridor kurulmaması için Menbiç’in ÖSO’nun kontrolüne geçmesi büyük önem taşıyor.

Suriye’de Işid ile devam eden savaş ve PYD ile gerginliğin artması yurtiçinde terrorist saldırı riskini artırıyor. Geçen hafta Artvin’de CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna ateş açılması, Cizre’de, Hakkari’de ve Diyarbakır’daki saldırılar Türkiye’deki olağanüstü hal uygulamasının savaş haline dönüşebileceğini gösteriyor.

Lafı uzatmayalım. Kısa vadede Fed faiz artışı beklentisi ile piyasalarda hafif geri çekilme görebiliriz. 2017’nin 2016’nın tekrarı olacağına inandığımız için bu bizi fazla korkutmuyor. Ancak gerek Suriye’deki harekatın süresi ve derinliği konusundaki belirsizlik gerekse bu süreçte karşımıza aldığımız iki terörist grubun Türkiye’ye yapabileceği saldırılar nedeniyle önümüzdeki haftalarda piyasalarda jeopolitik risk priminin yüksek kalacağına inanıyoruz. Bu yüzden kısa vadede dünya piyasalarının gerisinde kalacağımızı tahmin ediyoruz.

İş Yatırım

Günün önemli şirket haberleri - 29.08.2016

 

Borsa güne yüzde 0.48 eksi puanla başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)