Ana SayfaPiyasaDövizin ateşi sonbaharda yükselecek---

Dövizin ateşi sonbaharda yükselecek

1 / 10
Dövizin ateşi sonbaharda yükselecek
17 Eylül 2014 - 10:54 www.borsagundem.com

Piyasalarda FED  ve jeopolitik riskler kaynaklı tansiyon yükselmiş durumda.  Özellikle  dolar kurundaki yükseliş sadece piyasalar tarafından değil reel sektör tarafından da yakından izleniyor. Yıl sonu için dolar kurunda 2,30 TL ve üzerini öngören uzmanlar  var. Tansiyonun yükselmesi durumunda Merkez Bankası politikaları yakından izlenecek. Kur riskine karşı ise şirketlere forward gibi ürünlere başvurmaları öneriliyor.

Bugünlerde piyasalarda yatırımcılar açısından sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Belirsizliklerin artma eğilimi, yatırım araçlarında da volatilitenin artması sonucunu getiriyor. Borsa 82.000’i gördükten sonra yönünü aşağı çevirdi. ve daha 80.000 altı yeniden gündeme geldi. Gösterge faiz yüzde 9’un altına inmişken tekrar yönünü yukarı çevirdi ve şimdi çift haneli rakamlar telaffuz ediliyor. Altın, ocak ayından bu yana gördüğü en düşük seviyelere geldi. Sadece piyasaların değil, dövizle iş yapan reel sektörün de yakından takip ettiği dolar kuru da yükseliyor. Dolar, en son mart ayında gördüğü 2,20 TL seviyesinin üzerini yeniden gördü. Genel beklenti de artık dolar kurunun daha yukarılarda kalacağı izlenimini veriyor.

Çünkü FED fiyatlanması net bir şekilde piyasada oturmuş durumda. 17 Eylül’de yapılacak FED toplantısından çıkacak kararlar yakından izleniyor. Artık faiz artışı ile ilgili biraz daha ciddileşmiş yaklaşımların varlık fiyatlarını yönlendirdiği bir döneme giriyoruz. Küresel dolar talebinin kuvvetlendiği ve son dönemde faiz volatilitesinin de arttığı görülüyor. Bu durum gelişmekte olan ülke para birimlerine ve dolayısıyla TL’ye doğrudan yansıyor.

Bundan sonra Merkez’in atacağı adımlarda da kritik öneme sahip. Geçen hafta içinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son günlerde kurlarda görülen oynaklığın jeopolitik risklerden kaynaklandığını ve bu durumun geçici olduğunu söyledi. Ancak oynaklığın aşırı olması durumunda da ocak ayında olduğu gibi piyasalara müdahale edebileceğinin sinyalini verdi. Para politikası konusunda yeni bir şey söylemeyen Başçı, enflasyonda kayda değer bir düzelme görülünceye kadar sıkı duruşun korunacağı söylemini yineledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)