E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar ve ABD tahvili neden yükseliyor?---

Dolar ve ABD tahvili neden yükseliyor?

Dolar ve ABD tahvili neden yükseliyor?
04 Ekim 2018 - 14:37 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın agresif piyasa hamleleri ve petrol arzının düşük kalabileceği beklentisi piyasaları karıştırdı

Ham petrol fiyatları dün 76,90 dolar seviyesine çıkarak 21 Kasım 2014'ten sonraki en yüksek seviyeyi gördü ve fiyatlar son bir ayda yüzde 15 üzerinde arttı.

Fiyatlardaki yükselişin nedenlerine bakıldığında;

ABD Başkanı Trump'ın OPEC ve diğer üretici ülkeleri eleştirerek fiyatları suni bulduğunu açıklamasının ardından üretici ülkelerin üretimi belirlenen milyon/varil ile günlük olarak üretmeye devam edeceklerini açıklamaları.

ABD'nin İran'a olan yaptırımlarına Kasım ayında petrol üzerinden devam edeceğini açıklaması ve İran'da petrol ihracatının azalacağı endişesi.

Venezuela'da petrol üretiminin düşmesi.

ABD stoklarının son haftada yükselse de ortalamada azalması gibi gelişmeler petrol fiyatının Ağustos itibariyle 65 dolardan 76 dolar üzerine çıkmasını sağladı.

Petrol fiyatlarındaki yükselişin maliyetleri artırması ve bununla beraber enflasyonu da yükselteceği beklentisi ABD tahvillerinin de yukarı yönlü hareketini destekledi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,20'ye çıkarak 2011 sonrası zirveyi gördü. Tahvillerdeki artış ABD Dolar Endeksi tarafında da yükseliş yarattı ve FOMC sonrası yükselen ABD Dolar Endeksi bu sabah Asya seansında 96,15 seviyesine çıkarak 20 Ağustos'tan sonraki en yüksek seviyeyi gördü. Tahvil ve endeksteki yükselişle beraber dolar, küresel piyasalarda da değer kazanırken EUR/USD 1,1460 seviyesine gerileyerek 20 Ağustos sonrası en düşük seviyeyi gördü.

USD/JPY 114,55 seviyesine çıkarak 6 Kasım'dan sonraki zirveyi görürken AUD/USD 0,70 ile Şubat ayı dip seviyeye geriledi.

Majör paralar karşısında yükselişe geçen dolar, gelişen ülke kurları üzerinde de baskı yaratıyor. Dün son 15 yılın en yüksek seviyesinde gelen enflasyon sonrasında yüzde 1 düşüş yaşayan TL, bugün dolar pozitif ve petroldeki yükseliş gelişmeleri ile beraber yüzde 2,5 değer kaybetti.

Yurt içinde enflasyonu artıracak iç ve dış gelişmelerin devam etmesi, doların yükselmesi ve petroldeki artış TL üzerindeki baskıyı artırırken USD/TRY kuru bugün 6,2292 seviyesine yükseldi. Investing

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie04 Ekim 2018 14:49

    Devir yüksek faiz devri. Artık kimse %30 mevduat faizi varken hisse almıyor. Kimse betona para yatırmıyor. Müteahhit kardeşlerimiz üzgün, müteahhit kardeşlerimiz kırgın. Derhal faizler sıfırlanmalı ve müteahhit kardeşlerimiz sevindirilmeli. Tüm param dolarda bu arada.

  • Sokağı dikeyi04 Ekim 2018 21:25

    Tüm param tl ve hissede muhahaha