E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBahçeli konuştu, dolar tırmandı---

Bahçeli konuştu, dolar tırmandı

Bahçeli konuştu, dolar tırmandı
23 Ekim 2018 - 07:53 borsagundem.com

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin AK Parti ile ittifakı bozmasıyla birlikte dolar 5.86 lirayı aştı. Sonrasında ise hafif gerileme yaşandı

TL varlıklar Cumhur ittifakının geleceğine yönelik MHP ve AKP parti gruplarında parti liderleri tarafından yapılan açıklamalarla önce sert değer kaybı yaşadı. Ancak ittifakın sadece yerel seçimlerde geçerli olmayacağının netleşmesiyle kayıplar kısmen de olsa azaldı. Dolar/TL MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AKP ile yürüttükleri Cumhur ittifakından çekileceğine yönelik algılanan açıklamalarıyla sert yükseldi. Bahçeli'nin ilk açıklamaları öncesi 5.7650 seviyesinde işlem gören dolar/TL 5.8744'e kadar yükseldi.

Saat 18:07 itibariyle dolar 5.7908 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,6618, en yüksek 5,8744 seviyesini gördü. Euro ise 6.6468 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1453 seviyesinde. Gram altın 229.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.05 seviyesinde.

Ancak TV'lerde yer alan ve Bahçeli'nin "Cumhur ittifakı duruyor, yerelde ittifak yok" söylemleri ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın "Cumhur ittifakında bir sıkıntımız yok, devamından yanayız" açıklamalarının ardından piyasalardaki kayıplar hatırı sayılır ölçüde azaldı.
Erdoğan "Cumhur ittifakını önemli kazanım olarak görüyor ve geleceğe taşımak istiyoruz" dedi.
Bahçeli ve Erdoğan'ın açıklamalarıyla dolar/TL güniçinde gördüğü en yüksek seviye olan 5.8715'ten sert bir düşüşle yeniden 5.76'ya kadar geriledi. Kur saat 1449'da ise 5.7782/5.7875 seviyesinde işlem görüyor. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı bir ara yüzde 4'e kadar ulaştıktan sonra yüzde 2'ye geriledi. Bankacılar satış baskısının ciddi oranda azaldığını ancak tam olarak ortadan kalkmadığına da dikkat çektiler.

BIST-100'de ise düşüş ise bir ara yüzde 2'yi aştıktan sonra yüzde 1.5 civarına gerilirken bankacılık endeksinde ise yüzde 3'nin üzerindeki düşüş yüzde 1.5'li seviyelere geriledi. Geçen hafta 100 baz puanın üzerinde gerileyen ve yüzde 18'in altını test eden gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi
dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.63 seviyesindeydi. Bugün yaşanan oynaklıkla beraber 10 yıllık getiri işlem bazında yüzde 19.91'e kadar yükseldi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün parti gruplarında yapılan açıklamalar ilk etapta Cumhur ittifakının tamamen sona erdiği şeklinde algılandı. Bu algı piyasalarda sert bir şekilde fiyatlandı. Ancak daha sonra gelen açıklamalar ittifakın sadece yerel seçimde geçerli olmayacağı şeklinde netleştirilince piyasa tepkisinin önemli ölçüde geri geldiğini gördük" dedi ve ekledi:

"Son dönemde emeklilikte yaşa takılanlar, af yasası, Danıştay'ın ant kararı iki partinin uzlaşamadığı konular. Bu süreçte her ne kadar koalisyon dönemlerindeki gibi uzlaşı gerekmese de AKP ve MHP'nin uzlaşı ihtiyacının devam edip etmeyeceği önemli olacak. Piyasanın mevcut fiyatlamalarına bakacak olursak siyasi gelişmelerin önümüzdeki dönemde tamamen gündemden düşeceği bir süreç öngörmediğini görebiliriz. Nitekim bugünkü tüm piyasa tepkisinin olayın netleşmesinden sonra dahi
son bulmamış olması bunun önemli bir göstergesidir."

Bankacılar küresel piyasalardaki sert satış baskısı ve bu hafta gerçekleştirilecek TCMB faiz kararı öncesi siyasi gelişmeleri de yakından izliyordu.

Küresel gelişmeler kaynaklı satış baskısı bir kaç gündür piyasalarda da belirleyici konumdaydı.
Küresel piyasalarda ABD'de bilanço dönemi endişelerinin Wall Street'in düşüş kaydetmesine neden oluyor. Suudi Arabistan'ın diplomatik izolasyonu, İtalya'nın bütçesi ve Brexit görüşmelerine ilişkin endişelerden kaynaklanan negatif etmenler ise risk iştahını sınırlıyor.

Geçen hafta boyunca ABD Türkiye ilişkilerine ilişkin beklentilerle gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL küresel risk iştahındaki azalışın yanı sıra ve petrol fiyatlarındaki yükselişin ve TL'de son dönemdeki sert değer kazancının oluşturduğu kar satışlarının ve son olarak TCMB'den bu hafta bir faiz artışı beklenmemesinin de etkisiyle Cuma gününden beri değer kaybediyor.

Dolar/TL Brunson sonrası Türkiye ABD ilişkilerine ve yaptırımlara ilişkin iyimser beklentilerle geçen
hafta 5.5267'e kadar gerilemiş ancak 5.50 seviyesinin aşağı yönlü kırılamamasının ardından tüm bu gelişmelerin etkisiyle yeniden yönünü yukarı çevirmişti.

TCMB FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Öte yandan bankacılar bu haftanın en önemli gelişmesinin ise TCMB'nin faiz kararı olacağını belirtiyor. Reuters'ın 15 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre TCMB'nin 25 Ekim'de sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TL'deki değer kayıplarının bir süredir durması ve bankanın son dönemde gerçekleştirdiği kuvvetli sıkılaştırmanın etkinin görülmesi adına politika
faizini sabit tutması bekleniyor.

Bankacılar piyasalarda bir faiz artışı fiyatlanmadığı için beklentilerin aksine bir adımın ya da kuvvetli mesajların TL'de değer kazancı yönünde sert hareketleri beraberinde getirebileceğini de belirtiyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ23 Ekim 2018 21:55

    İÇİMİZDEKİ SÖZDE MİLLİYEÇİLERİN TOKADI ÜLKE EKENOMİSİNE AGIR OLMUŞDUR .GEÇMİŞTEDE BU DAVRANIŞI GÖSTERİP ÜLKE EKENOMİSİNİ MAHVETMEYE ÇALIŞMIŞDIR ÇOK TEHLİKELİ DİKKAT EDİLMELİ.

  • nedensorma neden23 Ekim 2018 18:29

    küresel baskı ortamında sayın bahçelinin partisini ve koltuğunu düşündüğü madidar nerede milliyetçilk demekki neymiş işin içinde para varsa gerisi hikaye

  • lala23 Ekim 2018 21:27

    Devlet Bahçeli parayı düşünmor. Bedelli askerliğe karşıyım diyor, andımız geri gelsin çocuklarımız gururla Türkim! diyebiilsin diyor. Parayı düşünen başkaları...

  • muhalif23 Ekim 2018 13:50

    doları fırlatan dış güçler, sesli gülelim :D

  • Hakan23 Ekim 2018 13:31

    Puhahahahaha koalisyonlara poğğğ atan israil üstün şeref ödülü olan büyük reis 16 yıldır tek başına iktidar ama bir konuşuyorlar tl birgünde develiasyon yaşıyor

  • kazım23 Ekim 2018 11:44

    burunsunla malı millete köklemişler. krize hoş geldiniz. seçimlerde oyylar en az oyu olan partilere verilsin hükümete ders olsun.

  • Berber bekri23 Ekim 2018 11:02

    Bütün dünya bizimle uğraşıyor çok güçlü ülkeyiz tarımda eğitimde teknolojide deviz yaaa ondan çekemiyorlar bizi yoksa dolar 5 kuruşa düşecek diye inanan kandirilmaya hazır milyonlar olduğu müddetçe dolar hep yukarı 8-10-12 olur mu ? OLUR olmaması için ciddi politikalar ,sıkı tasarruf ve yandaş beslemeyi bırakmalı Türkiye....

  • yahşi23 Ekim 2018 10:26

    reyiz imiz var ya almaya devam hedef ocağa kadar 12 TL inşallah.

  • Hayri23 Ekim 2018 10:00

    Brunson bahaneymis, doların yükselişi ise şahane

  • muhalif23 Ekim 2018 09:43

    reis görevde olduğu sürece almaya devam hedef 8 TL İnşAllah :)

  • pençe ali23 Ekim 2018 20:06

    İnşallah tam bir feto ağzı