E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'in enflasyon beklentisi yükseldi---

Merkez'in enflasyon beklentisi yükseldi

Merkez'in enflasyon beklentisi yükseldi
01 Kasım 2017 - 10:40 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, 2017 yılında enflasyon beklentisin yüzde 8.7'den 9.8'e yükseldiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM

Piyasaların merakla beklediği yılın son enflasyon raporunu Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya açıkladı.

Merkez Bankası 2017 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 8.7'den 9.8'e yükseltti. 2017 yılının enflasyon dinamikleri yönünden zor bir yıl olduğu açıklaması da yapıldı. 2018 yılı enflasyon beklentisi yüzde 7, 2019 için ise yüzde 6 olacağı öngörüldü.

Çetinkaya 3. çeyrekte gelişmiş ülke faiz oranlarında sınırlı yükseliş kaydedildiğini söyledi.

Çetinkaya şunları söyledi:

İktisadi faaliyetteki güçlü seyir nedeniyle talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği desteğin ortadan kalktığı görülmekte. Gelişmekte olan ülke borçlanma senedi ve hisse senedi piyasalarında güçlü portföy girişleri devam etti. Türkiye'ye yönelik portföy akımları ivme kaydetmekle birlikte geçmiş yıllar ortalamasının üstünde seyretti. Döviz kuru oynaklığı ve risk primi göstergeleri, temmuz ayı sonuna göre diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha olumsuz bir seyir izledi. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve tl'deki değer kaybı, 3.çeyrekte maliyet yönlü baskıların yükselmesine neden oldu. Net ihracatın büyümeye katkı vermeye devam etmesini bekliyoruz. Fiyatlama davranışına dair etkileri sınırlamak amacıyla para politikasındaki sıkı duruş korunmuştur. Temel mal grubunda euronun yükselişi etkili olurken, hizmet fiyatlarındaki artış sürdü. Tüketici enflasyonu 3.çeyrekte temmuz enflasyon raporu öngörülerinin üzerinde gerçekleşti. ÜFE kaynaklı baskılar güçlü seyrini korudu. 3. çeyrekte enflasyonun ana eğiliminde bir önceki çeyreğe göre bir miktar bozulma olduğunu söylemek mümkün. Yayılım endeksinin ima ettiği fiyat artırma eğilimi güçlendi. Büyümenin sektörel yayılımında artış görüyoruz. 

Tüketici kredilerinde görülen canlanma ve tüketici güvenindeki iyileşme tüketici tarafından güçlenmeye işaret ediyor. Cari açık göstergelerinde bir miktar bozulma gösterse de, altın hariç cari denge istikrarlı seyrediyor. Cari açık göstergelerinde yılın son çeyreğinde bir miktar bozulma olabilir. 2017 ve 2018 yılı için ham petrol fiyatı ve abd doları cinsinden ithalat varsayımlarını yukarı yönlü güncelledik. 2017 ortalama petrol fiyat varsayımımızı 53 dolar/varil olarak güncelledik (önceki 50 dolar/varil). Gıda enflasyon varsayımımızı 2017 sonu için yüzde 10 olarak koruduk.  Gıda enflasyon varsayımımızı 2018 sonu için yüzde 7 olarak koruduk.

Merkez Bankası'nın enflasyon beklentileri yükseldi

2017 sonunda enflasyonun yüzde 9,8 olacağını öngörüyoruz(önceki %8,7). 2018 sonunda enflasyonun yüzde 7,0 olacağını öngörüyoruz. (önceki %6,4) 2019 sonunda enflasyonun yüzde 6,0 olacağını öngörüyoruz. 2017 sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %9,3-10,3 aralığında orta noktası yüzde 9,8 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.(önceki %7,8-9,6 ile %8,7) 2018 sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %5,5-8,5 aralığında -orta noktası yüzde 7,0- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.(önceki %4,7-8,1 ile %6,4) Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz.(önceki %5,0) 2017 yılının enflasyon dinamikleri açısından zor bir dönem olduğunu söyleyebiliriz. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek. Aralık ayında enflasyonda düşüş sürecinin başlamasını bekliyoruz.  Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.  Önümüzdeki aylarda enflasyon tek haneye düştüğünde para politikasının etkileri daha net görülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)