E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euroda sert hareketler---

Dolar ve euroda sert hareketler

Dolar ve euroda sert hareketler
12 Ocak 2017 - 11:54 borsagundem.com

Dün 3.94'ü geçerek yeni rekor kıran dolar kuru 3.80'e kadar hızlı gevşedi

Türk Lirası, dolar karşısında her gün 8-10 kuruş düşerek 3.94 seviyelerine dayandı. Dün yeni rekor kıran dolar kuru bugün hızlı başladığı günde 3.9296 seviyesine yükseldikten sonra 3.8057 seviyesine kadar inerken, bu sabah tarihi zirveyi 4.18'in üzerine taşıyan euro 4.0558 seviyesine kadar gevşedi.

TCMB’nin haftalık repo ihalesi açmaması TL'ye destek oldu

Dün akşam Trump’ın yaptığı basın toplantısında tatmin edecek yorumlarda bulunmaması nedeniyle dolar üzerinde süre gelen baskı ile DXY endeksinin 100.81 seviyesine gevşemesi ve TCMB’nin haftalık repo ihalesi açmaması ve bankaları daha yüksek faizli geç likidite penceresinden borçlanmaya yönlendirdiği haberi sonrası kurlarda hızlı geri çekilme yaşandı.

2017 yılında yükselişini sürdüren dolar/TL kuru 10 günde yüzde 12 değer kazancıyla 3.9422 tarihi zirvesini gördü. Gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden Türk Lirası Euro karşısında da 2017 yılı başından beri yüzde 13'e yakın değer kazancı ile bugün 4.1804 seviyesini test etti. 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli kura dair açıklamasında "Merkez Bankası ve hükümetimiz kayıpların da farkında, dönen oyunlarında" dedi.

Gedikli sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede Dolar/TL 'nin TCMB'nin miktar yöntemiyle haftalık repo ihalesi açmamasının ardından 3.86 TL'nin Altına indiğini belirterek "Spekülatif atakları bertaraf etmek için birçok enstrümanı oldugunu belirtmiştik. Kargadan başka kuş, faizden başka ekonomi kavramı bilmeyenler tabi bu yöntemleri bilmiyordu. Merkez Bankası ve hükümetimiz kayıpların da farkında,dönen oyunlarında." değerlendirmesi yaptı.

DOLARDA KISA SÜREDE YÜKSELİŞ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Geçtiğimiz günlerde Moody's'in bankalara ilişkin kredi açıklamaları dolar ve euronun yükselişine neden olmuştu. Moody's, banka kredilerinde batığın 2017 sonunda yüzde 4'ü aşabileceğini açıklaması ise dolar ve euroda yükseliş başlamış, Merkez Bankası'nın 1.5 milyar dolarlık zorunlu karşılık müdahalesi ile çok az kayıp yaşanmıştı. Merkez Bankası bugün repo ihalesi açmayarak dolardaki yükselişin önüne geçmiş oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)